Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 1. 2014,
15.38

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

olimpijske igre onesnaženje okolje

Četrtek, 23. 1. 2014, 15.38

8 let, 1 mesec

Olimpijske igre uničujejo okolje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Megalomanski olimpijski gradbeni projekti v Sočiju so povzročili hudo onesnaženje okolja.

V želji po veličastnem projektu so organizatorji olimpijskih iger pozabili na prebivalce krajev, kjer bodo potekale igre. Organizatorji so obljubljali, da bodo to igre visokih okoljevarstvenih standardov, a le nekaj dni pred igrami se hiše prebivalcev dobesedno podirajo.

"Začelo se je z majhnimi spremembami, recimo tla so se malo povesila, vrata se niso več dobro zapirala," je novinarjem Reutersa razlagala 58-letna gospodinja Irina Vorockova iz Sočija. Pred nekaj dnevi se ji je porušila hiša v neposredni bližini novega olimpijskega objekta. Ves čas gradnje je opozarjala, da gradnja vpliva na okoliške hiše, a je nihče ni poslušal. Zdaj živi v zasilnem bivališču ter se jezi na Putina in njegove olimpijske igre.

Irina Vorockova ni edina, ki je opozarjala na erozijo, ki jo povzročajo nove gradnje. Prebivalci ulice Baku v Sočiju z grozo vsak dan opazujejo nov olimpijski stadion. Vsak dan so mu bliže, saj hrib, na katerem so zgrajene njihove hiše, počasi, a nezadržno drsi proti stadionu. Razlog: med gradnjo so na hribu naredili odlagališče odpadnega gradbenega materiala, kar je vplivalo na erozijo tal.

Presahli vodnjaki in poplave Toda nagibajoče se hiše niso edina okoljevarstvena tegoba, s katero se morajo zaradi olimpijskih iger spopadati prebivalci Sočija in okoliških krajev. V vasi Ahštir je na primer nastalo velikansko nezakonito smetišče, ker je eden izmed izvajalcev olimpijskih projektov tja vozil odpadni gradbeni material in smeti z gradbišča. Poleg tega so jim presahnili vodnjaki, ker so za gradnjo železniške proge v pogorju nad vasjo organizirali kamnolom. Očitno so s tem presekali podtalnico in v vasi je zmanjkalo vode. "Obljubili so nam, da nas bodo priključili na vodovod in plinovod, zdaj pa živimo huje, kot so živeli Indijanci v rezervatih," je novinarjem agencije AP potožil prebivalec vasi.

Večina prizadetih krajev sicer leži v zaščitenih naravnih parkih, a pred začetkom projekta olimpijskih iger je vlada sprejela dekret, s katerim so dovolili tudi gradnjo na zaščitenih območjih. Okoljevarstveniki se zdaj bojijo, da bo to precedens za vse prihodnje gradbene projekte v Rusiji.

Okoljsko katastrofo pa so povzročili tudi z zasipanjem močvirnih tal. Soči je namreč kraj, ki ima v Rusiji največjo letno količino padavin, zato je veliko priobalnega pasu močvirnatega. Ne le da je bil to ekosistem, kjer so gnezdile močvirne ptice, bilo je tudi okolje, ker je na površje pridrvela odvečna podtalnica. Zdaj so večino močvirij zasuli, posledica pa je, da poplavlja drugje, tudi v naseljenih območjih. Septembra lani so imeli tako velike poplave, zalilo je tudi nekaj olimpijskih objektov.

Preganjani okoljevarstveniki Toda predsednik organizacijskega komiteja Dmitrij Kozak nenehno trdi, da sta zrak in voda v Sočiju bolj čista, kot sta bila leta 2007. Okoljevarstveniki so drugačnega mnenja. Ker je nastalo veliko število nezakonitih odpadov, se bojijo, da bi se v prihodnosti strupene snovi iz teh nenadzorovanih odpadov lahko prelile v reko Mzimta, ki jo prebivalci uporabljajo kot vir pitne vode. "Nihče ne ve, kaj so odlagali na teh odpadih, tako da je nemogoče predvideti dolgoročne posledice," je dejala Julija Naberežnaja, tiskovna predstavnica ruskega zemljepisnega društva v Sočiju.

Tako ona kot drugi okoljevarstveniki, ki opozarjajo na škodljive posledice gradnje za olimpijske igre, so izpostavljeni nenehnemu vladnemu obtoževanju. Nekaj so jih celo že obtožili za kriminalna dejanja in jih aretirali. Okoljevarstvenik Suren Gazarjan je zaradi politično motiviranega sodnega procesa celo zaprosil za azil v Estoniji, njegovega kolega, geologa Jevgenija Vitiška, pa so obsodili na tri leta zapora v kazenski koloniji. Oba sta opozarjala na hudo onesnaženje okolja zaradi olimpijskih iger, obtožili pa so ju na podlagi zloglasnega zakona o omejevanju delovanja tujih nevladnih organizacij.

To, da varovanje okolja v Sočiju ni bilo pomembno, je že leta 2008 ugotovil tudi Mednarodni olimpijski komite, ki je skupaj z okoljevarstveniki Združenih narodov pregledal delovišča. V poročilu so tedaj zapisali, da bodo imele igre uničujoč vpliv na okolje. A spremenilo se ni nič in prebivalci Sočija bodo morali še leta po koncu iger živeti v uničenem okolju.

Ne spreglejte