Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 4. 2011,
13.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

okolje

Petek, 22. 4. 2011, 13.09

8 let

Türk: Varstvo okolja je ena naših pomembnih vrednot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Varstvo okolja je ena naših pomembnih vrednost. Brez povezanosti in sožitja z naravo "človek ne more preživeti in si ne more zagotoviti zanesljive prihodnosti".

To je ob zaključku letošnje akcije Zemljo so nam posodili otroci v Ljubljani poudaril predsednik republike Danilo Türk.

Zemljo so nam posodili otroci Letos so organizatorji - Agencija RS za okolje in Zveza prijateljev mladine - izpeljali že šesto akcijo Zemljo so nam posodili otroci, ki jo tradicionalno zaključijo na svetovni dan Zemlje. V okviru projekta so pod vodstvom mentoric in mentorjev učenci pripravili 43 projektov nominacij pravnih oseb in posameznikov, ki v lokalnih okoljih ter na področju celotne države najbolje skrbijo za ohranjanje naravnega okolja.

Glavna nagrada, ki jo je izbrala posebna komisija, je letos pripadla Ekologom brez meja in Petri Matos, ki so jih predlagali na osnovni šoli Sostro in ljubljanski gimnaziji Ledina.

Sicer pa so bili nagrajeni še Ekološka kmetija Župnca v kategoriji neobremenjevanja zemlje, Centralna čistilna naprava Domžale Kamnik v kategoriji kakovostnega odnosa do voda, Termoelektrarna Toplarna Ljubljana v kategoriji ohranjanja čistega zraka ter Marta Gregorc v kategoriji osveščanja javnosti. Najboljši izdelek nominacije je pripravila osnovna šola Sostro, za najbolj aktivno šolo pa je bila izbrana srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja s šolskega centra Celje.

Türk: Človeštvo se obnaša zelo neodgovorno Človeštvo se do svojega planeta prepogosto obnaša zelo neodgovorno. V tekmi za zaslužkom se pozablja, da je materialno bogastvo kratkotrajno in negotovo, če nima dobre in dolgoročne podlage. Zato je prav, da tudi naš današnji odnos do planeta in narave čim pogosteje pogledamo skozi perspektivo otrok, je ob podelitvi nagrad poudaril predsednik države, ki je tudi pokrovitelj akcije.

"Mladi se znajo ozreti okoli in poiskati najbolj žlahtna zrna" "Prepričan sem, da smo izbor najboljših ter zglednih praks položili v prave roke - v roke otrok in mladih. Že sam izbor najboljših nam dokazuje, da se mladi znajo ozreti okoli in poiskati najbolj žlahtna zrna," je poudaril Türk. Po njegovih besedah je namreč prav pri mladih ljudeh občutljivost za vprašanje okolja in odgovornost do okolja veliko večja kot pri srednji in starejši generaciji.

Predsednikov urad in učenci zbrali dve toni papirja Türk je ob tem obiskal tudi osnovno šolo Majde Vrhovnik in v okviru akcije Star papir za novo upanje predal star papir, ki so ga zbrali v uradu. Predsednikov urad in učenci osnovne šole, ki so skupaj sodelovali v tej vseslovenski dobrodelni akciji, so zbrali skoraj dve toni papirja.

Sredstva od prodaje bodo šla za socialno ogrožene Zbiranje je potekalo ves mesec april, sredstva od prodaje starega papirja pa bodo namenjena pomoči socialno ogroženim v Sloveniji in financiranju humanitarnega projekta izgradnje kulturno-izobraževalnega središča v Malaviju v Afriki. Türk se je učencem zahvalil za sodelovanje v akciji in jih pozval, naj še naprej tako dobro skrbijo za okolje in predvsem opozarjajo odrasle o pomenu skrbi za okolje, so sporočili iz predsednikovega urada.

Predsednik republike je tudi posadil drevo v nastajajočem ljubljanskem Parku prijateljstva. V izjavi za medije je poudaril pomen spominskega parka ob Poti spominov in tovarištva, ki goji spomin na zgodovino in hkrati prebivalcem ponuja okolje, v katerem lahko vsak dan uživajo in se rekreirajo.

Ne spreglejte