Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 3. 2017,
11.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

4

Natisni članek

življenje Zemlja

Četrtek, 2. 3. 2017, 11.31

6 let, 6 mesecev

Novo odkritje o začetku življenja na Zemlji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

4

Znanstveniki so odkrili najstarejše fosile, ki pričajo, da je življenje na Zemlji obstajalo že pred štirimi milijardami leti. Odkriti mikrofosili so tako najmanj 300 milijonov let starejši od prej poznanih, so znanstveniki objavili v zadnji številki znanstvene revije Nature.

Zaradi dejstva, da se je življenje začelo le malo po oblikovanju Zemlje, znanstveniki predvidevajo, da bi se lahko življenje pojavilo tudi na vodnih površinah drugih planetov v našem osončju.

"Če se je življenje na Zemlji pojavilo tako hitro po tem, ko se je oblikovala, lahko pričakujemo, da je to preprost proces, začelo pa bi se lahko tudi na drugih planetih," je dejal raziskovalec Matthew Dodd.

Fosili, široki za polovico človeškega lasu

Dodal je, da je bila voda ob približnem istem času tudi na površini Marsa in Zemlje, zato predvideva, da bodo tudi na Marsu našli znake življenja, ki so morda stari štiri milijarde let. Je pa mogoče tudi, da je Zemlja poseben primer, je dodal.

V najstarejših fosilih, ki so široki za polovico človeškega lasu, so našli ostanke bakterij, ki so se hranile z železom. Našli so jih v tako imenovanem pasu Nuvvuagittuq Supracrustal na severu Hudsonovega zaliva, kjer najdemo nekatere od najstarejših sedimentov na Zemlji.

Do zdaj so verjeli, da je najstarejši fosil star 3,5 milijarde let

Fosili so se oblikovali približno pred 3,8 do 4,3 milijarde leti, omenjeni habitat pa je verjetno eden od najstarejših primernih za življenje na našem planetu. Zemlja naj bi bila sicer stara približno 4,57 milijarde let.

Kot je obrazložil Dodd, je največji izziv pri tovrstnih raziskavah ugotoviti, ali je najden organski ogljik resnično biološkega izvora. Do zdaj so verjeli, da so najstarejši fosil našli na zahodu Avstralije in da je star 3,5 milijarde let, čeprav je veliko nju na drugih planetih? #videoznanstvenikov podvomilo o njegovem biološkem izvoru.

Ne spreglejte