Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 5. 2012,
10.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 30. 5. 2012, 10.47

7 let, 12 mesecev

Bodo Avtomobili obudili strast za "kalifornijsko avanturo"?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ime Walt Disney je sinonim za zabavo in čarobnost. Ne samo, da nas filmi, ki nosijo ta zaščitni znak, popeljejo v svet magije, tudi njihovi zabaviščni parki poskrbijo, da sanje postanejo resničnost.

Zabaviščni park Disney's California Adventure v Anaheimu v Kaliforniji že več kot desetletje razveseljuje mlado in staro, a vedno v senci svojega starejšega brata Disneylanda v neposredni soseščini. Z obsežno prenovo, vključujoč nov del parka, ki so ga poimenovali Dežela avtomobilov (Cars Land), pa Disneyjevi vodilni upajo, da bo tudi ta park doživel svojo renesanso. Avtomobili navdih za novo atrakcijo Dežela avtomobilov, ki jo bodo za javnost uradno odprli 15. junija letos, je skoraj 50 tisoč kvadratnih metrov velika razširitev parka, ki temelji na Pixarjevi animirani uspešnici Avtomobili (Cars) iz leta 2006. Gre za vrhunec večletne, dobro milijardo dolarjev vredne prenove parka z namenom povečati število obiskovalcev in jih prepričati, da v parku ostanejo več kot pol dneva. Investicija sicer odraža pomembnost zabaviščnih parkov za družbo Disney, ki so prava prihodkovna molzna krava. V prvih treh letošnjih mesecih so parki in resorti po vsem svetu zabeležili skoraj tri milijarde dolarjev prihodkov, kar je desetodstotni porast v primerjavi z istim obdobjem lani.

Ta številka je končno razgnala črne oblake, ki so se od februarja zgrinjali nad družbo Walt Disney Co., ko je njihov ambiciozni filmski projekt John Carter postal eden največjih "flopov" v filmski zgodovini, saj so pri vložku 250 milijonov dolarjev zabeležili 200-milijonsko izgubo.

Huda konkurenca pri sosedih Kljub dobrim rezultatom pa se Disneyjevi parki bojujejo z izjemno hudo konkurenco. Universal Studios v Hollywoodu je prejšnji teden odprl sto milijonov dolarjev vredno vratolomno 3D-atrakcijo, ki temelji na filmih o robotih Transformerjih. Da ne govorimo o njihovih načrtih za odprtje še enega, Čarovnega sveta Harryja Potterja (The Wizarding World of Harry Potter) leta 2016. Six Flags Magic Mountain v kalifornijski Valencii je tik pred odprtjem rekordnega, 122-metrskega prostega pada, ki so ga poimenovali po Supermanovem sovražniku Lexu Luthorju. Parki med seboj dobesedno tekmujejo, kdo bo obiskovalcem ponudil več.

Park California Adventure vse od svojega odprtja leta 2001 beleži rdeče številke. Zgradili so ga z namenom, da bi obiskovalce popeljali v zlato dobo Amerike. Park se ponaša s pomanjšano repliko mostu Golden Gate (originalni most letos praznuje 75. rojstni dan), ki je pravzaprav vhod v sam park, ogromnim lesenim vlakom smrti, velikim staromodnim parnikom ter mnogo drugimi atrakcijami. Ima vse, kar obiskovalec pričakuje od zabaviščnega parka, le tiste, tako vsaj pravijo obiskovalci in analitiki, ključne komponente – Disneyjeve magičnosti, ki jo premorejo preostali parki – ne. V parku namreč ni mogoče srečati Disneyjevih junakov iz risanih filmov, pa tudi visokotehnoloških atrakcij, ki obiskovalce Disneyjevih parkov navdušujejo povsod drugod, tu ni mogoče najti. Gre za skorajda staromodni zabaviščni park, tak, ki pri obiskovalcu sicer prebudi nostalgijo, to pa je tudi vse.

Predsednik mednarodnega združenja zabaviščnih parkov Dennis Speigel vidi težavo predvsem v tem, da v parku ni skoraj ničesar disneyjevsko razpoznavnega.

Disneyjevi inženirji so zato postopoma dodajali nove atrakcije z Disneyjevim podpisom ter "restavrirali" stare. Tako so na primer prvotni atrakciji Orange Stinger , ki jo je obdajala ogromna pomarančna lupina, lupino odstranili, jo polepšali z motivi Miki Miške ter jo preimenovali v Silly Symphony Swings .

Pred dvema letoma so odprli Svet barv (World of Color). Na ogromne vodne zavese projicirajo prizore iz Disneyjevih filmov. Celotna atrakcija je podkrepljena z izjemnimi zvočnimi, barvnimi, pirotehničnimi in ognjenimi učinki.

A ustvarjalci parka so bili nad obiskom še vedno razočarani. Leta 2010 so v omenjenem parku zabeležili več kot šest milijonov obiskovalcev, medtem ko je sosednji Disneyland zabeležil okoli 17-milijonski obisk.

"Vedeli smo, da park ni to, kar smo želeli, da bo, zato smo se lotili sprememb," je povedal predsednik Disneyjevih parkov in resortov Thomas Staggs. S prenovo in razširitvijo parka – vključujoč Deželo avtomobilov, nov vhod v park, ki ga predstavlja mesto Los Angeles iz dvajsetih prejšnjega stoletja in že odprt Svet barv – so začeli leta 2009.

Zakaj ravno Avtomobili? Za Deželo avtomobilov so se odločili na podlagi preteklih pozitivnih izkušenj iz drugih parkov, ko so vsem znan Disneyjev lik spremenili v atrakcijo. V Disneylandu so na primer svojo podmornico Julesa Verna, ki je delovala od leta 1959, zaprli leta 1998 ter jo leta 2007 ponovno odprli kot Podvodna avantura Nema (iz risanke Reševanje malega Nema).

Originalna Pixarjeva risanka Avtomobili je postala velika kritiška in finančna uspešnica in zaslužila nekaj manj kot pol milijarde dolarjev. Njeno nadaljevanje iz lanskega leta, Avtomobili 2, pri kritikih ni naletelo na odobravanje, a so obiskovalci kinematografov dokazali, da so Avtomobili zelo priljubljeni, še posebej pri otrocih v obliki igrač avtomobilčkov. Film je po vsem svetu zaslužil nekaj manj kot 600 milijonov dolarjev.

Dežela avtomobilov bo obiskovalce navduševala s tremi atrakcijami: Dirkači iz mesta Radiator Springs (Radiator Springs Racers), Materjev odpadni živ-žav (Mater's Junkyard Jamboree) in Luigijeve leteče pnevmatike (Luigi's Flying Tires). Prav tako bo na voljo veliko trgovinic in restavracij, oblikovanih v retro stilu, takšnem, kot ga najdemo v stavbah vzdolž znamenite ameriške avtoceste Route 66.

Ali se bo investicija obrestovala, bo pokazal čas. A kljub velikemu številu zabaviščnih parkov po vsem svetu, ki stavijo predvsem na preizkus drznosti obiskovalcev, bodo "originalni" Disneyjevi parki (vseh šest: Walt Disney World Resort na Floridi, Disneyland Resort v Kaliforniji, Disneyland Paris, Tokyo Disney Resort, Hong Kong Disneyland Resort in Shanghai Disney Resort – odprli ga bodo leta 2016) še vedno prvi v vrsti za obujanje otroka v nas vseh.

Ne spreglejte