Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 5. 2013,
8.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 5. 2013, 8.44

8 let

Prvi uspešen preizkus plovila za komercialne polete v vesolje (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Virgin Galactic, ki se ukvarja z razvojem vesoljskih plovil za komercialne polete, je po letih zavlačevanj in težav z motorjem uspešno opravil preizkus s plovilom SpaceShipTwo.

Virgin Galactic, ki spada pod okrilje skupine Virgin Group in katerega lastnik je Richard Branson, je uspešno preizkusil raketni motor za prvo vesoljsko plovilo, ki bo v prihodnosti opravljalo komercialne polete v vesolje. Čeprav je preizkus trajal le 16 sekund, so ga pri Virgin Galacticu označili za uspešnega, saj so prebili tudi zvočni zid. S tem so v podjetju postavili pomemben mejnik za turistične polete v vesolje, ki naj bi se po besedah vodilnih podjetja začeli konec letošnjega leta ali na začetku prihodnjega, piše Wall Street Journal.

Branson z otroki med prvimi šestimi potniki Če bodo vsa testiranja opravljena uspešno, bodo Branson in njegova dva otroka med prvimi šestimi potniki, ki bodo s hitrostjo štiri tisoč kilometrov na uro potovali na plovilu SpaceShipTwo v vesolje.

Posebno letalo WhiteKingTwo, na katerem je bilo plovilo SpaceShipTwo, so izstrelili nad kalifornijsko puščavo Mojave, na nadmorski višini 14 tisoč metrov pa izstrelili SpaceShipTwo, ki deluje na raketni pogon. Plovilo je doseglo 17 tisoč metrov nadmorske višine. "Bilo je vredno čakati," je povedal Richard Branson po opravljenem preizkusu. "Bilo je neverjetno. Postaviti raketo na ladjo in ugotoviti, da vse deluje, je bilo zahtevno," je še povedal Branson.

Potniki bodo za vožnjo odšteli med 152 in 190 tisoč evri Pri Virgin Galacticu so sicer predvidevali, da bodo prvi komercialni poleti v vesolje mogoči že leta 2008, vendar so morali zaradi različnih težav odložiti začetek poletov v vesolje najprej na leto 2010, nato pa na leto 2012. Za polet v vesolje bodo prvim 600 potnikom zaračunali 200 tisoč ameriških dolarjev, kar je približno 152 tisoč evrov, naslednjim 400 potnikom pa bodo zaračunali 250 tisoč ameriških dolarjev, kar je približno 190 tisoč evrov. Potem bodo cene za polete precej znižali, saj je njihov namen omogočiti čim večjemu številu ljudi polet v vesolju, še piše Wall Street Journal.

Vendar pa je pred Virgin Galacticom še precej izzivov, med drugim bodo morali dokazati, da je plovilo varno tudi pri letenju z od trikrat do štirikrat večjo hitrostjo kot pri zadnjem preizkusu.

Ne spreglejte