Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 1. 2016,
19.52

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

javni dolg BDP

Ponedeljek, 25. 1. 2016, 19.52

7 let, 2 meseca

Bruselj: Staranje prebivalstva glavni izziv za Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Sloveniji ne grozi kratkoročni fiskalni stres, se pa sooča s tveganji glede srednje- in dolgoročne fiskalne vzdržnosti, predvsem zaradi javnofinančnih izdatkov, povezanih s staranjem prebivalstva.

Strukturni saldo Slovenije naj bi se z okoli 0,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) presežka v letu 2015 zmanjšal na okoli 0,3 odstotka BDP primanjkljaja v letu 2017. V istem obdobju se bo realna gospodarska rast Slovenije upočasnila z 2,6 odstotka v letu 2015 na 2,5 odstotka v letu 2017, ugotavlja Evropska komisija v poročilu o fiskalni vzdržnosti za leto 2015.

Javni dolg naj bi se do leta 2017 zmanjšal Bruto javni dolg Slovenije, ki naj bi s 84 odstotki BDP dosegel vrh v letu 2015, naj bi se do leta 2017 postopno zmanjšal na nekaj nad 78 odstotkov BDP. Visok javni dolg predstavlja vir ranljivosti za slovensko gospodarstvo, opozarja komisija. V normalnih gospodarskih razmerah in brez spremembe fiskalne politike bi se lahko slovenski javni dolg v srednjeročnem obdobju spet zvišal, in sicer nad 79 odstotkov BDP v letu 2020 ter na okoli 81 odstotkov v letu 2026 oziroma v primeru vrnitve fiskalne politike k staremu obnašanju še višje, opozarja komisija.

Toda če se bo strukturni saldo približal srednjeročnemu cilju v skladu s paktom stabilnosti in rasti, bi se lahko slovenski javni dolg v letu 2026 zmanjšal precej bolj občutno od teh številk – po izračunih komisije na okoli 57 odstotkov BDP.

Katere države imajo poleg Slovenije še težave Tako kot v Sloveniji komisija vidi tveganje za fiskalno vzdržnost javnih financ zaradi staranja prebivalstva, med njimi pokojnin ter stroškov zdravstvenega varstva in dolgotrajne oskrbe, tudi v Belgiji, na Češkem, v Nemčiji, na Irskem, v Litvi, Luksemburgu, na Malti, Nizozemskem, v Avstriji, na Slovaškem, Finskem in v Veliki Britaniji.

Ne spreglejte