Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

1

Natisni članek

turizem Hrvaška Na dopustu zdravje

Sreda, 9. 8. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Ko te zdravje izda na dopustu

Ste na Hrvaškem morali plačati za obisk zdravnika? Na koga se obrniti za povrnitev denarja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

1

Dopust Hrvaška počitnice | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Obisk turistične ambulante na Hrvaškem je samoplačniški, zato se v primeru, da ste si priskrbeli evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, za nujno oziroma potrebno zdravstveno storitev raje obrnite na ambulante v hrvaški javni zdravstveni mreži. Kako jih prepoznate in kako do denarja, če ste zdravstveno storitev vendarle plačali iz lastnega žepa?

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je že vrsto let sestavni del prtljage Slovencev, ki potujejo po državah znotraj Evropske unije. Če jo boste med dopustom na Hrvaškem predložili v ambulanti in na urgenci, ki je del tamkajšnje javne zdravstvene mreže (in je temu primerno označena s posebno nalepko), vam bodo nujne zdravstvene storitve zagotovili brezplačno.

Če pa se boste odločili za obisk turistične ambulante, potem boste za storitev najprej plačali iz lastnega žepa, potem pa se boste ob predložitvi originalnih računov in zdravstvene dokumentacije lahko "potegovali" za povrnitev stroškov.

Zakaj je obisk turističnih ambulanta samoplačniški? Preprosto zato, ker turistične ambulante nimajo sklenjene pogodbe s hrvaškim zavodom za zdravstveno zavarovanje (HZZO).

Kot so nam pojasnili na HZZO, turistične ambulante na Hrvaškem zadnja leta z njimi nimajo sklenjene pogodbe, zato tam ne sprejemajo niti evropske kartice niti kartice HZZO. "Vse stroške morajo pacienti poravnati sami. To velja za državljane Hrvaške in tujce," so zapisali v odgovoru.

Preden se odpravite na počitnice, se pozanimajte, kje boste zdravstvene storitve lahko dobili brezplačno. Ko vam bo gorelo pod nogami oziroma boste s poškodbo drveli proti zdravstvenemu domu ali bolnišnici, za to ne boste imeli časa. Pozor! Obisk turističnih ambulant, ki so jih ustanovile lokalne skupnosti in s hrvaško zdravstveno blagajno nimajo sklenjene pogodbe, je na Hrvaškem samoplačniški. | Foto: Thinkstock Preden se odpravite na počitnice, se pozanimajte, kje boste zdravstvene storitve lahko dobili brezplačno. Ko vam bo gorelo pod nogami oziroma boste s poškodbo drveli proti zdravstvenemu domu ali bolnišnici, za to ne boste imeli časa. Pozor! Obisk turističnih ambulant, ki so jih ustanovile lokalne skupnosti in s hrvaško zdravstveno blagajno nimajo sklenjene pogodbe, je na Hrvaškem samoplačniški. Foto: Thinkstock

Kje vas bodo oskrbeli brezplačno?

Na spletni strani HZZO pod to ikono najdete najbližje pogodbene ambulante HZZO. | Foto: Na spletni strani HZZO pod to ikono najdete najbližje pogodbene ambulante HZZO. Seveda pa ni nujno, da zdravniški pregled opravite v eni od hrvaških turističnih ambulant.

Samo v Istri, kamor zahaja dobršen del slovenskih turistov, ki obiščejo Hrvaško, lahko izbirate med 113 zdravstvenimi ambulantami družinske medicine, zdravstvenega varstva za ženske, pediatrije in zobne ambulante (Domovi zdravja in koncesionarji, ki jih prepoznate po uradni nalepki, ki nakazuje, da tam sprejemajo evropsko kartico), kjer vas bodo ob predložitvi kartice sprejeli in oskrbeli brezplačno, so nam zagotovili na HZZO. To nam je potrdila zdravnica, ki deluje na območju Jadrana, a je želela ostati neimenovana.

"Res je, sprejmemo vsakogar z evropsko kartico in storitev opravimo brezplačno. V nekaterih ambulantah bodo turisti morda čakali dlje, ker so domači pacienti že naročeni, a sprejeli vas bodo brez dvoma," je povedala.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja vam bo omogočila brezplačni pregled v tistih ambulantah, ki imajo sklenjeno pogodbo s hrvaškim zavodom za zavarovanje.  | Foto: Siol.net/ A. P. K. Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja vam bo omogočila brezplačni pregled v tistih ambulantah, ki imajo sklenjeno pogodbo s hrvaškim zavodom za zavarovanje. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Seznam brezplačnih ambulant najdete na hzzo.hr

Seznam izvajalcev zdravstvenih storitev, ki imajo sklenjeno pogodbo s HZZO in zato sprejemajo evropsko kartico (in so potemtakem brezplačne), najdete na spletni strani www.hzzo.hr ali klinite na spodnja seznama.

-> Kliknite za seznam zdravstvenih ustanov, kjer boste zdravstvene storitve na Hrvaškem deležni brezplačno. 

-> Kliknite za seznam bolnišnic na Hrvaškem

Od kdaj je turistična ambulanta samoplačniška?

A ker smo od nekdaj vajeni, da je turistična ambulanta namenjena turistom in zato večina v tujini raje zavije v tovrstne ambulante kot pa splošne, nas je zanimalo, od kdaj je zdravstvena storitev, ki vam jo opravijo v takšnih ambulantah, samoplačniška. Na ZZZS so nam pojasnili, da so pojav tako imenovanih turističnih ambulant, ki na Hrvaškem ne sprejemajo Evropske kartice zdravstvenega zavarovanja, opazili po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo.

To je nalepka, ki označuje pogodbeno partnerstvo ambulante s HZZO. To pomeni, da sprejemajo kartico evropskega zavarovanja in da je storitev brezplačna. | Foto: To je nalepka, ki označuje pogodbeno partnerstvo ambulante s HZZO. To pomeni, da sprejemajo kartico evropskega zavarovanja in da je storitev brezplačna. Bodite pozorni, na katera vrata boste potrkali

V izogib težavam, ki so se v preteklosti pojavile že večkrat (prihajalo je do načrtnega usmerjanja v takoimenovane turistične ambulante) so turistične ambulante pozvali, naj svojo politiko nesprejemanja  evropskih kartic dosledno označujejo z obvestilom o nesprejemanju evropske kartice.

Damjan Kos, direktor Sektorja za informiranje in odnose z javnostmi pri ZZZS, ob tem še posebej opozarja na dejstvo, da se nekatere turistične ambulante nahajajo celo v prostorih javnih zdravstvenih domov, kar daje slutiti, da gre za ambulanto, ki sodi v javno zdravstveno mrežo, zato zavarovance poziva, naj bodo še posebej pozorni na to, ali stojijo pred vrati ambulante, ki ima sklenjeno pogodbo s HZZO in zato sprejema evropsko kartico, ali ne.

Kot nas je opozorila bralka se podobna zgodba dogaja tudi v Domu zdravja Poreč, kjer vas takoj ob vstopu v zdravstveni dom na levi strani čaka Turistična ambulanta in se zdi logično, da se kot turist oglasiš prav v tej ambulanti. V primeru nezgod seveda le redko razmišljamo o tem, kje bi do zdravljenja prišli brezplačno, ampak najprej pomislimo predvsem na čim hitrejšo zdravstveno storitev.

Kam ste med počitnikovanjem na Hrvaškem odšli po nujno zdravstveno pomoč?

  • Vedno hodim v turistično ambulanto.
    12,50 %
    10 glasov
  • V turistični ambulanti sem se ustavil samo enkrat, pa zaradi samoplačniške logike nikoli več.
    17,50 %
    14 glasov
  • Odpravim se k zdravniku v javni zdravstveni mreži.
    12,50 %
    10 glasov
  • Pomoč vedno poiščem na urgenci.
    10,00 %
    8 glasov
  • Trkam na les, a na dopustu še nisem potreboval(a) zdravniške pomoči.
    47,50 %
    38 glasov
Oddanih 80 glasov
Lani 4.800 vlog za povrnitev denarja

Lani so na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije prejeli skoraj 4.800 vlog za povrnitev zdravstvenih stroškov.

Največ vlog je bilo povezanih z zdravljenjem na Hrvaškem (2.339), Bosno in Hercegovino (1.008) in Nemčijo (300). Največ primerov je bilo vezanih na obisk in zdravljenje pri izvajalcih izven  javne  mreže, ki ne sprejemajo evropske kartice.

Zavarovancem so na ZZZS lani povrnili skoraj 287 tisoč evrov (številka letos še ni znana, saj je največ vlog vloženih avgusta in septembra), za zdravljenje 14.500 Slovencev pa je hrvaškemu zdravstvenemu zavarovanju plačal tri milijone evrov.

zdravje zdravstvo dopust počitnice | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Večina denar dobi nazaj, a le, če izpolni ustrezne obrazce

Kaj storiti, če ste zdravstveno storitev plačali in bi radi izplačani vložek v svoje zdravje dobili nazaj?

Oglasite se na območni enoti ZZZS in izpolnite poseben obrazec ter mu priložite originalne račune in dokumentacijo. Verjetnost, da vam bodo na ZZZS vrnili denar, je precejšnja. To se zgodi v kar 84 odstotkih primerov.

V katerih primerih vam ZZZS vrne denar?

Povračilo zdravstvenih stroškov je upravičeno v primerih, ko ste bili po mnenju zdravnika deležni nujnega oziroma potrebnega zdravljenja.     

Zdravstvene stroške, povezane z alergijami, boste morali poravnati iz lastnega žepa. | Foto: Thinkstock Zdravstvene stroške, povezane z alergijami, boste morali poravnati iz lastnega žepa. Foto: Thinkstock

Za pike žuželk, alergije in vrtoglavice niste upraviče do vračila denarja

Po drugi strani pa se za vrnitev denarja lahko obrišete pod nosom v primeru, če zdravstvene storitve po presoji zdravnika niso bile nujne. Če ste na primer zdravnika obiskali zaradi alergij, pikov žuželk, vrtoglavice, slabega počutja in lažjih poškodb, vam denarja ne bodo vrnili.

Zavrnejo tudi vloge zavarovancev za povračilo participacije (zakonsko predpisane obvezne lastne soudeležbe) ali  stroškov zdravljenja, ki po presoji lečečega zdravnika ni bilo nujno.

Lani je zdravstvene storitve na podlagi evropske kartice zdravstvenega zavarovanja koristilo več kot 12 tisoč Slovencev.

Koleno poškodba rekreacija tek | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kdaj lahko računate na denar in zakaj ga bo manj kot ste (ga) vplačali?

Zavod bo o vaši vlogi za povrnitev zdravstvenih stroškov odločil okvirno v 30 dneh od prejema popolne vloge.

Povrnil bo stroške plačanega računa le v višini pogodbene cene, ki jo prizna hrvaški zavod svojim pogodbenim izvajalcem zdravstvenih storitev. V večini primerov je to povračilo precej nižje od dejansko plačanih stroškov, opozarjajo na ZZZS.

Nakazilo priznanih stroškov se izvede takrat, ko je odločba ZZZS dokončna, praviloma pa po preteku 15-dnevnega pritožbenega roka po izdaji odločbe.

Slovence na dopustu največkrat pestijo prehladi in virusi

Po podatkih ZZZS imamo Slovenci v tujini največkrat težave s prehladnimi in virusnimi obolenji, različnimi okužbami, manjšimi poškodbami, ki zahtevajo obisk splošnega zdravnika ali pediatra, redko pa gre tudi za večje poškodbe ali bolezni, ki zahtevajo tudi zdravljenje v bolnišnici.

Ne spreglejte