Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 8. 2023,
12.49

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

proizvodnja industrija London Velika Britanija

Torek, 1. 8. 2023, 12.49

9 mesecev

Britanski proizvodni sektor v velikih težavah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
london velika britanija | Foto STA

Foto: STA

Britanski proizvodni sektor se je julija skrčil na najnižjo raven v zadnjih treh letih. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) za proizvodno dejavnost, ki ga v partnerstvu z inštitutom CIPS izračunava družba S&P Global, je z junijskih 46,5 točke padel na 45,3 točke, kar je najmanj od maja 2020.

Kot je na svoji spletni strani objavil S&P Global, se je v okviru indeksa, ki je pod mejo 50 točk, ki označuje rast, zadnjih 12 mesecev pospešil upad obsega proizvodnje in novih naročil ter zaposlovanja, manjše so tudi zaloge.

Podjetja vzroke pripisujejo šibkosti domačega in tujih trgov, raven novih izvoznih poslov se je znižala 18. mesec zapored, in to z eno najhitrejših stopenj v zadnjih treh letih.

Proizvajalci pa pričakujejo izboljšanje razmer. Okoli 53 odstotkov jih pričakuje, da bodo v prihodnjem letu dni povečali proizvodnjo, in sicer ob izboljšanju tržnih razmer, novih izdelkih, dodatnih investicijah in okrepljenem trženju, navaja S&P Global.

Cene hiš z največjim padcem v 14 letih

Cene hiš v Veliki Britaniji so se julija v medletni primerjavi znižale za 3,8 odstotka, kar je največji padec po juliju 2009, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes sporočilo združenje Nationwide Building Society. V mesečni primerjavi je bil padec 0,2-odstoten.

Cena tipične hiše je bila julija v povprečju 261.000 funtov (304.000 evrov) in s tem 4,5 odstotka pod ravnjo iz lanskega avgusta, ki je predstavljal vrh pred začetkom upadanja cen.

Analitiki po navedbah dpa ob tem opozarjajo, da hiše za večino v resnici niso postale dostopnejše, saj so se hipotekarna posojila zaradi višjih obrestnih mer podražila.

"Kupec s povprečno plačo, ki želi kupiti hišo, značilno za nekoga, ki kupuje prvič, bo ob 20-odstotnem pologu in šestodstotni obrestni meri na hipoteko za odplačevanje vsak mesec namenil 43 odstotkov prihodka," je dejal glavni ekonomist pri Nationwide Building Society Robert Gardner.

Ne spreglejte