Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 9. 2015,
15.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Greenpeace

Sobota, 26. 9. 2015, 15.01

8 let

Greenpeace: Do leta 2050 je za vse mogoča 100-odstotno obnovljiva energija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Do leta 2050 je za vse dosegljiva 100-odstotno obnovljiva energija, kar je tudi edini način za preprečitev najbolj katastrofalnih posledic podnebnih sprememb, v poročilu ugotavlja Greenpeace.

Izvršni direktor Greenpeacea Kumi Naidoo ob tem opozarja, da bo prehod "v korist vsem, če ga bomo opravili".

Poročilo Energy (R)evolution, ki je bilo narejeno v sodelovanju z nemškim vesoljskim centrom DLR, predvideva, da bodo potrebne investicije za prehod v 100-odstotno obnovljivo energijo več kot pokrite s prihodnjimi prihranki pri stroških goriva.

Kot predvideva poročilo, naj bi bilo v energetskem sektorju ustvarjenih več delovnih mest; že samo solarna industrija bi v prihodnosti zaposlovala toliko ljudi, kot jih premogovna industrija danes.

Izpusti ogljikovega dioksida bi lahko s trenutnih 30 padli na 20 gigaton na leto Fotovoltaična industrija bi lahko do leta 2030 zaposlovala 9,7 milijona ljudi, kar je več kot 10-krat toliko, kot jih zaposluje danes. Število delovnih mest v vetrni energiji bi lahko v enakem obdobju zraslo na 7,8 milijona.

Poleg tega bi se v tem obdobju lahko delež obnovljivih virov energije v proizvodnji električne energije potrojil - z današnjih 21 odstotkov na 64 odstotkov.

Izpusti ogljikovega dioksida bi tudi s hitrim razvojem držav, kot so Brazilija, Kitajska in Indija, do leta 2030 lahko padli s trenutnih 30 na 20 gigaton na leto.

Bo slovenska energetika stopila v smer prehoda k čisti energiji? Vodja Greenpeacea v Sloveniji Nina Štros ob tem opozarja, da poročilo nosi pomembno sporočilo tudi za slovenske odločevalce, ki trenutno določajo prihodnost slovenske energetike.

"Trenutne smernice za pripravo energetskega koncepta Slovenije, ki so v javni obravnavi do konca meseca, žal kažejo na to, da slovenska energetika ne bo stopila v smer prehoda k obnovljivi, čisti in varni energiji," poudarja.

Prihodnost brez premoga, nafte, plina in jedrske energije je mogoča in tudi edina sprejemljiva, dodaja Štrosova.

Ne spreglejte