Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
24. 10. 2014,
15.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Matic Tomšič

Petek, 24. 10. 2014, 15.47

8 let

Znanstveniki odkrili najbolj smešnega dinozavra (video)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Paleontologi so enotni - čeprav se z njim ne bi želeli srečati iz oči v oči, je bil Deinocherius mirificus, ki je po Zemlji lomastil pred 70 milijoni let, dinozaver najbolj smešnega videza.

Video: AP/YouTube

Preučevalci prazgodovinskih kuščarjev so skoraj petdeset let verjeli, da je bil dinozaver Deinocherius mirificus pred približno 70 milijoni let, v obdobju krede (zadnja era mezozoika, ki se je končala z množičnim izumrtjem vrst pred 65 milijoni let), eden najstrašnejših prebivalcev Zemlje. To so sklepali na podlagi leta 1965 odkritih kosti njegovih sprednjih okončin, ki so merile skoraj dva metra in pol. Kosti (in nekaj reber, ki bi lahko pripadale katerikoli veliki vrsti) so bile tudi edini dokaz o obstoju dinozavra Deinocherius mirificus, a razen tega, da je imel velike roke, o njem dolgo nismo vedeli prav veliko. Paleontološka sestavljanka Ekipa paleontologov pod vodstvom južnokorejskega raziskovalca dinozavrov Jong Nam Lija je nato po skoraj pol stoletja v Mongoliji odkrila dve veliki okostji, ki se jima je že izkopano ogrodje dinozavrovih sprednjih udov prilegalo kot ulito. Manjkalo le še nekaj izredno pomembnih telesnih delov – glava in stopala.

Na srečo je južnokorejskim navdušencem nad dinozavri na pomoč priskočil neki evropski zbiratelj prazgodovinskih artefaktov, ki si je lastil domnevno izgubljene koščke paleontološke sestavljanke. Kupil naj bi jih od nekega japonskega preprodajalca, ki jih je dobil od mongolskega lovca na tovrstne zaklade. Ta je z obiskom istega nahajališča kosti Deinocherius mirificusa najbrž prehitel Jong Nam Lija.

Čeprav je smešen, bi mu raje stopili s poti "Dinozaver je bil videti kot križanec med kljunašem, avstralskim sesalcem, ki se razmnožuje z izleganjem jajc, in Jar Jar Binksom iz filma Vojna zvezd: Epizoda 1 – Grozeča prikazen," pojasnjujejo paleontologi. Namesto gobca je imel velik zaobljen kljun brez zob, grbast hrbet in velika stopala s ploščatimi, pravokotnimi prsti, ki so ga varovala pred pogrezanjem v močvirnata tla. Konico repa je imel prekrito s perjem. Deinocherius mirificus naj bi bil sicer med največjimi dinozavri, ki so hodili po dveh nogah. Nekdanji lastnik enega od dveh odkritih okostij naj bi od glave do repa namreč meril skoraj šest metrov in pol, v višino skoraj pet metrov, tehtal pa 6,4 tone. Ob okostjih so raziskovalci našli tudi kamne, ki naj bi jih rastlinojedi dinozavri nosili v želodcih in z njimi drobili hrano, ter ribje ostanke, ki namigujejo na to, da je bil Deinocherius mirificus vsejed.

Ne spreglejte