Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 5. 2013,
20.33

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

DARS delo cesta zastoj zastoj

Nedelja, 12. 5. 2013, 20.33

5 let, 6 mesecev

DARS pred začetkom del še ni poravnal starih dolgov (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenske avtoceste so ta teden spet postale gradbišče. DARS je po dolgi zimi začel obnovitvena dela.

Ta naj bi se končala pred glavno sezono, a bodo na Primorskem ob koncih tedna gotovo zastoji, že včeraj so bili tudi na štajerski avtocesti. Je pa zato toliko bolj kot vozniki vesel skoraj povsem propadli gradbeni sektor. Toda le, če bo DARS tokrat pošteno plačal. Podizvajalcem je iz zadnjih let še vedno dolžen kar osem milijonov evrov.

Zaradi obnove šest kilometrov dolgega odseka med Divačo in Kozino, bo na primorski avtocesti do konca junija prihajalo do zastojev, so poročali v oddaji Danes na Planet TV.

Lepo bi bilo, če bi DARS najprej poravnal stare dolgove Zaradi zamenjave video-nadzornega sistema bo do konca junija po pol ure treba čakati tudi pred Karavanškim predorom. Še pod garancijo pa so obnovitvena dela na odseku dolenjske avtoceste. Lepo in prav, da DARS obnavlja ceste, pravi Mirko Požar, a bi bilo lepo, če bi najprej poravnal stare dolgove.

"Podizvajalci, ki so gradili slovenske avtoceste niso poplačani, to pomeni, da uprava ni spoštovala pogodbena določila, da ni spoštovala zakonodaje, predvsem ne uredbe o direktnih plačilih iz leta 2007," je za Planet TV povedal Mirko Požar iz Društva podizvajalcev.

Namesto, da bi DARS neposredno plačeval podizvajalce, je vse do leta 2011 denar nakazoval zdaj že propadlemu SCT-ju. In to čeprav je bil obveščen, da SCT podizvajalcem denarja ne nakazuje naprej, poudarja Požar. Posledice pa ...

Žalostna zgodba podjetij "Podjetja so v prisilnih stečajih, ljudje odpuščeni, skratka žalostna zgodba," je še dodal Požar.

Ali in če ja, koliko denarja bo DARS povrnil podizvajalcem za zdaj ni znano. A če bo denar treba izterjati po sodni poti, tako Požar, bi DARS-ov dolg lahko hitro poskočil s trenutno osem na kar 20 milijonov evrov. Da bodo te stroške, kot še pravi Požar, morali nositi davkoplačevalci, pa na DARS-u zanikajo, saj da se, čeprav so državno podjetje, ne financirajo iz proračuna.

Ne spreglejte