Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 6. 2012,
10.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 5. 6. 2012, 10.25

8 let

V sredo zjutraj prehod Venere prek Sonca viden tudi iz Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zelo redek astronomski dogodek - prehod Venere prek Sončeve ploskve bo v sredo zgodaj zjutraj po sončnem vzhodu moč opazovati tudi v Sloveniji.

Dogodek bo na območju Slovenije viden le uro in pol. Astronomi vsem, ki bi dogodek radi opazovali, svetujejo, naj se povzpnejo čim višje. Za zaščito oči pa so nujna zaščitna očala.

Previdno pri opazovanju Pri opazovanju je treba biti zelo previden, svari Matic Smrekar iz ljubljanskega Astronomskega društva Labod. Pogled skozi teleskop, daljnogled, objektiv fotoaparata ali kakšen drugi optični instrument povzroči trajne poškodbe oči in slepoto. Zato morebitnim opazovalcem svetuje zaščitna očala iz folije mylar, medtem ko je uporaba dimljenega stekla, kuhinjske alufolije in podobnih materialov zelo nevarna.

Tisti, ki bi radi občudovali navidezni prehod Venere prek Sonca, se lahko pridružijo tudi skupini izkušenih opazovalcev. Ekipa Astronomskega društva Labod, ki bo dogodek opazovala s Krima nad Ljubljano, vabi vse zainteresirane, da se jim pridružijo. Na voljo bo dovolj teleskopov, s katerimi bodo ta redek pojav opazovali, fotografirali in snemali.

Sicer bo opazovanje prehoda Venere mimo Sonca pripravila tudi Hiša eksperimentov. Skupinsko opazovanje Venere bo na Ljubljanskem gradu, v drevoredu blizu radijske antene. V Hiši eksperimentov so priskrbeli teleskop in posebna varna očala, v primeru deževnega ali oblačnega vremena pa bo opazovanje odpadlo.

V Sloveniji bo viden le zadnji del prehoda zgolj dobro uro in pol, od 5. ure in 11 minut dalje Prehod Venere prek Sončeve ploskve bo v Sloveniji viden od sončnega vzhoda, to je od 5. ure in 11 minut dalje. Venera bo takrat že na drugi polovici Sončeve ploščice, zapustila pa jo bo ob 6. uri in 50 minut. Tako bo v Sloveniji viden le zadnji del prehoda in bo dogodek mogoče opazovati zgolj dobro uro in pol. Ker bo Sonce ves čas opazovanja nizko nad obzorjem, Smrekar vsem, ki jih opazovanje dogodka zanima, svetuje, naj se odpravijo čim više in se namestijo tako, da bodo dobro videli severovzhodno obzorje.

Prehod Venere preko Sonca se vidi kot črn krogec, ki počasi navidezno potuje po svetli Sončevi ploščici. Nastane, ko Venera pri svoji poti okoli Sonca zaide natančno med Zemljo in Sonce. Dogodek je bilo z Zemlje nazadnje mogoče občudovati že leta 2004, saj se pojavlja v parih. Naslednjič pa bo prehod viden šele leta 2117.

Pomembna priložnost za izvajanje meritev V preteklosti je ta pojav astronomom nudil pomembno priložnost za izvajanje meritev. Tako so leta 1639 s pomočjo opazovanja prehoda prvič natančno izmerili razdaljo med Zemljo in Soncem. Znanstveniki na ta način še vedno odkrivajo planete okoli drugih zvezd, obenem pa lahko izmerijo sestavo atmosfere planeta. Ob tokratnem prehodu Venere bodo raziskovalci lahko preizkusili in izboljšali metode, ki jih sicer uporabljajo na več sto svetlobnih let oddaljenih zvezdah.

"Sicer pa je tak dogodek dandanes za večino astronomov predvsem nek užitek gledanja plesa planetov, ki ga drugače nimamo priložnosti opazovati," je povedal Smrekar, ki je to nenavadno astronomsko situacijo, ki nudi poseben vizualni učinek, iz Ljubljane opazoval tudi leta 2004.

Ne spreglejte