Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
24. 8. 2015,
14.50

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kit umiranje živali ekologija podnebje Matic Tomšič

Ponedeljek, 24. 8. 2015, 14.50

4 leta

Zakaj ob obalah Aljaske umirajo kiti?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ob južni obali najsevernejše zvezne države ZDA Aljaske je od maja letos umrlo že 30 velikih kitov. Znanstveniki in morski biologi visoke smrtnosti morskih sesalcev ne znajo pojasniti.

Več ogromnih trupel brazdastih in sivih kitov ter kitov grbavcev je v zadnjih treh mesecih postalo kosilo medvedov, prebivalcev gozdov ob južni obali Aljaske. Kot je v poročilu zapisala ameriška oceanografska in podnebna agencija NOAA, jih je morje od maja tja naplavilo kar trideset. Veliki kiti naj bi v tamkajšnje vode in številne zalive sicer zahajali kar redno, a nikoli tako množično kot zdaj.

Žalostno usodo kitov je agencija NOAA označila za enega od primerov nenavadne visoke smrtnosti, saj že od 90. let prejšnjega stoletja opaža nepričakovano in številčno umiranje živali. Znanstveniki in biologi namreč ne vedo, kaj povzroča smrti velikih morskih sesalcev. Do zdaj so namreč uspešno analizirali le eno truplo kita – večina preostalih se je že razgrajala oziroma plavala na težko dostopnih mestih ob obali.

Je morilec kitov toplejše morje? Eden od mogočih vzrokov je gigantska topla masa vode v Tihem oceanu, ki zvišuje temperaturo zgornjega sloja morja, tam pa se kiti zadržujejo najpogosteje, ugibajo znanstveniki. Povzročil naj bi jo vremenski pojav El Nino, ki bi glede na NOAA lahko trajal vse do pomladi 2016. Dalj časa trajajoč El Nino se je po podatkih spletne strani Earthsky že pojavil med oktobrom 2013 in februarjem 2014. Toplejše odprto morje bi kite torej lahko prisililo v iskanje hladnejšega zavetja v vodah Aljaske.

Druga možnost je nenavadno intenzivno letošnje cvetenje alg, ki so se razširile praktično po vsej zahodni obali Severne Amerike, od Kalifornije pa do kanadske province Britanska Kolumbija, morda še višje. Kot pravijo pri agenciji NOAA, te alge niso neškodljive, saj proizvajajo domoično kislino. Ta se nabira v lupinarjih (školjke, rakci) in majhnih ribah, ob zaužitju pa lahko povzroči možgansko kap in celo smrt.

Ne spreglejte