Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 1. 2012,
16.24

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

varčevanje

Petek, 6. 1. 2012, 16.24

7 let, 3 mesece

Belgija bo morala bolj zategniti pas, sicer jo čakajo sankcije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropska komisija je Belgijo opozorila, da mora v nekaj dneh opredeliti ukrepe za dodatno varčevanje s ciljem odprave presežnega primanjkljaja za letos, sicer jo čakajo sankcije.

Bruselj želi na primeru Belgije pokazati, kako strogo bo zahteval spoštovanje novih pravil za zagotavljanje proračunske discipline.

Belgijski primanjkljaj bo po ocenah komisije znašal 3,25 odstotka BDP O tem, da je evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn belgijskim oblastem poslal pismo, v katerem jih je opozoril, da je nezadovoljen s projekcijami glede primanjkljaja za letos.

Komisija ocenjuje, da bo belgijski primanjkljaj letos znašal 3,25 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko belgijske oblasti napovedujejo 2,8-odstotni primanjkljaj. Po pravilih primanjkljaj ne bi smel preseči treh odstotkov BDP.

1,2 milijarde evrov vredni ukrepi Rehn je belgijske oblasti pozval, naj sprejmejo dodatne varčevalne ukrepe v vrednosti od 1,2 milijarde do dveh milijard oziroma zamrznejo izdatke za letos in s tem ustvarijo proračunsko rezervo. Informacije o ukrepanju želi komisar do konca tega tedna ali najpozneje v ponedeljek.

Evropska proračunska pravila, opredeljena v paktu za stabilnost in rast, ki kot zgornjo mejo primanjkljaja določajo tri odstotke BDP, krši večina članic unije. A Belgija in še štiri države - Ciper, Poljska, Madžarska in Malta - morajo presežni primanjkljaj odpraviti letos.

V skladu z strožjim redom, ki ga prinaša sredi decembra uveljavljeni sveženj šestih zakonodajnih predlogov za zaostritev proračunske discipline in krepitev nadzora nad makroekonomskimi neravnovesji, lahko komisija proti kršiteljem ukrepa prej in ostreje.

V postopku je večina držav unije Komisija bo v sredo predvidoma sprejela odločitve o omenjeni peterici, ki so v postopku zaradi presežnega primanjkljaja in se jim rok za njegovo odpravo izteče letos. V tem postopku je sicer večina članic unije, tudi Slovenija, a se jim rok izteče pozneje - Sloveniji leta 2013.

Če članice ne bodo upoštevale priporočil, bodo sledile sankcije Po novih pravilih, uveljavljenih sredi decembra, morajo članice območja evra, ki so v postopku zaradi prekomernega primanjkljaja, dosledno upoštevati evropska priporočila, sicer bodo proti njim že takoj uvedene postopne finančne sankcije.

Te bodo uvedene na predlog Evropske komisije, če ne bo proti kvalificirana večina članic. Ta postopek glasovanja, ki se imenuje obratna kvalificirana večina, pomeni, da bo uveljavljanje pravil strožje in bolj samodejno ter s tem tudi bolj učinkovito in verodostojno.

Sankcije bodo uvedene v treh fazah Finančne sankcije so lahko uvedene kadar koli, če država ne bo dovolj hitro izvajala stabilizacijskih ukrepov. Šesterček od držav s presežnim primanjkljajem terja proračunski napor v višini vsaj 0,5 odstotka BDP letno.

Sankcije bodo uvedene v treh fazah: najprej obrestni depozit v višini 0,2 odstotka BDP. Če ne izboljša ukrepanja, se ta spremeni v neobrestni depozit. Če pa še naprej vztrajno krši pravila, ta depozit postane globa.

Ne spreglejte