Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 3. 2012,
7.39

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

varčevanje

Petek, 30. 3. 2012, 7.39

7 let, 4 mesece

ESS uskladil izhodišča za socialni sporazum

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Socialni partnerji so se na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) uspeli uskladiti glede izhodišč za socialni sporazum, tako da bodo besedilo povečini podpisali v torek.

V zvezi z interventnimi ukrepi ob rebalansu proračuna je vlada napovedala še sveženj ukrepov, povezanih s prilivi v proračun. ESS jih bo obravnaval v četrtek.

Vizjak: Želimo biti učinkoviti in doslej smo pokazali, da je to možno Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je izrazil zadovoljstvo nad uskladitvijo izhodišč za socialni sporazum. "Želimo biti učinkoviti in doslej smo pokazali, da je to možno," je dejal.

Glede ukrepov ob rebalansu proračuna pa so se po njegovih besedah dogovorili, da vsi socialni partnerji do ponedeljka pošljejo svoje pisne predloge in pomisleke na doslej predlagane varčevalne ukrepe in tudi nove predloge.

Vlada bo tako pripravila še sveženj ukrepov, povezanih s prihodkovno stranjo proračuna, ki ga bo obravnavala v četrtek, ESS pa takoj za tem. Državni zbor bo prihodkovno in odhodkovno stran proračuna obravnaval na isti seji, je zagotovil minister.

Sindikati so med drugim predlagali obdavčitev najbogatejših Po njegovi napovedi bo vladna stran svoje predloge nadgradila tudi s predlogi socialnih partnerjev. Sindikati so jim med drugim že predlagali obdavčitev najbogatejših. "To bomo povzeli. Ta predlog po moji oceni vzdrži," je dejal.

Na prihodnji seji bodo nadaljevali točko o varčevalnih ukrepih Na seji so se sicer osredotočili predvsem na izhodišča za socialni sporazum, na prihodnji seji v četrtek pa bodo nadaljevali točko o varčevalnih ukrepih, ki so jo prekinili, je pojasnil Vizjak.

Smole: Ta uskladitev za nas pomeni rešitev, kako nadaljevati s socialnim dialogom Tudi predsednik ESS Jože Smole je kot predstavnik delodajalcev izrazil veliko zadovoljstvo nad doseženo uskladitvijo izhodišč. "Ta uskladitev za nas pomeni rešitev, kako nadaljevati s socialnim dialogom, da dosežemo tudi podpis socialnega sporazuma, da ga podpišemo najpozneje junija," je menil.

Semolič: Izhodišča izražajo zavedanje socialnih partnerjev, da morajo sodelovati Prav tako so po besedah predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenje Dušana Semoliča zadovoljni na sindikalni strani. Izhodišča po njegovih besedah izražajo zavedanje socialnih partnerjev, da morajo sodelovati.

V svobodnih sindikatih so zadovoljni tudi z odločitvijo, da bodo pri temeljnih vprašanjih - zlasti glede trga dela in zakonodaje od področja delovnih razmerij do pokojninske reforme - delovali po principu soglasja. "To je dobra popotnica in spodbuda za nas, da se odgovorno vedemo do problemov, ki jih bomo razreševali," je dejal.

Izhodišča za novi socialni sporazum bo večina podpisala v torek Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav je takoj po seji ESS povedal, da bo večina socialnih partnerjev izhodišča za novi socialni sporazum podpisala v torek, nekateri sindikati pa zaradi potrebnih postopkov na svojih organih s kakšnim dnevom zamude.

Glede interventnih ukrepov ob rebalansu proračuna, ki so bili na mizi socialnih partnerjev, je minister dejal, da bo vlada prihodnji četrtek obravnavala še sveženj ukrepov, povezanih s prihodkovno stranjo proračuna. Te predloge bo ESS obravnaval takoj po seji vlade, je napovedal.

Posedi: Naš glavni očitek doslej je neuravnoteženost ukrepov Predsednik Pergama Janez Posedi je po seji poudaril, da bo šlo besedilo izhodišč socialnega sporazuma zdaj na organe sindikatov in da pri njih ne gre pričakovati nobenih zadržkov glede podpisa dokumenta.

V zvezi z ukrepi za konsolidacijo javnih financ je povedal, da se bodo do njih opredelili, ko bodo seznanjeni še z ukrepi s področja proračunskih prihodkov. Pri tem je spomnil, da je bil njihov glavni očitek doslej prav neuravnoteženost ukrepov, saj so bili vsi vezani zgolj na varčevanje.

Štrukelj: Mi smo z izhodišči zadovoljni Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj pa je povedal: "Mi smo z izhodišči zadovoljni, vendar pa bo predsedstvo takrat, ko bo odločalo o podpisu, verjetno upoštevalo to, da vlada vztraja pri ukrepih na področju javnega sektorja in glede razgradnje socialne države, ki za nas ni sprejemljiva."

"Narejen je bil večji korak naprej, kot si predstavljamo" Alenka Avberšek iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je menila, da je bil narejen "celo večji korak naprej, kot si takoj po seji predstavljamo", saj so pri izhodiščih za socialni sporazum dosegli konsenz na najširšem možnem imenovalcu. To je po njenem mnenju dobra popotnica za začetek pogajanj o vsebini sporazuma oz. spremembah, potrebnih za izhod iz krize.

Predlagani varčevalni ukrepi so po njenih besedah pozitivni. Pri tem je opozorila, da ne smejo ustavljati investicij, saj bi bilo to slabo za gospodarsko rast. Vlada jih po njenih besedah ne sme sprejeti za vsako ceno.

Ne spreglejte