Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 2. 2014,
14.23

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ustvarjalnost genij

Petek, 21. 2. 2014, 14.23

5 let, 7 mesecev

Najustvarjalnejše življenjsko obdobje je med 35. in 40. letom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najugodnejša starost, da nekdo postane genij, je okoli 35 let, nato pa naj bi imeli okoli štiri leta za uresničitev tega izjemnega ustvarjalnega potenciala.

Znanstveniki ruskega Nacionalnega biroja za ekonomske raziskave so pod drobnogled vzeli življenje več kot 2.000 velikih izumiteljev in dobitnikov Nobelovih nagrad. Na podlagi njihovih dosežkov so ugotovili, da vrhunec ustvarjalnega obdobja nastopi med 35. in 39. letom starosti, piše portal Glas Rusije.

Razlog za to je, da morajo sodobni znanstveniki proučiti veliko večjo količino informacij kot njihovi predhodniki, za raziskavo in obdelavo znanstvenih podatkov na kateremkoli področju pa je potreben čas.

Obdobje, ko ima človek največ moči, zdravja in izkušnje Urednik ruske revije Znanost in življenje Dmitrij Zikov meni, da je starost nad 30 let tisto, čemur Francozi rečejo leta izkušenj in odgovornosti. Do 40. leta ima tako človek največ moči in zdravja, pridobljene pa ima tudi že izobrazbo in izkušnje.

"Menim, da so ljudje, stari 40 in več, manj aktivni predvsem zato, ker bolj razumejo odgovornost in morebitne posledice njihovega dela. Do svojih raziskav so zato bolj kritični. Mlajši imajo nekoliko manj previden odnos in želijo takoj predstaviti rezultate, ki jih dobijo," je pojasnil Zikov.

Danes znanstvene raziskave potekajo v ogromnih institucijah, pa tudi v majhnih laboratorijih, kjer je okoli deset ljudi, vsi pa so zelo različnih starosti, poudarja Zikov. Dodaja, da so najaktivnejši ravno ljudje, ki so stari med 30 in 40 let.

Števili uspeh dosegli že veliko prej Vendar pa so števili geniji, kot jim pravimo, svoj uspeh dosegli že veliko prej. Kot primere mnogi ob navajajo pisatelja Aleksandra Sergejeviča Puškina in Mihaila Jurjeviča Lermontova, pa tudi glasbenika Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Ne spreglejte