Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
19. 10. 2015,
13.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 10. 2015, 13.12

8 let

Zakaj imajo psihopati radi džin tonik in grenko čokolado

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ljudje, ki imajo radi grenko hrano in pijačo, imajo pogosteje tako imenovane mračne značajske poteze, tudi psihopatske in sadistične težnje, ugotavlja študija univerze v Innsbrucku.

Že prej je bilo znano, da so ljudje, ki imajo radi sladko hrano in pijačo, zelo družabni, znanstvenika z innsbruške univerze, Christina Sagioglou in Tobias Greitemeyer, pa sta hotela ugotoviti, ali velja tudi obratno, da so ljudje, ki imajo radi grenko hrano in pijačo, manj družabni in bolj sovražni oziroma imajo mračen značaj, piše nemški časnikDie Welt.

Okusi, ki jih spoznamo v materinem trebuhu Do zdaj je veljalo, da na okus, ki ga ima posameznik, v veliki meri vplivajo geni, toda zadnje raziskave ugotavljajo, da spoznavanje okusov, s katerimi se posameznik srečuje v materinem trebuhu in zgodnjem otroštvu, vpliva tudi na njegov okus v življenju.

Sagiogloujeva in Greitemeyer sta že prej ugotovila, da ljudje, ki imajo radi grenke stvari, bolj strogo sodijo druge ljudi in se pogosteje sovražno odzovejo. Grenke stvari imajo torej na njihovo osebnost tako imenovani kronični negativni vpliv. Metoda raziskave Novo raziskavo sta znanstvenika izvedla v ZDA na 500 ljudeh, tako na moških kot ženskah. Najprej so udeleženci raziskave morali na lestvici od ena do šest določiti, kako radi imajo sladko, kislo, grenko in slano hrano ter pijačo. Nato so jim postavili vprašanja, s katerimi so ugotavljali, kakšna je njihova osebnost: ali se pogosto napadalno odzovejo, so nedružabni, stremijo po moči, ali so narcisi, ali imajo psihopatske poteze v značaju …

Znanstvenika sta ugotovila, da imajo ljudje, ki imajo mračne značajske osebnostne poteze, pogosteje radi grenko hrano in pijačo. Bolj ko nekdo rad je ali pije grenko, bolj je verjetno, da ima sovražen značaj. Našla sta tudi ujemanje med nagnjenostjo do grenkega s psihopatskimi in sadističnimi težnjami.

Grenka ali mlečna čokolada? Med pivci džin tonika (v toniku je kinin, ki da grenak okus) in ljubitelji zelo grenkih čokolad je več mračnih osebnosti kot pri tistih, ki imajo radi sladke koktajle iz sadežev ali mlečno čokolado. Okusi, s katerimi se srečujemo v rani mladosti, torej ne vplivajo samo na poznejši okus, ampak tudi na osebnost.

Raziskava avstrijskih znanstvenikov je za številne sporna. Tako je ameriški časnik The Washington Post študiji očital pomanjkljive metode: nezanesljivost zaradi samoporočanja udeležencev raziskave o okusih, udeleženci v času raziskave niso pokušali jedi, ampak samo odgovarjali, kaj menijo o posameznih jedeh …

Ne spreglejte