Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 9. 2011,
15.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nejc Zaplotnik

Torek, 20. 9. 2011, 15.26

6 let, 6 mesecev

Mojca Zaplotnik Jamnik: Z Nejcem sva bila smešna sto na uro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Če je cilj pot, kot je zapisal pokojni alpinist Nejc Zaplotnik, je njegova žena Mojca živ dokaz, da je ta pot kljub življenjskim preizkušnjam lahko uresničitev ciljev, ki nas vodijo po njej.


V začetku septembra so 27 let po smrti slovenskega alpinista Nejca Zaplotnika, ki je z Andrejem Štremfljem kot prvi (takrat še) Jugoslovan osvojil najvišji vrh sveta, v Kranju postavili spominski kip. Med tistimi, ki so mu bili najbližje, je gotovo žena Mojca, ki se še danes z iskrico v očeh vrača v njune mladostne dni, čeprav sprva nad intervjujem ni navdušena, češ da je že vse povedano … A spomini sprožijo plaz besed in napisali bi lahko še eno knjigo.

Mojca Zaplotnik Jamnik je ženska, ki ji je bilo življenje z Nejcem dar, četudi se je zaradi ljubezni do gora končalo bolj zgodaj, kot bi si želela, in je ostala sama s tremi otroki. Zaradi preživetja se je podala v negotove podjetniške vode, v čemer je kmalu našla svoje poslanstvo – danes je lastnica znanega kozmetičnega salona v Kranju. Ostaja optimistična in topla oseba, čeprav ji v življenju nikoli ni bilo postlano z rožicami (pred nekaj leti je izgubila tudi enega od treh sinov).

Nejc je v svoji knjigi Pot zapisal: Cilj je pot. Ta stavek je tako različno interpretiran, od tega, da je že kar ponarodel, do tega, ko je nek novinar zapisal, da je popolnoma napačen, saj vodi v stihijo in destrukcijo – njegovo videnje človekovega poslanstva je, da dosega cilje in zato je ta stavek razumel, kot da ne smeš imeti nobenega cilja. Ampak pot ima vedno cilje, vsak dan jih imamo. Smisel tega reka je po moji presoji v pozitivni situaciji, ki te vodi k cilju, ki ga lahko v sebi ves čas neguješ.


Preberite še:


Sta se o tem tudi pogovarjala z Nejcem?

Jasno, saj sva bila mlada in mladi vedno veliko klepetajo. Ko si starejši, se manj pogovarjaš, ko pa si mlad, imaš energije za milijon stvari – cel svet bi obrnil okoli! Za starejše so stvari veliko bolj prečiščene, v mladosti pa smernice, ki se jih boš nekega dne morda držal (ali pa tudi ne), šele nastajajo.

Nejc to zelo lepo opiše v knjigi, ko govori o tem, kako sta se spoznala: "Čutila sva, da ne sodiva sem, da bi bila pravzaprav rada nekje drugje, toda nisva vedela, kje. Nekje, kjer se živi, kjer se spreminja svet in pomaga ljudem." Sta se videla v istem svetu?

Mlad človek nikoli ne spada točno tja, kjer je. Ko rečejo, da na mladih svet stoji – prav v tem je štos! Mladi hočejo nekaj več, nekaj drugače. Takrat se ti zdi, da je vse, kar je ustaljeno, zastarelo in bi rad nekaj spremenil. Nama se je to zagotovo zdelo tako.

Vama je s tem, ko sta se poročila tako zelo mlada (vi pri 17, Nejc pri 19 letih), na nek način torej uspelo živeti svoj ideal?

Seveda! Bila sva smešna sto na uro. Tudi takrat namreč ni bilo pogosto, da bi bili tako mladi že starši. In ko to gledam danes, se mi zdi neverjetno, takrat pa sva bila prepričana, da sva izbrala najbolj idealen čas za poroko in otroke.

27 let po smrti so Zaplotniku v Kranju postavili doprsni kip. | Foto: Matjaž Sušnik 27 let po smrti so Zaplotniku v Kranju postavili doprsni kip. Foto: Matjaž Sušnik

Kako je na to gledala okolica?

Nisva kaj dosti razmišljala o okolici. Najini otroci so bili vendarle otroci cvetja! Imeli smo stanovanje, kjer sva otrokom dovolila risati po steni in to se nama je zdelo neskončno imenitno.

Verjetno je okolica različno gledala predvsem na alpinizem. Sta skupaj tudi plezala?

Ja, seveda. Jaz sem preplezala najdaljšo smer v Jugoslaviji, ampak ne zato, ker bi si tako zelo želela. Bolj zato, ker menim, da moraš poznati partnerjev svet, če se želiš z njim pogovarjati in čutiti, kaj mu na primer pomeni, da si želi nekaj preplezati. Če nisi bil nikoli v gorah, ne moreš vedeti, kako je.

Torej ste ga v njegovih alpinističnih željah dobro razumeli?

Mislim, da ja. Takega sem ga sprejela že na začetku. On se ni ob meni odločil, da bo kar naenkrat alpinist. Oba sva imela rada gore, le da si jaz nisem želela delati alpinistične kariere, ker sem imela pri 17 letih že otroke. Je pa povsod tako: če partnerja v polnosti ne sprejmeš, ima družina velik minus in se z njim začne bolj ukvarjati kot z gradnjo skupnosti, v kateri živi.

 | Foto:

Kako pa ste ob tako materialno "nedonosni" karieri preživeli?

Nič posebej težko. S tem si nisem delala preglavic. Res pa je, da se mi že kot otroku ni zdelo težko, če ni bilo denarja. Moja stara mama je rada rekla, da za vsakim grmom raste dinar. Se mi zdi, da lahko človek praktično iz nič vedno nekaj naredi, le odprt mora biti za to. Ko so bili najini fantki majhni in ni bilo take ponudbe otroških stvari, se spomnim, da sem hodila v Rašico, kjer sem kupila pletilske ostanke, jih podrla in iz njih "naštrikala" zagotovo najlepše otroške "cunjice" v tistem vrtcu. Še danes mi veliko mojih strank pove, da se spomnijo mojih otrok, ker so bili tako lepo "naštimani".

Nejca je alpinizem kot način življenja globoko vezal, hkrati pa ste mu vi in otroci ogromno pomenili. V Poti piše, da so mu šele "otroci obrnili pot nazaj v njega samega". Ko je bil doma, je bil verjetno zelo predan družini.

Ja, to je res in tako tudi mora biti, saj ko stvari tečejo po naravni poti in se ni treba delati, da ti je nekaj všeč, ni nič težko. Ko je bil na odpravah, je bilo za nas štiri posebno obdobje: živeli smo na "energijsko-poštarski" ravni. To je bilo nekaj čisto posebnega: vsak dan smo nestrpno gledali v nabiralnik in čakali, kdaj bo prispelo pismo.

Nejc Zaplotnik | Foto: Tone Perčič Foto: Tone Perčič

Se spominjate, kako ste takrat spremljali njegove vzpone? Morda najopaznejšega, ko je z Andrejem Štremfljem kot prvi Jugoslovan stal na Everestu?

Najbolj se spomnim Makaluja. Everest je bil že poznan, vsi so govorili o njem, Makalu pa čisto nedolžen, res samo za nas. Tudi sama sem si zelo želela iti na treking pod njim. Takrat se mi je sanjalo, da sta z Jankom Ažmanom prišla na vrh in to točno tisti dan, ko sta ga tudi zares osvojila. Dokaz je bil žig na pismu, ki sem ga takoj tisti dan poslala. To je bila res močna čustvena vpletenost.

Sta se kdaj pogovarjala tudi o nevarnostih alpinizma?

Nikoli. To, da je alpinizem nevaren, je jasno. Saj se je tudi v avto nevarno usesti, pa se kdo pogovarja o tem, preden sede vanj?! Kakor hitro človek v svoje življenje vklopi strah, lahko kar hitro konča.

Mislim, da je strah največji človekov sovražnik.

Sta jih zato kdaj "slišala"?

Mene so ljudje tudi sodili in to ravno pri Makaluju. Bila sem tretjič noseča. Ker sva bila tako daleč narazen, Nejca nisem mogla vprašati, kaj meni o tem. Odločila sem se, da otroka obdržim, kljub temu da je bilo z denarjem precej na tesno. Nejc je moral namreč zaradi odprave pustiti službo, saj mu niso dali dopusta, jaz pa sploh nisem imela prihodkov. Na centru za socialno delo sem dobila "učno uro" o neodgovornosti staršev do otrok in seveda da alpinizem še zdaleč ni prava stvar za očeta treh otrok. Tako so mi še večkrat družbeno podrobili, kaj je prav in kaj ne.

Leta 1983 ste prejeli tragično novico o Nejčevi smrti pod Manaslujem. Kako ste v družini to sprejeli, še posebej, ker se je zgodilo tako daleč?

To je težko opisati. Bilo je kot strela z jasnega, naenkrat smo ostali sami – nismo pričakovali, a dejstvo je bilo dokončno: tako je in konec. Včasih se mi celo zdi, da človek lažje prenese stvari, ki so mu čisto jasno predstavljene, kot če ga še malo "nategujejo". To je šele potem še in še hodilo za mano v različnih oblikah in šele v takšnih trenutkih se je priplazil strah, kako bom preživela sama s tremi otroki.

Pravijo, da so vam ob smrti obljubljali pomoč, potem pa od tega ni bilo veliko.

Ne bi rekla. Dobili smo pokojnino in priznavalnino, le časi so bili takrat težki: zjutraj smo na primer dobili denar in ga takoj preračunali v marke. Ampak ob enih, ko je "švercar" prinesel marke, že nisi imel več dovolj denarja. Prav zato sem se poleg službe medicinske sestre odločila še za popoldansko dejavnost – kozmetični salon. Odprla sem ga kar doma, da sem bila otrokom vedno na razpolago, in kmalu se je pokazalo, da je bila to zelo pomembna stvar za naše preživetje.

Nejc Zaplotnik | Foto: STA , Foto: STA ,

Kaj pa s knjigo Pot?

Do danes je doživela osem ponatisov. Vedno je izšla takrat, ko smo najbolj potrebovali denar. Čisto res! Ko mi je šlo že tako za nohte, da nisem vedela, kaj naj naredim, je prišla ponudba od kakšne založbe.

Ali v tem, kar piše v njej, prepoznate tistega Nejca, ki ste ga poznali?

V tej knjigi mi je najbolj všeč posvetilo! (Smeh.) Ko je Nejc vse to natipkal na pisalni stroj in pripravil, da bo nesel uredniku, je bilo pred 8. marcem. Dal mi je liste in rekel, da je to darilo za dan žena. Nisem vedela, na kaj meri, potem pa sem na začetku prebrala posvetilo meni. Na tak način Nejc še vedno živi in zato, ker sem v njej tako zelo soudeležena, sem vsakega ponatisa in dogajanja v zvezi z njim zelo vesela. Ta mala drobna knjižica (pravzaprav je prav smešno, kako je nastajala), še vedno živi, ljudje jo prebirajo in to je najbolj važno. Napisana je točno tako, kot smo tudi v resnici živeli.

Morda pa vama je na tak način uspelo uresničiti tisto, kar sta sanjala na začetku vajine skupne poti 4

Lahko da res. Morda prav kot vizijo nekega najinega druženja in družine.

Ne spreglejte