Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 6. 2013,
15.39

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Amelia Earhart pilotka pogrešana razbitine

Nedelja, 2. 6. 2013, 15.39

1 leto

Po 76 letih našli letalo ameriške pilotke Amelie Earhart?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Amelia Earhart in njeno letalo sta izginila leta 1937. Po 76 so na dnu Tihega ocena našli razbitine, za katere domnevajo, da gre za letalo Earhartove.

Fotografija sonarja, ki je bila posneta blizu otoka Nikumaroro v Tihem oceanu v okviru ekspedicije Niku VII., je pritegnila pozornost, ko je zaznala razbitine na dnu Tihega oceana. Forenzični strokovnjak raziskovalne ekipe je po poročanju Telegrapha povedal, da bi razbitine lahko pripadale slavni pilotki Amelii Earhart, ki je bila prva ženska pilotka, ki se je sama podala z letalom čez Atlantski ocean.

Lahko bi bilo letalo Amelie Earhart "Vznemirljivo je, hkrati pa frustrirajoče. Imamo fotografijo sonarja, ki je bila posneta med ekspedicijo, in razbitine bi lahko pripadale letalu Amelie Earhart," je pisalo na spletni strani mednarodne organizacije za iskanje letal oz. Tighar. "Fotografija ni podobna nobenim drugim podatkom, predmet pa je enake velikosti, oblike in na pravem mestu," so še zapisali.

Ekspedicija organizacije Tighar, ki jo je podprla tudi ameriška vlada, je bila deseta takšna v zadnjih 23 letih, vendar do zdaj ni nihče odkril razbitin letala. Fotografijo so posneli v Tihem oceanu blizu otoka Nikumaroro v kiribatskem arhipelagu. Tighar je že napovedal, da bo na otok Nikumaroro poslal ekspedicijo, ki bo potrdila, ali gre resnično za letalo Earhartove. "Resolucija sonarja ne zadostuje, da bi zagotovo vedeli, za kaj gre," je za Reuters povedal strokovnjak iz Tigharja Jeff Glickman.

Razbitine pa niso nujno povezane z Earhartovo Glickman je še dodal: "Je unikatno in kaže na to, da je to stvar naredil človek. Je na pravem mestu, vendar je težko ugotoviti, kakšne vrste letala je." Glickman je sicer tudi povedal, da je seveda možnost, da je fotografija pravzaprav ujela ladjo in ni v povezavi z Earhartovo.

Amelia Earhart je leta 1932 postala prva ženska, ki je sama preletela Atlantik od Kanade do Velike Britanije. Leta 1937 pa je izginila, medtem ko je letela z navigatorjem Fredom Noonanom na letalu Lockheed Electra od Papue Nove Gvineje do Kalifornije. Earhartova je sicer načrtovala, da se bo ustavila na otoku Howland, kjer bi dotočila gorivo, vendar je med letom sporočila, da ne najde otoka in da ji primanjkuje goriva. Takrat so jo zadnjič slišali, letala pa nikoli niso našli.

Na otoku odkrili ostanke človeškega življenja V Tigharju pa domnevajo, da je Earhartova morda morala zasilno pristati in je kar nekaj časa preživela na otoku Nikumaroro, ki je 480 kilometrov stran od Howlanda. Na otoku so namreč že pred časom odkrili več stvari, med njimi priljubljeno kremo za obraz iz tridesetih let prejšnjega stoletja, zadrgo obleke iz istega obdobja, žepni nož, kakršnega je imela Earhartova, in kupe ribjih in ptičjih kosti, kar nakazuje, da je na otoku živel nekdo, ki je poskušal preživeti.

Ne spreglejte