Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Ponedeljek,
31. 8. 2015,
13.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 31. 8. 2015, 13.35

8 let

Kako bodo Google, NASA in Disney ženske navdušili za znanost

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Televizijska mreža Disney Junior je skupaj z Googlom in NASO oblikovala animirano serijo, s katero želijo razbijati stereotipe o znanstvenikih in predvsem deklice spodbujati k znanosti in tehnologiji.

Nedružabni piflarji z očali, ki ves čas v nekem temnem kotu čepijo za svojim računalnikom in nikoli ne vidijo sočne svetlobe. Takšna je stereotipna predstava o poklicu računalniškega strokovnjaka in programerja, ki ga večinoma opravljajo moški.

Dokaj neprivlačna predstava, predvsem za otroke, da bi si želeli tudi sami nekoč postali računalniški strokovnjaki.

Podiranje stereotipov z animirano serijo za otroke Z namenom pokopati te stereotipe so pri televizijski mreži Disney Junior zasnovali animirano serijo Miles From Tomorrowland o dečku Milesu, ki raziskuje vesolje, v pomoč pri tem pa sta mu pametna sestrica in računalniška programerka Loretta ter mama Phoebe, ki upravlja vesoljsko ladjo.

Pri projektu sta aktivno sodelovali podjetje Google in ameriška agencija za vesoljski program NASA, ki sta pripomogli predvsem pri tem, da bi bila astronavtska družina videti čim bolj avtentična.

Googlove programerke so pomagale pri oblikovanju karakterja Lorette, skozi katero želijo otrokom, predvsem deklicam, približati poklic programerja, ki je lahko tudi zabaven in družaben. NASA pa je pomagala pri snovanju karakterja ženske kapitanke vesoljske ladje.

Serija, ki naj bi otroke navdušila za znanost in tehnologijo Namen televizijske serije je promoviranje poklicev s področja znanosti in tehnologije, inženirstva in matematike med otroki ter jih prikazati kot privlačne in zanimive.

"Majhne otroke želimo navdušiti, da bi razmišljali o tem, da lahko postanejo ustvarjalci in ne le uporabniki tehnologije," je za Washington Post dejala Julie AnnCrommet, vodja izobraževanja medijev o računalniški znanosti pri Googlu.

Da je treba stereotipe podirati pri najmlajših, se zavedajo tudi na ljubljanski Fakulteti za računalništvo in informatiko (FRI), ki v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije organizirajo Dneve računalništva za osnovnošolce. V istem muzeju že od leta 2002 potekajo tudi Dnevi znanosti in tehnike, pri katerih pa sodeluje Fakulteta za elektrotehniko.

Delež žensk v znanosti in tehnologiji še vedno nizek Pri oblikovanju serije je bila sicer velika pozornost na deklicah oziroma ženskah. Z ženskimi karakterji so želeli že majhnim deklicam sporočiti, da znanost in tehnologija še zdaleč nista rezervirani le za moške.

Delež žensk na teh področjih je namreč še vedno zelo skop. Med vsemi računalniškimi strokovnjaki jih je manj kot tretjina. Googlove raziskave pa so pokazale, da se je delež žensk, zaposlenih v celotni računalniški znanosti, v zadnjih desetletjih celo skrčil. Leta 1984 jih je bilo 37 odstotkov, leta 2009 pa le še 18 odstotkov.

Nič kaj boljši niso podatki za Slovenijo. Po podatkih statističnega urada je v matematično-naravoslovnih, tehnično-tehnoloških in informacijsko-komunikacijskih poklicih zaposlenih 74.288 ljudi, od tega le 16.528 žensk oziroma 22 odstotkov.

Še manjši je delež diplomantk FRI, kjer je bilo med letoma 2009 in 2013 med vsemi diplomanti le sedem odstotkov žensk. Tam sicer že dlje časa z različnimi projekti želijo povečati število študentk.

Razlog za majhen delež žensk v znanosti in tehnologiji pa naj bi bil namreč prav v medijski stereotipizaciji teh poklicev kot moških poklicev, je še pokazala Googlova analiza.

Ne spreglejte