Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2013,
14.07

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

voda

Torek, 21. 5. 2013, 14.07

8 let, 1 mesec

Kopališča v Sloveniji s priporočeno kakovostjo vode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Evropski uniji 94 odstotkov kopališč izpolnjuje minimalne standarde kakovosti vode, kar je skoraj dva odstotka več kot lani, kaže poročilo Evropske agencije za okolje o kakovosti kopalnih vod.

Odlično kakovost vode so zabeležili na 78 odstotkih kopališč. Izstopata Ciper in Luksemburg, saj vsa njuna kopališča s seznama dosegajo odlično kakovost vode. Še osem drugih držav ima odlične kakovostne vrednosti, ki presegajo povprečje EU-ja: Malta (97 odstotkov), Hrvaška (95 odstotkov), Grčija (93 odstotkov), Nemčija (88 odstotkov), Portugalska (87 odstotkov), Italija (85 odstotkov), Finska (83 odstotkov) in Španija (83 odstotkov).

V Sloveniji so leta 2012 vsa morska obalna kopališča dosegala priporočene standarde kakovosti vode. Leto poprej je eno morsko obalno kopališče doseglo zgolj minimalno obvezno vrednost. Vsa kopališča na rekah in jezerih v Sloveniji so leta 2012, enako kot leto prej, dosegla minimalno obvezno kakovost vode, stopnja izpolnjevanja priporočenih standardov kakovosti vode pa se je v primerjavi z letom 2011 znižala s 50 odstotkov (13 kopališč) na 34,6 odstotka (9 kopališč). Niti leta 2012 niti leto prej v Sloveniji ni bilo treba zapreti nobenega kopališča na morski obali ter na obalah rek in jezer.

Rezultati za celoten EU so se v primerjavi z lanskim letom izboljšali, s čimer se nadaljuje pozitiven trend, zabeležen že od začetka nadzora kopalnih voda v skladu z Direktivo o kopalnih vodah leta 1990. Kljub temu pa tokratno poročilo razkriva, da imata skoraj dva odstotka kopališč ob morskih plažah, na jezerih in rekah vodo slabe kakovosti. Najvišje odstotke neustreznih kopališč imajo Belgija (12 odstotkov), Nizozemska (sedem odstotkov) in Združeno kraljestvo (šest odstotkov).

Evropska agencija za okolje vsako leto zbira podatke o kopalni vodi, ki jih lokalni organi zberejo na več kot 22 tisoč kopališčih v 27 državah članicah EU-ja, na Hrvaškem in v Švici. Vsako letno poročilo temelji na podatkih iz prejšnje kopalne sezone. Podatki navajajo stopnje prisotnosti bakterij, ki nastajajo z odplakami in gojenjem živine. Več kot dve tretjini kopališč sestavljajo morske obalne plaže, preostalo pa reke in jezera.

Ne spreglejte