Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
1. 5. 2016,
15.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40

3

Natisni članek

nedeljska znanost

Nedelja, 1. 5. 2016, 15.48

6 let, 6 mesecev

Najbolj strašljivi kraji na svetu (fotozgodba)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40

3

Zapuščena mesta, gozdovi in jame, polni človeških kosti, izmaličeni plastični dojenčki – predstavljamo petnajst resničnih krajev iz nočnih mor. 

Gozd Aokigahara, Japonska

Drugo ime za gozd Aokigahara, ki leži ob vznožju ognjenika Fuji, je Gozd samomorov. Tam se namreč vsako leto obesi, ustreli ali kako drugače stori samomor več deset Japoncev. Naključni sprehajalec bo v gozdu tako pogosto naletel na opozorilne table z motivacijskimi zapisi, pozivi samomorilcem, naj pomislijo na svoje družinske člane, in kontaktnimi številkami za pomoč v stiski.  | Foto: Drugo ime za gozd Aokigahara, ki leži ob vznožju ognjenika Fuji, je Gozd samomorov. Tam se namreč vsako leto obesi, ustreli ali kako drugače stori samomor več deset Japoncev. Naključni sprehajalec bo v gozdu tako pogosto naletel na opozorilne table z motivacijskimi zapisi, pozivi samomorilcem, naj pomislijo na svoje družinske člane, in kontaktnimi številkami za pomoč v stiski. 

Varosha, Ciper

Varosha je zapuščen predel mesta Famagusta na otoku Cipru. Do leta 1974 je bila Varosha eno od turističnih središč Cipra. Nato se je zgodila turška vojaška invazija otoka in ljudje so Varosho v strahu zapustili. Tamkajšnje stavbe so še danes prazne. Ciprske oblasti turistične oglede Varoshe odsvetujejo, saj poslopij že desetletja ni vzdrževal nihče, zato počasi začenjajo razpadati. | Foto: Varosha je zapuščen predel mesta Famagusta na otoku Cipru. Do leta 1974 je bila Varosha eno od turističnih središč Cipra. Nato se je zgodila turška vojaška invazija otoka in ljudje so Varosho v strahu zapustili. Tamkajšnje stavbe so še danes prazne. Ciprske oblasti turistične oglede Varoshe odsvetujejo, saj poslopij že desetletja ni vzdrževal nihče, zato počasi začenjajo razpadati.

Candido Godoi, Brazilija

Brazilsko mestece, ki šteje nekaj več kot šest tisoč prebivalcev, je svetovno znano zaradi števila rojstev enojajčnih dvojčkov. Precej prebivalcev Candida Godoi ima nemške korenine, zato fenomen dvojčkov pojasnjuje teorija, da je zanj odgovoren zloglasni nemški zdravnik Josef Mengele. | Foto: Brazilsko mestece, ki šteje nekaj več kot šest tisoč prebivalcev, je svetovno znano zaradi števila rojstev enojajčnih dvojčkov. Precej prebivalcev Candida Godoi ima nemške korenine, zato fenomen dvojčkov pojasnjuje teorija, da je zanj odgovoren zloglasni nemški zdravnik Josef Mengele.

Josef Mengele je med drugo svetovno vojno v koncentracijskem taborišču Auschwitz na internirancih opravljal številne krute medicinske poskuse. Znano dejstvo je bilo, da so Angela smrti, kot so ga klicali v taborišču, še posebej fascinirali dvojčki. Zaradi tega so bili deležni posebne obravnave, saj je Mengele stražarjem ukazal, naj nanje pazijo in jim zagotavljajo obilnejše obroke.

Ko so se zavezniki ob koncu druge svetovne vojne začeli približevati Auschwitzu, je Mengele pobegnil v Južno Ameriko, živel je tudi v Braziliji. Več virov je navajalo, da z medicinskimi poskusi na ljudeh nikoli ni prenehal, kar bi lahko pojasnilo tudi številčnost dvojčkov v mestu Candido Godoi. Več zgodovinarjev je to teorijo sicer ovrglo.

Otok Gunkanjima, Japonska

Gunkanjima v prevodu pomeni otok bojna ladja. Gre za zapuščeno betonsko oazo, ki je od obale Japonske oddaljena približno 15 kilometrov. Na otoku so včasih živeli delavci, ki so kopali premog v podzemnem rudniku. Leta 1959 je tam živelo več kot pet tisoč ljudi. Otok je spomin na temno zgodovino japonskega imperija pred in med drugo svetovno vojno (prisilno delo). | Foto: Gunkanjima v prevodu pomeni otok bojna ladja. Gre za zapuščeno betonsko oazo, ki je od obale Japonske oddaljena približno 15 kilometrov. Na otoku so včasih živeli delavci, ki so kopali premog v podzemnem rudniku. Leta 1959 je tam živelo več kot pet tisoč ljudi. Otok je spomin na temno zgodovino japonskega imperija pred in med drugo svetovno vojno (prisilno delo).

Kraj, kamor gredo umirat ptice, Indija

Zgodba o vasici Jatinga v Indiji pravi, da tja vsako leto migrira na tisoče ptic, ki nato storijo samomor. Resnica je malce drugačna – ptice tja res letijo in tam res umirajo, a ne storijo samomora. Tja jih zanesejo vetrovi, ki pihajo ob koncu sezone monsunov, nato pa jih z bambusovimi palicami z neba sklatijo in potolčejo domačini, ki verjamejo, da s tem odganjajo zle duhove. | Foto: Zgodba o vasici Jatinga v Indiji pravi, da tja vsako leto migrira na tisoče ptic, ki nato storijo samomor. Resnica je malce drugačna – ptice tja res letijo in tam res umirajo, a ne storijo samomora. Tja jih zanesejo vetrovi, ki pihajo ob koncu sezone monsunov, nato pa jih z bambusovimi palicami z neba sklatijo in potolčejo domačini, ki verjamejo, da s tem odganjajo zle duhove.

Staro židovsko pokopališče, Praga, Češka

To je največje židovsko pokopališče v Evropi. Tam je bilo od 15. stoletja, ko so ga odprli, do konca 18. stoletja pokopanih toliko ljudi, da so jih morali pokopati dobesedno enega nad drugim. Pokopališče ima tako kar 11 slojev posmrtnih ostankov pripadnikov judovske vere. | Foto: To je največje židovsko pokopališče v Evropi. Tam je bilo od 15. stoletja, ko so ga odprli, do konca 18. stoletja pokopanih toliko ljudi, da so jih morali pokopati dobesedno enega nad drugim. Pokopališče ima tako kar 11 slojev posmrtnih ostankov pripadnikov judovske vere.

Morske utrdbe, Velika Britanija

Utrdbe so britanske oborožene sile za obrambo obale Velike Britanije v deltah rek Temze in Mersey zgradile med drugo svetovno vojno. Vojska jih je prenehala uporabljali v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Ena od utrdb je naseljena od leta 1967, njeni prebivalci so se razglasili za kneževino, neodvisno od Velike Britanije. Mednarodna skupnost ji suverenosti ne priznava.   | Foto: Utrdbe so britanske oborožene sile za obrambo obale Velike Britanije v deltah rek Temze in Mersey zgradile med drugo svetovno vojno. Vojska jih je prenehala uporabljali v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Ena od utrdb je naseljena od leta 1967, njeni prebivalci so se razglasili za kneževino, neodvisno od Velike Britanije. Mednarodna skupnost ji suverenosti ne priznava.  

Rudnik žvepla Matsuo, Japonska

Nekoč je bil to največji rudnik žvepla na Daljnem vzhodu. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so ga zaprli, bližnje rudarsko naselje je od takrat zapuščeno. Zakaj se tam ne želite znajti? Zato, ker je rudarsko naselje venomer zavito v gosto meglo. Tako gosto, da ga pogosto sploh ni mogoče najti. | Foto: Nekoč je bil to največji rudnik žvepla na Daljnem vzhodu. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so ga zaprli, bližnje rudarsko naselje je od takrat zapuščeno. Zakaj se tam ne želite znajti? Zato, ker je rudarsko naselje venomer zavito v gosto meglo. Tako gosto, da ga pogosto sploh ni mogoče najti.

Detroit, ZDA

Detroit je strašljiv zato, ker je odraz temne strani kapitalizma in industrializacije. Sredi prejšnjega stoletja je bilo to velemesto predvsem po zaslugi avtomobilske industrije eno najbolj razvitih v Združenih državah Amerike, danes pa ga pretresajo brezposelnost, kriminal, politična korupcija. Mesto je leta 2013 bankrotiralo, med letoma 2000 in 2010 se je iz Detroita izselila četrtina prebivalcev. Detroit je zaradi številnih umorov in zelo aktivnih uličnih tolp eno najnevarnejših mest v ZDA. | Foto: Detroit je strašljiv zato, ker je odraz temne strani kapitalizma in industrializacije. Sredi prejšnjega stoletja je bilo to velemesto predvsem po zaslugi avtomobilske industrije eno najbolj razvitih v Združenih državah Amerike, danes pa ga pretresajo brezposelnost, kriminal, politična korupcija. Mesto je leta 2013 bankrotiralo, med letoma 2000 in 2010 se je iz Detroita izselila četrtina prebivalcev. Detroit je zaradi številnih umorov in zelo aktivnih uličnih tolp eno najnevarnejših mest v ZDA.

Hotel Rjugjong, Pjongjang, Severna Koreja

Nedokončana 330 metrov visoka stavba s kar 105 nadstropji je eden največjih turističnih, arhitekturnih in gradbenih polomov 20. stoletja. Severna Koreja je hotel začela graditi leta 1987, odprli naj bi ga leta 1992, ob stoletnici rojstva utemeljitelja današnjega severnokorejskega režima Kima Il Sunga. To se nikoli ni zgodilo, ker je državi zmanjkalo denarja. Otvoritev so prestavili večkrat, nazadnje bi se morala zgoditi leta 2013. Stavba je še danes velikanska prazna lupina in strašljiv spomenik severnokorejski grandioznosti, ki pa je brez prave duše. | Foto: Nedokončana 330 metrov visoka stavba s kar 105 nadstropji je eden največjih turističnih, arhitekturnih in gradbenih polomov 20. stoletja. Severna Koreja je hotel začela graditi leta 1987, odprli naj bi ga leta 1992, ob stoletnici rojstva utemeljitelja današnjega severnokorejskega režima Kima Il Sunga. To se nikoli ni zgodilo, ker je državi zmanjkalo denarja. Otvoritev so prestavili večkrat, nazadnje bi se morala zgoditi leta 2013. Stavba je še danes velikanska prazna lupina in strašljiv spomenik severnokorejski grandioznosti, ki pa je brez prave duše.

Letovišče San Dži, Tajvan

Turistično naselje s hišicami, ki spominjajo na leteče krožnike, je začelo nastajati leta 1978, a so tajvanske oblasti leta 1980 gradnjo preklicale. Razlog? Uradno nezanimanje vlagateljev, neuradno pa nenavadno veliko nesrečnih smrti in samomorov, povezanih s konstrukcijo letovišča (hišice so leta 2010 podrli, op. p.). | Foto: Turistično naselje s hišicami, ki spominjajo na leteče krožnike, je začelo nastajati leta 1978, a so tajvanske oblasti leta 1980 gradnjo preklicale. Razlog? Uradno nezanimanje vlagateljev, neuradno pa nenavadno veliko nesrečnih smrti in samomorov, povezanih s konstrukcijo letovišča (hišice so leta 2010 podrli, op. p.).

Pripjat, Ukrajina

26. aprila 1986 je imelo ukrajinsko mesto Pripjat skoraj 50 tisoč prebivalcev, dan pozneje pa niti enega več. Eksplozija v bližnji jedrski elektrarni Černobil je po zraku namreč začela širiti radioaktivno onesnaženje, zaradi česar so sovjetske oblasti mesto evakuirale. Prebivalci Pripjata se nikoli niso vrnili domov. Čeprav je mesto danes mogoče obiskati v spremstvu vodiča, morajo turisti paziti, kam stopajo, saj so deli mesta še vedno močno radioaktivni. | Foto: 26. aprila 1986 je imelo ukrajinsko mesto Pripjat skoraj 50 tisoč prebivalcev, dan pozneje pa niti enega več. Eksplozija v bližnji jedrski elektrarni Černobil je po zraku namreč začela širiti radioaktivno onesnaženje, zaradi česar so sovjetske oblasti mesto evakuirale. Prebivalci Pripjata se nikoli niso vrnili domov. Čeprav je mesto danes mogoče obiskati v spremstvu vodiča, morajo turisti paziti, kam stopajo, saj so deli mesta še vedno močno radioaktivni.

Actun Tunichi Muknal, Belize

To je naravna jama v srednjeameriški državi Belize, katere tla so prekrita z mivko, iz katere štrlijo človeške kosti. Kosti, ki so pred stoletji pripadale naraščaju indijanskega ljudstva Majev. Zgodovinarji verjamejo, da so Maji otroke v tej jami žrtvovali svojim božanstvom. Turistom je vstop v jamo od leta 2012, ko je nekomu iz rok padel fotoaparat in poškodoval več kot tisoč let staro lobanjo, prepovedan. | Foto: To je naravna jama v srednjeameriški državi Belize, katere tla so prekrita z mivko, iz katere štrlijo človeške kosti. Kosti, ki so pred stoletji pripadale naraščaju indijanskega ljudstva Majev. Zgodovinarji verjamejo, da so Maji otroke v tej jami žrtvovali svojim božanstvom. Turistom je vstop v jamo od leta 2012, ko je nekomu iz rok padel fotoaparat in poškodoval več kot tisoč let staro lobanjo, prepovedan.

Katakombe, Pariz

Pariške oblasti so imele v 18. stoletju dve veliki težavi. Ena je bilo vdiranje mestnih tal zaradi podirajočih se stropov nekdanjih rudnikov pod mestom, drugo pa velika smrtnost prebivalcev, zaradi česar so se pokopališča polnila prehitro. Rešitev? S posmrtnimi ostanki Parižanov so začeli utrjevati podzemne zidove. Lobanje in kosti v stenah katakomb so pravzaprav gradbeni materiali. | Foto: Pariške oblasti so imele v 18. stoletju dve veliki težavi. Ena je bilo vdiranje mestnih tal zaradi podirajočih se stropov nekdanjih rudnikov pod mestom, drugo pa velika smrtnost prebivalcev, zaradi česar so se pokopališča polnila prehitro. Rešitev? S posmrtnimi ostanki Parižanov so začeli utrjevati podzemne zidove. Lobanje in kosti v stenah katakomb so pravzaprav gradbeni materiali.

Otok lutk, Mehika

V enem od vodnih kanalov južno od mehiške prestolnice Mexico City je otok, na katerem so po drevesih raztresene otroške lutke. Tja jih je, domnevno zaradi tega, ker je nekoč našel truplo deklice, začel obešati nekdanji (in edini) prebivalec otoka, Don Julian Santana Barrera. Na otoku je danes na stotine lutk, zaradi izpostavljenosti vremenu jih je večina grozljivo izmaličenih. | Foto: V enem od vodnih kanalov južno od mehiške prestolnice Mexico City je otok, na katerem so po drevesih raztresene otroške lutke. Tja jih je, domnevno zaradi tega, ker je nekoč našel truplo deklice, začel obešati nekdanji (in edini) prebivalec otoka, Don Julian Santana Barrera. Na otoku je danes na stotine lutk, zaradi izpostavljenosti vremenu jih je večina grozljivo izmaličenih.

 

Ne spreglejte