Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
2. 1. 2017,
10.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

gasilci koledar ŽRK Zagorje

Ponedeljek, 2. 1. 2017, 10.00

6 let, 6 mesecev

Kako je mogoče s koledarji v društvo pripeljati mariskateri evro?

Koledarji za nekatere preživeti, za domiselne vir prihodka in dobrodelnosti #foto

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
koledar PGD Hoče | Foto Rok Breznik Photography

Foto: Rok Breznik Photography

Gasilski in športni koledarji, ki premorejo nadpovprečno veliko domišljije in zaželenosti.

Koledarji različnih društev in drugih organizacij niso nobena novost v slovenskem okolju. Člani omenjenih združenj jih za dodatne evre v blagajni tiskajo že desetletja in ponujajo svojim podpornikom. Tradicija je že tako dolga, da je ponekod pravzaprav že malo zvodenela. A z domiselnostjo je mogoče narediti pravi bum in poskrbeti za celo nekaj tisočakov plusa. Tu seveda ne gre za sponzorstvo, ampak za prostovoljne prispevke, ki so do določene mere priporočeni.

V našem fotopregledu nekoliko bolj nevsakdanjih koledarjev za leto 2017 smo se osredotočili predvsem na manjša gasilska in športna društva, ne na večje ustanove, ki imajo bodisi obširnejše finančno zaledje bodisi profesionalni ustroj ali oboje.

Seznam inovativnih koledarjev seveda še zdaleč ni popoln. Če menite, da bi si še kakšen zaslužil omembo, to sporočite v komentarju pod člankom.

Gasilski koledar v vsak slovenski dom

Laške gasilke v improvizirani reševalni akciji. | Foto: Blanka Kroflič Laške gasilke v improvizirani reševalni akciji. Foto: Blanka Kroflič Na gasilce se vsi spomnimo, ko gre kaj narobe, še zdaleč ne le pri požarih. Manjkrat pa, da jim je treba tudi finančno pomagati. Oni so vsekakor koledarski zastavonoše. V zadnjih letih pa so se nekatera društva odločila nadgraditi. Pokazati več. Tudi dobesedno.

Članice Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Laško so se pred objektivom odločile odvreči gasilsko obleko in še kak drug kos garderobe. Odziv je zelo dober, od 800 primerkov koledarja je svoje lastnike dobila že več kot polovica.

"Za nas je bilo pomembno, da fotografije niso retuširane. Na njih so naša dekleta takšna, kot jih je mogoče srečati v Laškem," je poudaril predsednik društva Bojan Špiler.

Na pomoč še lokalni podjetniki

Koledar je uspešen projekt tudi z ekonomskega vidika, saj so stroške njegovega nastanka pokrili že lokalni sponzorji, ki se pojavljajo na vsaki strani. Nekaj je bilo celo presežka sredstev, tako da so s koledarjem zaslužili, še preden so prodali prvega. Namen zbiranja sredstev? Novo kombinirano vozilo, ki ga društvo nujno potrebuje.

Gasilske mišice so na Uncu postale že tradicija. | Foto: Alen Ivančič Gasilske mišice so na Uncu postale že tradicija. Foto: Alen Ivančič

Fantje za defibrilator

Podobne akcije so se lotile tudi gasilke iz Hoč. Večinoma v lastni režiji, tudi one pa s ciljem zbiralne akcije za novo opremo.

Fotografije obojih gasilk, če ste morda spregledali, najdete v zgornji galeriji. Podobno kot razgaljenih gasilcev z Unca. Ti zbirajo denar za defibrilator, ki ga kraj potrebuje.

V preteklih letih – nekoliko bolj razgaljen koledar kot sicer je tokrat nastal tretjič – pa so tudi oni uspešno zbirali evre za posodobitev opreme.

Ideja s piknika

Ideja je sicer padla v povsem neformalnem položaju, na pikniku.

"Morali smo si izmisliti kakšno neumnost," se je nasmehnil predsednik PGD Unec Luka Urbas: "Nato pa smo ponovili prvič in še enkrat."

Nogometašice Olimpije se s koledarji donatorjem zahvaljujejo za zaupanje. | Foto: ŽNK Olimpija Nogometašice Olimpije se s koledarji donatorjem zahvaljujejo za zaupanje. Foto: ŽNK Olimpija Nogometašice, rokometaši(ce) in še kdo

Koledarsko dejavni so tudi športniki. Letos so se s svojim izdelkom predstavile nogometašice Olimpije, presenetljivo vodilna ekipa ženskega državnega prvenstva.

Koledarji so nagrada za donatorje, ki pomagajo klubu. Največja finančna pomoč Olimpiji, ki ima v svojih selekcijah okrog 50 nogometašic, pa je kar Milan Mandarić. Seveda z neprimerljivo nižjim zneskom, kot gre v proračun njihovim moškim kolegom.

Zagorjanke so se prvič lotile podobnega projekta in prijetno presenetile okolico. | Foto: Gregor Katič Zagorjanke so se prvič lotile podobnega projekta in prijetno presenetile okolico. Foto: Gregor Katič Športnice malo drugače

Rokometne državne prvakinje iz Zagorja so se odločile za koledar z arhaično-elegantnim pridihom. "Želeli smo nekaj drugačnega, saj so ljudje športnic navajeni predvsem v dresih ali v vsakdanjih oblekah, ob tem pa pokazati, da so športnice tudi zelo elegantna dekleta," je projekt pospremil zagorski trener in še marsikaj Bojan Voglar.

Krimovke se za koledar v nasprotju s preteklimi leti tokrat niso odločile, zato pa so ga ustvarile Velenjčanke. Njihovi sosedi iz Slovenj Gradca so v zadnjih šestih letih razvili projekt 100 koledarjev za 100 donatorjev.

Z njimi vidne osebe iz tega športa, ki so klubu tako ali drugače blizu ali želijo pomagati, vabijo k prispevku. Koledarji še nikdar v šestih letih niso ostali neprodani. Na ta način pa Korošci napolnijo zavidljiv odstotek klubskega proračuna, kar deset odstotkov.

Seveda za to, da imajo navijači kaj obesiti na steno, skrbijo tudi v drugih športih. Koledar so na primer izdali tudi jeseniški hokejisti.

Mogoče je

Navedeni primeri seveda niso vsi, še zdaleč ne. Potrjujejo pa, da je z veliko dozo inovativnosti in številnimi prostovoljnimi urami mogoče v društva privabiti marsikateri evro. Ti ponavadi ne trkajo na vrata sami in tudi v letu 2017 ne bodo.
 

Ne spreglejte