Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 6. 2009,
9.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 6. 2009, 9.43

8 let

Umrla zadnja potnica Titanika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V domu za ostarele na jugu Anglije je v nedeljo umrla 97-letna Millvina Dean, zadnja potnica Titanika.

Deanova je bila stara komaj dobra dva meseca, ko je Titanik 14. aprila 1912 na poti iz Velike Britanije v ZDA treščil v ledeno goro in v dobrih treh urah potonil. Deanova je bila je med 706 potniki in člani posadke, ki so nesrečo preživeli. V brodolomu je umrlo 1517 ljudi.

Millvina je potovala v tretjem razredu čezoceanke Družina Deanove je potovala v tretjem razredu Titanika, v ZDA pa so se želeli preseliti. Njen oče Bertram je tam nameraval odpreti trgovino s tobačnimi izdelki. Millvina, njena mati in brat so nesrečo preživeli, oče pa je umrl.

O katastrofi ni veliko govorila Deanova je bila rojena 2. februarja 1912, večino življenja pa je preživela v angleškem Southamptonu, kjer je bil izdelan tudi Titanik. O katastrofi, ki je zaznamovala njeno življenje, ni veliko govorila.

Za plačilo doma v katerem je bivala zadnja leta je morala prodajati predmete s Titanika Pred tremi leti se je preselila v dom za ostarele in kmalu zatem začela prodajati predmete s Titanika in svoje spomine, da je lahko plačevala bivanje v domu. Lani je tako prodala kovček oblačil, ki jih je njena družina dobila v ZDA potem, ko so jih rešili z ladje, in zelo redke grafike Titanika s podpisi avtorjev. Naprodaj so bila tudi pisma o odškodnini za nesrečo, ki jih je njeni materi poslal odškodninski sklad.

V začetku maja sta k financiranju bivanja v domu priskočila glavna igralca filma Titanik V začetku maja so starki na pomoč pri financiranju bivanja v domu za ostarele, za katerega je morala vsak mesec odšteti 3000 funtov (3439 evrov) priskočili glavna igralca in režiser z oskarjem nagrajene filmske uspešnice Titanik. Kate Winslet, Leonardo Di Caprio in James Cameron so Deanovi po poročanju nemške tiskovne agencije dpa podarili 30.000 dolarjev (dobrih 21.000 evrov).

Ne spreglejte