Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 2. 2016,
15.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Hvar nevihta fotografiranje

Sreda, 10. 2. 2016, 15.42

6 let, 7 mesecev

Besnenje neviht na Hvaru, s katerim hrvaška fotografa navdušujeta svet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Bežanje pred udarci strel se jima je obrestovalo. Iz večletne zbirke posnetkov sta sestavila spektakularni petminutni video, ki predstavlja temnejšo plat najbolj sončnega hrvaškega otoka.

Osiješka fotografa Mario Romulić in Dražen Stojčić se ukvarjata s fotografijo in snemanjem promocijskih videov za različne turistične destinacije. Njuni posnetki so večinoma sončni, zato sta želela narediti nekaj drugačnega. Na najbolj sončnem hrvaškem otoku, kjer sonce sije 2.718 ur letno, sta posnela video o nevihtah.

Na Hvaru preživita veliko časa

"Delava na zelo različnih lokacijah, a obožujeva hrvaške otoke. Na Hvaru veliko časa preživiva službeno, velikokrat pa sva tam tudi na počitnicah, saj ima Mario tam hišo," je povedal Stojčić. Posnetki so nastali med obiski v zadnjih dveh letih, nekateri pa so tudi izpred štirih let.

Strela udarila zgolj sto metrov od Maria

Kot pravi Stojčić, snemanje ni bilo lahko, včasih je bilo tudi nevarno. Na odprtem ob kamerah sta bila ves čas. V pelerinah sta po več ur kljubovala zares močnim nalivom. Na opremo sta vedno namestila dežne zaščite, a je bilo treba zaradi vetra leče ves čas čistiti. "Ko sva nekega poznega popoldneva začela snemati počasne posnetke otočka s svetilnikom, je bilo vreme zares grozno. Močno je deževalo in vsakih petih minutah sva si govorila, da ostaneva samo še pet minut. Za kamero sva na ta način ostala kar štiri ure, nevihta pa je prihajala naravnost nad naju. Snemala sva čedalje bližje udare strel, a ko so začele udarjati v mali otok in še bližje, sva vse pometala v avto in se odpeljala naravnost domov," je razmere opisal Stojčić.

Tudi nevihte so dobra promocija

Video sta naredila zase, na za promocijo otoka, a sodeč po komentarjih sta dosegla tudi to. "Lahko bi rekli, da nevihte niso ravno najboljše za promocijo turistične destinacije, a je zanimivo, kako video komentirajo ljudje po svetu. Všeč jim je otok, sprašujejo, kje je, nekateri so zapisali, da bi kar živeli tu," komentarje njunega dela spremlja Stojčić.

Če se lahko s hobijem ukvarjaš službeno, potem to ni služba, pravi Stojčić

Spoznala sta se pred desetimi leti, ko je 15 let starejši Romulić vojno fotografijo zamenjal z naravo.

Navdušenje nad naravo je skupno obema in ob svojem delu se počutita odlično. Odkrivata različne čudovite kotičke na Hrvaškem in v tujini, najraje pa fotografirata hrvaške otoke, na katerih imata tudi veliko prijateljev. Stojčiću najljubši je Dugi otok.

Delata brez večjega predaha

Odmorov nimata, družini pa ne gresta vedno z njima. Včeraj sta dan preživela na pustnem karnevalu na Madžarskem, saj trenutno pripravljata projekt s počasnimi posnetki za etnološki muzej Baranje.

"Najin najljubši prispevek bi lahko bil tisti o observatoriju v Višnjanu, najbolj popularen pa je na spletu trenutno prispevek o Hrvaški. Na ta način sva nekako najbolj ponosna na zadnjega, saj je pritegnil veliko pozornosti," je njuno delo komentiral Stojčić.

Ne spreglejte