Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
17. 5. 2011,
14.09

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 17. 5. 2011, 14.09

7 let, 3 mesece

Dražja elektrika le še vprašanje časa

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Elektru Maribor so prvi napovedali, da bodo junija zvišali cene električne energije, o skorajšnjem zvišanju cen pa razmišljajo tudi drugi ponudniki. Izjeme so GEN-I, Petrol in Elektro Gorenjska.

Električna energija na svetovnih trgih bo v prihodnosti dražja. "Odzivi nemškega političnega vrha bodo povzročili kratkoročno paniko in dvig cen električne energije, vendar bi se dolgoročno morale umiriti," je za SiOL dejal predsednik uprave GEN-I Robert Golob. Nemška kanclerka Angela Merkel naj bi se namreč že do konca meseca odločila, da do leta 2021 zaprejo vse jedrske reaktorje v državi. Poznavalci menijo, da bo ta odločitev povzročila vsaj kratkotrajen skok cen elektrike na svetovnih borzah, v prihodnosti pa bo imela precejšen vpliv na ceno tega energenta. Izpad obstoječih virov bo namreč treba nadomestiti s čistejšimi in dražjimi tehnologijami. Nekateri slovenski ponudniki električne energije so se očitno odločili, da podražitve izpeljejo že prej. Elektro Maribor z junijem šest odstotkov dražji V Elektru Maribor šestodstotno zvišanje cen električne energije za gospodinjske odjemalce utemeljujejo z dejstvom, da cen niso spreminjali že dve leti, v tem času pa so nabavne cene poskočile kar za 12 odstotkov. Prvega junija bodo tako le delno sledili povišanju cen energije na trgu. Povprečen mesečni račun za gospodinjstvo, število odjemalcev se od odprtja trga električne energije ni bistveno spreminjalo, bo tako po njihovem izračunu višji za 1,2 evra.

O datumu podražitev ne želijo govoriti V Elektru Ljubljana so priznali, da se bo morala cena oskrbe za gospodinjstva kmalu uskladiti z nabavnimi cenami električne energije, torej podražiti. Razložili so, da je cena tega nujnega energetskega vira med vsemi energenti najbolj nestabilna, odvisna pa je tako od trenutnih nestabilnih razmer na trgu na debelo kot tudi od več medsebojno prepletenih dejavnikov. Pri tem pomembno vlogo igrajo učinki še vedno trajajoče jedrske katastrofe na Japonskem, zamrznitev in morebitno zaprtje jedrskih elektrarn v Nemčiji ter nemiri na kriznih žariščih. Na ceno elektrike za slovenska gospodinjstva pa neugodno vpliva še odvisnost od uvoza energentov, povečana poraba elektrike in počasna izgradnja novih proizvodnih virov. Natančnega datuma podražitev nam v Elektru Ljubljana niso želeli razkriti, so se pa pohvalili, da so od odprtja trga z električno energijo do konca marca 2011 pridobili za 40 odstotkov več novih odjemalcev, kot so jih v enakem obdobju izgubili.

Zaradi podobnih vzrokov podražitve napovedujejo tudi v Elektru Celje in Elektru Primorska. O datumu spremembe cen in o višini podražitve še ne želijo govoriti, bodo pa svoje odjemalce o spremembah cen pravočasno obvestili. Lani so v Elektru Celje zabeležili porast odjemalcev glede na leto 2009, v Elektru Primorska pa so od odprtja trga izgubili približno en odstotek gospodinjskih odjemalcev.

Vsi do konca leta ne bodo dražili Medtem ko večina elektrodistributerjev vzroke za zvišanje cen pripisuje zunanjim nepredvidljivim poslovnim razlogom, pa v najhitreje rastočem dobavitelju električne energije v Sloveniji GEN-I dogajanj na energetskih trgih z dražjo elektriko ne bodo prelagali na ramena gospodinjstev. S pomočjo "trading floora" in izkoriščanja medregionalnih cenovnih nihanj električne energije zagotavljajo, da podražitev ne bo vsaj do konca leta 2011. Samo lani so na ta način kupili 12,8 teravatnih ur, medtem ko je celotna letna slovenska poraba 12 teravatnih ur. Z odprtjem trga so izgubili nekaj sto odjemalcev, pridobili pa skoraj 20 tisoč novih.

Tudi pri najmlajšem dobavitelju električne energije Petrol zagotavljajo, da se cena električne energije do konca letošnjega leta ne bo spremenila. V enem letu so pridobili dobrih šest tisoč gospodinjstev, zaznali pa so le peščico odhodov k drugemu distributerju.

Podoben odgovor smo prejeli tudi od najmanjšega podjetja za distribucijo električne energije v Sloveniji, Elektra Gorenjska, ki dosega približno desetodstotni tržni delež. Po njihovih besedah za zdaj ne bodo spreminjali cen, saj menijo, da so njihovi paketi oskrbe konkurenčni in prilagojeni potrebam odjemalcev. To potrjujejo tudi odjemalci, katerih delež se po besedah družbe glede na pretekla leta bistveno ne spreminja.

Cena najpogostejši vzrok menjave dobavitelja Z odprtjem elektroenergetskega trga od julija 2007 se lahko podražitvam nekoliko izognemo z menjavo dobavitelja, ki je za odjemalca na strukturo porabe cenovno najugodnejši – to je tudi najpogostejši vzrok menjave. Hkrati nam ponudniki ponujajo paketne oskrbe z električno energijo, s katero si končni kupci zagotovijo vnaprej znano in nespremenjeno ceno za celotno izbrano časovno obdobje.

Ne spreglejte