Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 3. 2015,
14.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 3. 2015, 14.43

8 let

Prestižni toaletni papir osvaja Ameriko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Razum veleva, da je prva žrtev gospodarske krize zapravljanje za nepotrebno. A izdelovalci prestižnega toaletnega papirja uspešno dokazujejo, da tudi na tako intimnem trgu obstajajo petičneži.

Prestiž na nepričakovanem mestu V življenju je nekaj pojavov, ki so na neki način velik izenačevalec ljudi različnih slojev, gospodarske moči in slave. Prometna kolona, bolezen in smrt so le nekateri primeri. A medtem ko bi si mislili, da je iztrebljanje nekaj tako trivialnega, da med ljudmi ni bistvenih razlik, ter da se je tehnološki razvoj toaletnega papirja ustavil, ameriški izdelovalci prestižnega toaletnega papirja dokazujejo nasprotno. Prodaja namreč vztrajno narašča.

Le najboljše Nekateri ljudje očitno tudi svoji zadnji plati želijo ponuditi najboljše, kar lahko. In teh ni tako malo. Statistike podjetja Euromonitor International kažejo, da je bilo lani v ZDA prodanega za poldrugo milijardo evrov prestižnega toaletnega papirja. Nedavni prispevek v časniku Washington Post ocenjuje, da ta obseg poslovanja pomeni kar četrtino vsega ameriškega trga s to nepogrešljivo dobrino.

Kvalitativni preskok Za razliko od običajnega toaletnega papirja, s katerim se razvajajo običajni posamezniki, pa tudi tisti, za katere je uporaba bideja tehnično preveč zahtevna, je prestižni toaletni papir res nekaj posebnega: je (še) večslojen, prepojen z losjonom (da se izogneš preostremu brisanju in poškodbam), nadišavljen s parfumom (za večji užitek in obzirnost do tistih, ki se namerno ali po spletu okoliščin znajdejo v bližini "izhoda") in ima celo posebno teksturo, tudi s potiskom raznih simbolov za tisti res osebni dotik.

Rast prodaje naj bi se nadaljevala V razvoju prestižnega trga za najnujnejši papir od vseh vodijo ZDA. Prodaja je po navedbah Washington Posta od leta 2000 namreč narasla za 70 odstotkov, temu trendu pa tudi v prihodnje ni videti konca. Analitiki pričakujejo devetodstotno letno rast tudi v prihodnjih nekaj letih, čeprav ljudje na veliko potrebo bržkone hodijo v precej podobnem obsegu. Prodaja običajnega, lahko bi rekli plebejskega papirja pa bo po zgornjih ocenah rasla le s šestimi odstotki letno, kar dokazuje, da si ljudje – kljub krizi – želijo posedanje na školjki končati v stilu. Gre tudi za to, da je to eden od vrste prestiža, ki si ga lahko privoščijo, tudi ko obrok za jahto postane previsok.

Inovacije so, težava je v ustnem izročilu Da je mogoče biti inovativen tudi na področju, kjer se je – vsaj na videz – razvoj ustavil, dokazuje raznolikost izdelkov. Podjetje Georgia Pacific se na primer z izdelki Angel Soft, ki so odišavljeni s sivko, usmerja na latinskoameriški trg. Izdelek bi se bržkone prijel tudi v Dalmaciji. Glede na številke uspehu ne gre oporekati, a prestižni toaletni papir ima eno veliko hibo. Medtem ko bi se sleherni uporabnik rad pohvalil z novo Applovo uro in v svoji družbi opeval njene prednosti, si je težko predstavljati, kako kdo ob večerji svojo družbo motivira, naj vendarle spoznajo užitke prestižne pike na i toaletnega olajšanja.

Ne spreglejte