Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
19. 9. 2013,
14.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 19. 9. 2013, 14.43

8 let

Do ledeno mrzle pijače v slabi minuti

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tehnologija V-Tex v napravah RapidCool obljublja hitro ohlajanje pijač na prodajnih mestih in znatne energetske prihranke. Konzorcij RapidCool vodi slovensko podjetje.

Hladilniki na prodajnih mestih po Evropi porabijo 85 teravatnih ur električne energije letno, kar bi zadoščalo za oskrbo 20 milijonov gospodinjstev. Res, da vsi ti hladilniki ne ohlajajo samo pijač, a ko na vroč poletni dan hrepenimo po mrzli pijači, ne gre drugače, kot da nas taka že čaka v hladilnikih. Če bi jo namreč želeli ohladiti po nakupu, bi morali čakati dlje, kot bi si želeli. Ohladiš, ko potrebuješ Če bi pijačo lahko hitro ohladili kadarkoli, je ne bi bilo treba ves čas hraniti v hladilniku. Namesto na stotine pločevink in plastenk, ki bi preživljale v hladilnikih trgovin, bi za kratek čas ohlajali le tistih nekaj, ki jih ta trenutek kupujemo, že s tem pa bi prihranili velike količine električne energije.

Prav to uresničuje projekt RapidCool, ki ga finančno podpira tudi Evropska unija. Britansko podjetje za hladilno tehnologijo Enviro-Cool, ki je razvilo temeljni koncept V-Tex, je za komercialni razvoj tega izdelka prejelo 903 tisoč evrov evropskih sredstev. Samostojno ali kot dodatek obstoječim hladilnikom Naprava za hlajenje RapidCool ohladi pijačo v plastenkah, pločevinkah in steklenicah do velikosti 750 mililitrov s sobne temperature na dobro ohlajenih štiri stopinje Celzija v 45 sekundah ali manj. Na voljo bo kot samostojna enota ali kot vgradna komponenta obstoječih samopostrežnih hladilnikov, ki jih poznamo v trgovinah, oboje pa z ambicioznim načrtom nadomestiti čim več energetsko potratnih hladilnikov v trgovinah in drugih prodajnih mestih.

Če želimo pijačo hitro ohladiti, ne da pri tem del nje zmrznil, jo je treba ustrezno mešati. Patentirana tehnologija V-Tex obljublja, da ob tem pijača ni pretresena tako močno, da bi se, zlasti če je gazirana, ob odprtju razlila. Prototipi so zunaj, zagon proizvodnje kmalu RapidCool je še v fazi prototipa, a naročila prihajajo z vsega sveta, so povedali v konzorciju RapidCool, ki ga upravlja slovensko podjetje Vending marketing. V konzorciju so poleg omenjenega britanskega in slovenskega podjetja še špansko podjetje za industrijsko hlajenje Dymtec, nizozemsko razvojno-raziskovalno središče za hladilno tehnologijo Re/genT in britanski inštitut Inteligent Systems Research Institute. V konzorciju pričakujejo, da bodo že prihodnji mesec na Nizozemskem začeli komercialno proizvodnjo za velike naročnike, vzporedno pa razvijajo tudi različico za domačo rabo.

Ne spreglejte