Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
6. 12. 2015,
9.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Natisni članek

nedeljska znanost Matic Tomšič

Nedelja, 6. 12. 2015, 9.36

6 let, 6 mesecev

Ali kmalu ne bomo več jedli banan?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Priljubljenemu sadežu zaradi glivične okužbe, ki se imenuje tudi panamska bolezen, grozi popolno izumrtje, opozarjajo znanstveniki.

Smrtonosno panamsko bolezen povzroča gliva, ki uničuje korenine lesnatih stebel rastlin, na katerih rastejo banane. Rastišče je z glivo nato okuženo še več desetletij. Sredi prejšnjega stoletja je panamska bolezen povzročila skoraj popolno izumrtje sorte banan gros michel. Danes grozi sorti cavendish, ki po podatkih Organizacije združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) predstavlja 99 odstotkov svetovnega izvoza banan.

Grožnja, ki ima – tako kot banana – dve plasti Mutagen panamske bolezni, tako imenovana tropska rasa 4, ki danes mori banane po plantažah v jugovzhodni Aziji, Afriki, na Bližnjem vzhodu in v Avstraliji, je odporna proti vsem fungicidom, kemičnim sredstvom za zatiranje tovrstnih bolezni rastlin, je razvidno iz študije, objavljene v znanstveni publikaciji PLOS Pathogens.

Sorta cavendish obenem ne more razviti odpornosti proti panamski bolezni, saj so komercialne banane monokulturne rastline. To pomeni, da so vse plantažne banane kloni druga druge in se ne razmnožujejo po naravni poti. S tem tudi nimajo možnosti, da bi razvile evolucijski mehanizem za zaščito zoper škodljivce, kot je panamska bolezen.

Če se bolezen dodatno razširi, svetovni proizvodnji banan morda ne bo več pomoči Kot so zapisali v študiji, prehranske znanstvenike skrbi slabo vzpostavljanje karanten na plantažah banan, kjer so rastline okužene s tropsko raso 4. Čeprav se panamska bolezen širi zelo počasi, je propad rastišča banan, ki ga doseže, praktično zagotovljen.

Znanstveniki kot primer upada proizvodnje navajajo državo Tajvan, nekdaj eno največjih svetovnih izvoznic banan. Od 60. let prejšnjega stoletja, ko so tam prvič odkrili mutagen panamske bolezni tropska rasa 4, je tajvanski letni izvoz banan z več kot 350 tisoč ton (1969) padel na manj kot 20 tisoč ton (2012).

Če se panamska bolezen razširi v države srednje in južne Amerike, kjer so nekatere največje svetovne izvoznice banan (Ekvador, Kostarika, Kolumbija, Gvatemala na primer), pa tudi na vzhod na Filipine, bo ogrožene tričetrt svetovne proizvodnje izvoznih banan, še opozarjajo znanstveniki.

Tropska rasa 4 pa lahko mnogim ljudem vzame ne le dnevne doze kalija, temveč glavni vir hrane. Manj kot 20 odstotkov vseh banan je namreč namenjenih izvozu – v številnih revnejših državah, predvsem v jugovzhodni Aziji in zahodni Afriki, se ruralne podeželske skupnosti na banane zanašajo kot na glavni vir hrane.

Ne spreglejte