Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
10. 8. 2015,
10.57

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Venezuela pivo

Ponedeljek, 10. 8. 2015, 10.57

11 mesecev

Venezueli zmanjkuje še piva

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na seznamu osnovnih dobrin, ki jih primanjkuje v Venezueli - od kruha do toaletnega papirja in plenic - se je znašlo še pivo, kar bi lahko bila kaplja čez rob za nezadovoljne Venezuelce.

Največji distributer piva v Venezueli je začel zapirati nekatere svoje pivovarne, kar povzroča frustracije med Venezuelci, ki se že dolgo ubadajo s pomanjkanjem osnovnih dobrin. Cerveceria Polar, ki distribuira okoli 80 odstotkov venezuelskega piva, je bil zaradi pomanjkanja ječmena, hmelja in drugih sestavin prisiljena v zapiranje pivovarn.

Pijač, kot sta mleko in ustekleničena voda, primanjkuje že več mesecev, prav pomanjkanje piva pa je po besedah trgovcev Venezuelce najbolj ujezilo. "Ljudje so bolj razjarjeni zaradi pomanjkanja piva kot zaradi pomanjkanja vode," je za Guardian povedal eden od trgovcev.

Uvoženega in doma narejenega piva je sicer še vedno dovolj, a stane veliko več kot Polarjevo pivo. Za primerjavo: Heinekenovo pivo stane tudi do petkrat več od najbolj priljubljenega piva v državi. Stvari je še poslabšal vročinski val v tej južnoameriški državi, ki ji je od leta 1999 pa do svoje smrti pred dvema letoma vladal Hugo Chavez, zdaj pa jo vodi njegov naslednik Nicolas Maduro.

V Venezueli vse bolj napeto Polar je sporočil, da je vlado zaprosil za uvoz surovin, da bi povečal proizvodnjo piva, a se Maduro še ni odzval, verjetno tudi zato, ker bodo decembra parlamentarne volitve, na katerih naj bi vladajoča socialistična stranka močno izgubila. V preteklosti je lastnika Polarja Lorenza Mendozo obtožil, da skriva dobrine, da bi se zdelo, kot da je venezuelsko gospodarstvo v razsulu.

Razmere v državi so napete, med čakajočimi v vrstah za hrano je večkrat izbruhnilo nasilje. Med plenjenem ene od trgovin je umrl moški, julija pa je bil aretiran vodja zveze za prodajo alkohola, potem ko je razkril pomanjkanje surovin za pridelovanje piva.

Ne spreglejte