Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
24. 3. 2016,
14.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

nanodelci Avstralija oblačila nanotehnologija

Četrtek, 24. 3. 2016, 14.30

6 let, 6 mesecev

Oblačila bomo morda čistili tako, da se bomo v njih sprehajali pod soncem!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Foto: Reuters

Nanotehnologija obljublja, da bomo za oblačila v prihodnje imeli take materiale, ki jih bo mogoče prati in čistiti že zgolj s svetlobo.

Na žalost zelo dobro vemo, da madeži na oblačilih nikoli ne izginjajo tako hitro in preprosto, kot to prikazujejo v oglasih za pralne praške – a odkritje raziskovalcev laboratorijev za nanobiotehnologijo na univerzi Australia's Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) obljublja, da bomo morda kmalu oblačila očistili celo brez čistil in vode – zadoščala bo le izpostavitev svetlobi, že na primer med sproščenim sprehodom ob lepem sončnem dnevu.

Nanodelci srebra in bakra nad organsko umazanijo

Skrivnost je v nanostrukturnih delcih na osnovi srebra in bakra, ki se po približno pol ure ustvarijo na površini blaga po namakanju v raznih ustreznih raztopinah. V stiku z naravno ali tudi umetno svetlobo se v teh nanodelcih zgodi aktivirano energetsko stanje, ki so ga poimenovali "vroči elektroni". Ti sproščajo energetske sunke, ki raztapljajo organske snovi.

To pomeni, da bo umazanija od na primer trave na ta način hitro izginila, a bo po drugi strani madež od tiskalniškega črnila tudi po sprehodu pod soncem najverjetneje ostal neprizadet.

Obetavno, a pralnega stroja še ne gre zavreči

V svojem poskusu so avstralski raziskovalci ugotovili, da je namerno nastavljena umazanija izginila že po šestih minutah. To sicer ni prva znana tehnologija samodejnega čiščenja blaga, a ima ta tehnologija prednost v svojih nizkih stroških in možnostih preproste nadgradnje na industrijske razsežnosti, so prepričani raziskovalci. Pomemben izziv je tudi zagotavljanje trajne prisotnosti omenjenih delcev na tekstilu.

Toda tako pametnih, pravzaprav skrbnih oblačil vendarle še ne bomo kmalu videli na policah trgovin.

Znanstvena ekipa, ki jo vodi Rajesh Ramanathan, bo svoje preizkuse nadaljevala s snovmi, ki v vsakdanjem življenju pogosto nerodno končajo na oblačilih, na primer paradižnikova mezga ali (rdeče) vino. "Veliko bo še treba postoriti, preden bomo lahko zavrgli pralne stroje, a to odkritje postavlja močne temelje za nadaljnji razvoj popolnoma samočistečega blaga," je medijem povedal Ramanathan, ki v odkritju vidi zanimive primere uporabe v agrokemiji, farmaciji, proizvodnji naravnih izdelkov in raznih drugih področjih, kjer potekajo katalizirane reakcije.

Rezultati omenjene raziskave so objavljeni v najnovejši številki visoko ovrednotene znanstvene revije Advanced Materials Interfaces.


Spomnimo se še malo osnovnošolske kemije: katalizatorji so snovi, ki pospešujejo neko reakcijo, a potem sami iz nje izstopijo nespremenjeni. Nekatere reakcije katalizira tudi svetloba.


 

Ne spreglejte