Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 11. 2013,
10.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

meteorji

Četrtek, 7. 11. 2013, 10.05

8 let

Nevarnost meteorjev večja od dozdajšnjih domnev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Možnost, da se ponovi padec meteorja, kot se je zgodil letos v ruskem mestu Čeljabinsk, je veliko večja, kot so domnevali do zdaj, razkriva študija, objavljena v reviji Nature.

Znanstveniki so ugotovili, da se asteroidi podobne velikosti kot tisti, ki je eksplodiral nad Čeljabinskom, približujejo Zemljini atmosferi presenetljivo pogosto. Ob tem so se znanstveniki zavzeli za vzpostavitev sistema za zgodnje opozarjanje.

"Smiselno bi bilo vzpostaviti sistem, ki bi skorajda stalno opazoval nebo in iskal tovrstne objekte, preden bi ti zadeli Zemljo. V primeru Čeljabinska bi bilo tovrstno opozorilo nekaj dni ali tednov prej dragoceno," je za britansko medijsko mrežo BBC dejal vodja raziskave Peter Brown s kanadske univerze Zahodni Ontario.

V atmosfero vstopilo več asteroidov, kot so domnevali Meteor, ki je 15. februarja eksplodiral nad Rusijo, je imel po ocenah strokovnjakov premer 19 metrov. V atmosfero je vstopil z energijo, ki je enaka 500 tisoč tonam TNT. Ob eksploziji je povzročil veliko gmotno škodo, poškodovanih pa je bilo več kot tisoč ljudi.

Znanstveniki so zdaj proučili podatke zadnjih 20 let, ki so jih pridobili prek senzorjev, ki jih uporablja ameriška administracija, in infrardečih senzorjev, ki so nameščeni po svetu. Prvoten namen tovrstnih detektorjev je zaznati morebitno grožnjo jedrskega orožja, hkrati pa zaznati tudi eksplozije, ki jih povzročajo padci asteroidov.

Znanstveniki so ugotovili, da je v proučevanem obdobju v Zemljino atmosfero vstopilo okoli 60 asteroidov, večjih od 20 metrov, kar je bistveno več, kot so domnevali. Večina jih je sicer eksplodirala nad oceanom ali nad zelo oddaljenimi območji.

Vsakih 30 let "Da se zgodi nekaj podobnega kot Čeljabinsk, bi na podlagi teleskopskih informacij pričakovali na približno vsakih 150 let. A če pogledate naše podatke in jih proučite, vidite, da se takšne stvari dogajajo približno vsakih 30 let," je še pojasnil Brown.

Znanstveniki ameriške vesoljske agencije Nasa in mednarodni znanstveniki so zaradi tega, ker so padec meteorja v Čeljabinsku številni prebivalci opazovali s kamerami in drugimi napravami, dobili odlično priložnost, da so lahko podrobno proučili ta naravni fenomen.

Ob trku hitrost meteorja 19 kilometrov na sekundo Med drugim so tako s pomočjo teh podatkov ter položaja zvezd na nočnem nebu izračunali, da je imel meteor ob trku hitrost 19 kilometrov na sekundo. Ko je meteor letel skozi atmosfero, je razpadel na delce 30 kilometrov nad Zemljo. Na tej točki je bil svetlejši od Sonca tudi za ljudi, ki so bili oddaljeni sto kilometrov.

Zaradi ekstremne vročine so se številni delci meteorja spremenili v paro, še preden so dosegli Zemljo. Znanstveniki domnevajo, da je na Zemljo padlo od štiri tisoč do šest tisoč kilogramov meteoritov, med drugim tudi delec, ki je tehtal okoli 650 kilogramov. Tega so profesionalni potapljači iz jezera Čebarkul dvignili 16. oktobra.

Ne spreglejte