Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2016,
19.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

delo afera služba ljubezen ljubezen

Ponedeljek, 1. 2. 2016, 19.12

7 let, 2 meseca

Zapletel sem se s sodelavko. Kaj pa zdaj?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Skoraj tretjina Slovencev je na delovnem mestu že imela intimno razmerje, so pokazale številne raziskave. Zakaj se v zadnjih letih vse več zaposlenih zaplete v ljubezenske romance v službi?

Dejstvo je, da se zaposleni družijo med seboj in razmeroma več časa prebijejo skupaj, vzrok za vse pogostejše ljubezenske afere med sodelavci navaja psihoterapevtka Veronika Podgoršek. Po njenih besedah se hitro zgodi, da imamo nerazrešene težave doma, o njih pa se pogovarjamo s sodelavcem oziroma sodelavko. "Pogovor je tisti, ki te pripelje do tega, da si slišan in posledično razumljen. Ko si razumljen, dobiš tudi občutek ljubljenosti. Človek to potrebuje. Vedno je in bo hrepenel po tem, da je sprejet, ljubljen, razumljen. Iz tega pa se potem zelo hitro razvijejo čustva," dodaja.

Teren, na katerem vam lahko spodrsne Kako torej ravnati, če se s sodelavcem ali sodelavko zapletete v intimno razmerje, doma pa oba čaka ljubljena oseba? Podgorškova meni, da je to zelo spolzko področje in svetuje, da do tega sploh ne pride, naj se udeleženci prej ustavijo. Ne samo zato, ker sta oba v vezi, ampak tudi zato, ker je služba še vedno področje, ki ga v osnovi oba ne nazadnje potrebujeta. "Seveda ne vesta, če se bo ta odnos ohranil. Ker če se ne bo, to ne bo vplivalo samo na njuno življenje v partnerstvu, ampak tudi na delovno mesto, na službo." Meni, da znotraj tega vpletena v afero praktično ne bosta zmogla biti skupaj.

Ko imata zaljubljenca različne želje

Kaj pa, ko se razmerje že razvije, pa ste spoznali, da to ni najbolje? Je edina rešitev drugo delovno mesto ali lahko to rešimo s pogovorom? Naša sogovornica meni, da je tudi pogovor opcija, seveda pa je odvisno od primera do primera. "Težava največkrat nastopi tam, kjer so želje različne: če nekdo na primer razmerja ne bi prekinil, nekdo pa bi ga. Takrat vedno pride do katastrofe," poudarja Podgorškova.

Nekdanji ljubimci se ne morejo družiti Če pa sodelavca prideta do tega, da si rečeta – "doma imam družino, ne želim zapustiti partnerja, ker bi bilo to napačno reševanje notranjih stisk, ki jih imam z njim" – potem morda lahko naredita neko ločnico. Ampak takšnih primerov je zelo malo. "V teh primerih lahko recimo pride do pogovora, kjer si rečeta: 'Tukaj prekinjava in se ne druživa več.' Nekdanji ljubimci se v osnovi ne morejo družiti, še posebej ne takrat, ko so čustva močna. Ker te slej ko prej spet porine skupaj. In po navadi eden odide, ker postane pretežko," razlaga.

Če pa se na delovnem mestu zapletemo s sodelavcem ali sodelavko in smo samski, tega ni dobro skrivati. "Nekaj časa lahko to skrivamo, ampak kmalu nekdo to opazi," pove naša sogovornica in svetuje, da tega sicer ni treba obešati na veliki zvon, a tudi skrivanje lahko včasih naredi več škode kot koristi. "Ker potem bodo rekli, da sta se skrivala, manipulirala, lagala …"

Pri tem pa pomembno vlogo igra tudi delovno okolje. V nekaterih podjetjih imajo namreč pogodbe, s katerimi skušajo nadzirati oziroma preprečiti razmerja med delavci. "Ampak ljubezni, če se že zgodi in si je dva želita, ne more preprečiti niti živi bog," dodaja Podgorškova.

Ne spreglejte