Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 2. 2019,
13.21

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

evropske volitve Dobra država Bojan Dobovšek

Petek, 15. 2. 2019, 13.21

5 let, 2 meseca

Na evropske volitve gre tudi Dobovškova Dobra država

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Peter Golob in Bojan Dobovšek | Foto STA

Foto: STA

Na majske evropske volitve se odpravlja tudi stranka Dobra država, ki se zavzema za večjo aktivnost Slovenije v evropskih institucijah, za debirokratizacijo in proti privilegijem evrokratov. Nastopili bodo z motom Evropa Evropejcem, saj želijo Evropo približati ljudem, nosilec njihove liste pa bo diplomat Peter Golob.

Kot je na novinarski konferenci dejal predsednik Dobre države Bojan Dobovšek, so sedanje delitve slabe za razvoj EU, zato je prepričan, da je čas za nove ideje in nova gibanja, ki se v Evropi že pojavljajo.

Po njegovih navedbah je treba v Evropo poslati ljudi, ki imajo znanje in izkušnje, zato so se odločili, da bo nosilec njihove liste pravnik in dolgoletni diplomat. 45-letni Peter Golob je bil med drugim vice konzul v Zagrebu in delegat v delovni skupini Sveta EU za zahodni Balkan, delal je v odvetniški pisarni in na sodišču, trenutno pa je na zunanjem ministrstvu zadolžen za politične odnose s Kitajsko.

Borut Pahor
Novice Pahor razpisal volitve v Evropski parlament

Kot meni Golob, bodo tokratne evropske volitve pomembna prelomnica, saj se je namreč "izkazalo, da se zaupanje prebivalcev EU v obstoječe vladajoče garniture manjša, priča smo številnim uporom, protestom po celotni EU, ena država članica celo zapušča integracijo". Po njegovem mnenju je tako skrajni čas, da na prizorišče pridejo novi politiki in nove stranke z novimi idejami ter da EU "ponovno približamo evropskemu državljanu".

Golob: Pomembna je predvsem drznost

Golob je bil kritičen do naše politike, ki da "prepogosto pusti ostalim članicam EU, da kreirajo evropsko politiko, potem se pa sklicuje na to evropsko politiko, češ saj je Evropa nekaj sprejela in mi ne moremo drugače". Poudaril je, da bi bil čas, da smo bolj odločni pri sooblikovanju evropske politike, in sicer ne glede na majhnost naše države. "Pomembna je predvsem drznost," je dejal.

Po njegovem mnenju je tudi pri naših aktualnih evropskih poslancih preveč podrejene vloge. "Preradi poslušamo tuje gospodarje, premalokrat pa se znamo potegniti za lastne interese," je pojasnil.

Intervju: Marjan Šarec
Novice LMŠ na volitve sama, nanje pritiskali tudi iz Evrope

Meni, da se mora Evropa sicer poenotiti in da je sama svoj največji sovražnik. "Mi ne moremo konkurirati Kitajski s poceni delovno silo, ampak lahko konkuriramo s tem, da smo varno in svobodno območje, kjer je spodbujana inovativnost, kamor intelektualci radi pridejo," je dejal.

Dobovška na listi ni

Poleg nosilca liste so organi Dobre država za evropske volitve evidentirali še kandidate Natalijo Tripković, Smiljana Mekicarja, Matejo Čadež, Igorja Gobca, Majo Dragan, Tilna Majnardija in Urško Makovec. Dobovšek pa je ob tem pojasnil, da so vedno odprti za sodelovanje, če se jim bo kdo želel pridružiti.

Predsednika stranke na listi ni, saj se, kot je pojasnil, v Sloveniji vsak dan kaj dogaja, soočamo se s problemi zdravstva, davkov, gospodarstva. "Tako da moram biti tukaj, da usklajujem delo in da se odzivamo na aktualne razmere," je dejal.

Ne spreglejte