Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 3. 2017,
11.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

služba bloganje

Ponedeljek, 20. 3. 2017, 11.24

6 let, 7 mesecev

Zapis zagretega blogerja: Postani izdelek na trgu, prodaj se!

Oglasno sporočilo

Pozdravljeni, dobri ljudje nasmejanih obrazov. Pozdravljeni vsi, ki pozitivnih misli in – predvsem – polni upanja pridno čakate, da vas najde služba. Pravite, da ni lahko? Ne, ni lahko …

 | Foto:

… je pa to zagotovo edina prava pot do dolgoročno uspešne kariere. Vem, zelo se trudite. V čem je težava? V tem, da nimate niti vez niti poznanstev? Smola! Pa čeprav ste mi tako zelo všeč, vam moram žal takoj povedati tole: "Sploh se mi ne smilite!" Povejte mi, kaj znate. S čim si lahko zagotovite dodano vrednost na trgu? Naštejte mi svoje bistvene prednosti! Imate na trgu veliko konkurentov? Je vaš pristop dovolj inovativen in kreativen? Če vam uspe, da me prepričate z odgovori na ta vprašanja, vas povabim na kavo!

Premislite še enkrat – smo v letu 2017 in danes lahko skorajda vsak počne tisto, kar si v resnici želi. Seveda, če v to vloži ogromno in pri tem niti za trenutek ne podvomi o sebi. Ste res naredili vse, kar je v vaši moči, da nekoč na izbranem področju postanete strokovnjak? Če niste, potem začnite! Odprite svoj blog, nekakšen spletni dnevnik, kjer boste sebi in svetu pokazali, kaj dejansko znate in kako se svojega dela pravzaprav lotevate. Izmenjali boste mnenja, prejeli prve pohvale in kakovostne kritike. Začnite takoj, jutri bo prepozno! Nimate časa ali denarja? Ah, dajte no, odprtje svojega bloga zahteva manj kot eno uro dela, začetni vložek pa znaša komaj nekaj deset evrov … Kakorkoli, zlato pravilo se glasi takole: "Prebrskaj, izpiši si, kaj vse bi lahko počel, potem pa pojdi v akcijo!" Odločite se za čim bolj kreativen pristop, promovirajte se, prestopite na drugi breg, postanite prilagodljivi.

 | Foto:

KAJ VSE PRIDOBIMO Z BLOGANJEM?

  • Navdih za skoraj otroško radovednost in raziskovanje,
  • smisel za analiziranje in obdelavo informacij,
  • občutek za tehnološki razvoj,
  • veliko znanja in novih veščin,
  • priložnost za osebnostno rast,
  • obilo poguma in samozavesti, najbrž tudi prvi dodaten prihodek,
  • krepitev in uveljavljanje svoje lastne blagovne znamke.

Skratka, pridobimo vse to, kar se pravzaprav imenuje karierni razvoj.

Sem vas prepričal? Za začetek predlagam, da preverite, ali se prepoznate v katerem izmed spodnjih zapisov.

 | Foto:

A) KREATIVEN.SI

Ali ti drugi pravijo: kreativen.si? Je tvoje stanovanje polno kreativnih ročno izdelanih umetnin? Zgrabi fotoaparat in fotografiraj … Vse! Nato pa piši o svojem ustvarjanju in uporabljenih tehnikah, o dogodkih in pripetljajih pred ustvarjanjem, med njim in po njem. Če pa poleg tega zadevo še objaviš, všečkaš oz. deliš na zid, si na dobri poti, da katerega izmed svojih izdelkov celo prodaš.

B) NENAVADEN.SI

Je tvoj hobi popolnoma nenavaden, ti pa uživaš sto na uro, pa čeprav gre za povsem specifično zadevo? Sprijazni se, nenavaden.si, a prav to je lahko tvoja prednost. Začni pisati, kajti vsak še tako nenavaden projekt ti lahko na trgu dela prinese pomemben strateški položaj.

C) DIGITALEC.SI

Te zanima digital? Piši o tem, objavljaj trike in nasvete. Svetuj in tuhtaj, ugibaj, premišljuj … Karkoli že pač! Prebrskaj, izpiši si, kaj vse bi lahko počel, potem pa pojdi v akcijo. Preberi vse, kar je dostopno, da najdeš najnovejše podatke.

D) LJUBITELJ-NARAVE.SI

Si ljubitelj narave? Piši o njej, raziskuj neodkrite kotičke naše Slovenije, priporočaj in svetuj. Pogovarjaj se z drugimi ljudmi, ki se ukvarjajo s podobnim področjem, in postani član klubov in organizacij, ki so specializirani za to področje.

E) SANJAČ.SI

Zapomni si: blogerji so pogumni ljudje, ki so znali poiskati svojo strast in jo predstaviti vsem, ki so to pripravljeni poslušati. Bistvo je: če želiš do svoje službe, se boš moral boriti kot lev. Najbrž boš moral spregovoriti veliko besed, preden boš za svoja besedila začel prejemati prvi pravi zaslužek. Morda se bo pa nekoč vse spremenilo in se bodo našli takšni, ki bodo pripravljeni celo plačati za to, kar si do tega trenutka delal. V najboljšem primeru te enkrat v prihodnosti čaka telefonski klic z neznane številke. In bistveno vprašanje, ali si to prav ti ali nisi. Takrat ti bo preostalo samo še to, da odgovoriš pritrdilno in se končno iztržiš.

Zdaj, ko ste zapis prebrali do konca, je čas za akcijo. Se beremo čez nekaj časa, ko mi boste končno lahko odgovorili na vprašanje: "Ste vi našli službo ali je služba našla vas?"

Lepo vas pozdravlja
vaš marljivi slovenski bloger!

Ne spreglejte