Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Natisni članek

neurje zgodovina ZDA orkan

Petek, 8. 9. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Pet najsmrtonosnejših orkanov v zgodovini ZDA #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Hurikani  zgodovina ZDA | Foto YouTube

Foto: YouTube

Orkan Irma, ki se približuje ZDA, je na poti opustošil otoka Barbuda in Sveti Martin. S hitrostjo skoraj 300 kilometrov na uro se zdaj približuje Kubi in Floridi, kjer naj bi po ocenah tudi povzročil največ škode. Zbrali smo podatke in fotografije posledic najhujših orkanov v zgodovini ZDA.  

 

Orkan Katrina

Orkan Katrina je bil izjemno uničujoč in smrtonosni tropski ciklon. Nevihta se je začela pri Bahamih, nato pa se je stopnjevala in nadaljevala pot proti Floridi. Orkan se je pri Mehiškem zalivu 26. avgusta 2005 povzpel na peto stopnjo po SSHS. Hudo uničenje vzdolž obalnega zaliva od osrednje Floride do Teksasa so večinoma povzročili neurje in podrta drevesa. Poškodovani so bili tudi deli Alabame in Misisipija.

To je bil tretji najintenzivnejši pristanek tropskega ciklona v Združenih državah za orkanoma Labor day iz leta 1935 in orkanom Camille leta 1969. Med nevihto in v posledičnih poplavah je umrlo najmanj 1.836 ljudi.

Hurikani  zgodovina ZDA | Foto: YouTube Foto: YouTube Poplavljenih je bilo 80 odstotkov mesta New Orleans in velikih območij sosednjih župnij, poplavne vode pa so se na območju zadrževale po več tednov. Prebivalstvo New Orleansa je padlo s 484.674 aprila 2000 na 230.172 julija 2006, kar je več kot 50-odstotno zmanjšanje. Zaradi orkana je bilo približno tri milijone ljudi brez električne energije, prizadeto pa je bilo območje, veliko 230 tisoč kvadratnih kilometrov, kar je skoraj tako veliko kot Združeno kraljestvo.

Hurikani  zgodovina ZDA | Foto: YouTube Foto: YouTube

Orkan Labor day

Orkan Labor day uvrščamo med enega izmed najintenzivnejših orkanov, ki so pustošili po Združenih državah Amerike, prav tako je tretji najmočnejši orkan v Atlantiku, ki je dosegel peto kategorijo po SSHS. Nevihta je uničila železniško progo Henryja Flaglerja, ki je povezovala Key West s celino, ter vsa drevesa in stavbe zunaj območja Matecumbe Key.

Šibka tropska nevihta, ki se je začela vzhodno od Bahamov, se je v orkan razvila 1. septembra 1935.

Hurikani  zgodovina ZDA | Foto: YouTube Foto: YouTube Povzročil je ogromno škodo na severnih otokih otočja Florida Keys, močni sunki vetra pa so uničili skoraj vse zgradbe med mestoma Tavernier in Marathone. Škodo so ocenili na šest milijonov dolarjev.

Hurikani  zgodovina ZDA | Foto: YouTube Foto: YouTube

Orkan Okeechobee

Orkan Okeechobee, znan tudi kot orkan San Felipe Segundo, je bil eden najsmrtonosnejših tropskih ciklonov v zgodovini severnoatlantskega območja. Začel se je kot majhna nevihta na zahodni obali Afrike in se okrepil malo prej, preden je zadel Zelenortske otoke. Približno 48 ur kasneje je postal orkan prve kategorije po Saffir-Simpsonovi lestvici.

Na otoku Guadeloupe, ki ga je zajel, so poročali o približno 1.200 smrtnih žrtvah. Okoli 13. septembra 1928 se je povzpel na peto mesto na isti lestvici ter z vetrovi, ki so dosegali hitrosti 260 kilometrov na uro, nadaljeval pot proti Portoriku. Na otoku je bilo uničenih in poškodovanih 217.172 stavb, brez strehe nad glavo je ostalo več kot 500 tisoč ljudi. Samo tam so zabeležili 312 smrtnih žrtev.

Hurikani  zgodovina ZDA | Foto: YouTube Foto: YouTube 17. septembra zgodaj zjutraj je neurje z vetrovi, ki so pihali 233 kilometrov na uro, doseglo West Palm Beach v zveni državi Florida, kjer je bilo uničenih več kot 1.711 domov. Največjo moč je neurje doseglo okoli jezera Okeechobee, ki je poplavilo na stotine kvadratnih kilometrov. Številne hiše in zgradbe v mestih Belle Glade, Canal Point, Chosen, Pahokee in South Bay so bile uničene.

Hurikani  zgodovina ZDA | Foto: YouTube Foto: YouTube

Orkan Galveston, znan tudi pod imenom The Great Storm of 1900, je po Teksasu pustošil leta 1900.

Vetrovi so dosegali hitrosti tudi 233 kilometrov na uro, kopno pa so zajeli 8. septembra 1900. Med neurjem je življenje izgubilo med osem tisoč in 12 tisoč ljudi. Orkan se je začel pri Zahodni Afriki, kar je vplivalo na vremenske razmere na Karibskih otokih. 5. septembra se je pojavil na Floridi, 7. septembra pa v mestu Galveston.

Hurikani  zgodovina ZDA | Foto: YouTube Foto: YouTube Tamkajšnjih prebivalcev o orkanu niso uradno obvestili, vse dokler jih ni že dosegel. V mestu, ki je takrat imelo nadmorsko višino 2,04 metra, je uničil več kot 3.600 domov. Celotni otok Galveston so pozneje dvignili na 5,2 metra. Orkan Galveston je dosegel četrto kategorijo na lestvici SSHS.

Hurikani  zgodovina ZDA | Foto: YouTube Foto: YouTube

Orkan Sea Islands

Leta 1893 je tropski ciklon, znan kot Sea Islands, udaril v Združenih državah Amerike blizu mesta Savannah v zvezni državi Georgija. Razvil se je na vzhodnem delu Zelenortskih otokov in moč orkana pridobil 19. avgusta 1893. V poročilih piše, da je imel veter, ko je dosegel kopno, hitrost 190 kilometrov na uro, kar ga uvršča v tretjo kategorijo po Saffir-Simpsonovi (SSHS) lestvici za merjenje moči orkanov.

Hurikani  zgodovina ZDA | Foto: YouTube Foto: YouTube

Med nevihto naj bi življenje zgubilo od tisoč do dva tisoč ljudi, večina se je utopila. Čeprav so bile posledice katastrofalne, so prizadeti na pomoč morali čakati kar nekaj dni.

Hurikani  zgodovina ZDA | Foto: YouTube Foto: YouTube

Ne spreglejte