Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 11. 2016,
4.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

2

Natisni članek

zaposlitev razgovor Moja služba

Torek, 15. 11. 2016, 4.11

6 let, 6 mesecev

Zakaj vas po razgovoru za službo niso poklicali nazaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

2

razgovor za službo | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Od vašega razgovora za novo službo je minilo že več dni, vi pa še vedno ne veste, ali ste prepričali delodajalca? Vas je strah, da je namesto vas zaposlitev dobil kdo drug? Nikar ne obupajte. Razlogov, zakaj še vedno nimate odgovora, je lahko več. 

Delodajalci v Sloveniji za vsako razpisano prosto delovno mesto prejmejo nekaj deset prošenj, v nekaterih primerih pa tudi več sto. Med prijavljenimi nato izberejo najprimernejše kandidate, ki jih običajno povabijo na razgovor v podjetje, enemu od njih pa nato ponudijo zaposlitev. Za kandidate pa se po razgovoru začne mučno čakanje: so prepričali novega delodajalca, da so pravi za to službo?

Zakaj me delodajalec še ni poklical

Tudi če po nekaj dneh ali tednih še ne dobite odgovora, nikar ne obupajte. Razlogov, da vas delodajalec ni poklical nazaj, je lahko več. Pri ameriškem poslovnem mediju Business Insiderju so zbrali nekaj potencialnih razlogov, ki vam bodo olajšali čakanje na odgovor.

1. Na razgovor so povabili še druge kandidate

Delodajalci na razgovor za razpisano delovno mesto običajno povabijo okoli deset kandidatov. Z vsakim od njih opravijo intervju, nato pa na podlagi tega izberejo najboljšega kandidata. Celoten proces izbire lahko zato traja nekaj dni, v nekaterih primerih pa tudi teden ali več. Morda ste bili na razgovoru prvi in pogovori z drugimi kandidati še tečejo.

Delodajalci na razgovor za razpisano delovno mesto običajno povabijo okoli deset kandidatov. | Foto: Thinkstock Delodajalci na razgovor za razpisano delovno mesto običajno povabijo okoli deset kandidatov. Foto: Thinkstock

2. Tehtajo med izbranimi kandidati

Delodajalec mora med vsemi prejetimi prijavami izbrati kandidata, ki se bo najbolje vključil v delovno okolje. Preučiti morajo življenjepis in delovne izkušnje, se posvetovati še z drugimi zaposlenimi v podjetju, šele nato se lahko odločijo, kdo od prijavljenih je najboljša izbira za podjetje.

3. To ni edina stvar, s katero se ukvarjajo v podjetju

Iskanje novega zaposlenega verjetno ni edina stvar, ki jo mora oseba, ki v podjetju skrbi za nove kadre, opraviti. Zavedajte se, da mora oseba, ki opravlja intervjuje in izbira med kandidati, hkrati opravljati še vse tekoče zadeve.

4. Niso se še odločili

Če so vam v podjetju po večdnevnem ali celo večtedenskem čakanju odgovorili, da se še niso odločili, katerega kandidata so izbrali, jim verjemite. Delodajalec, ki išče novega zaposlenega, si ne želi, da bi kandidat, ki bo prišel delat v podjetje, po nekaj mesecih odšel ali pa ga bodo morali odpustiti, zato so pri izbiri novega sodelavca previdni.

Delodajalci v Sloveniji za vsako razpisano prosto delovno mesto prejmejo nekaj deset prošenj, v nekaterih primerih pa tudi nekaj sto.  | Foto: Thinkstock Delodajalci v Sloveniji za vsako razpisano prosto delovno mesto prejmejo nekaj deset prošenj, v nekaterih primerih pa tudi nekaj sto. Foto: Thinkstock

5. Niso izbrali vas

Pogosto pa se zgodi, da dolgo čakanje na odgovor pomeni, da niste bili izbrani za prijavljeno delovno mesto. Tudi če ste že opravili razgovor v podjetju, se uvrstili v naslednji krog, vedite, da si poleg vas delovno mesto želi še vsaj nekaj deset, če ne več kandidatov. Razmislite, kaj ste v zadnji prijavi in na razgovoru storili dobro in kaj bi lahko še izboljšali, to pa nato uporabite pri naslednji prijavi na delovno mesto. 

 

Ne spreglejte