Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
10. 9. 2015,
14.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 10. 9. 2015, 14.37

7 let, 2 meseca

Zakaj bi v CV vpisovali svoje hobije in interese?

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poleg izobrazbe, znanj, izkušenj in sposobnosti delodajalce pri kandidatih za delo zanima tudi osebnost. Kakšen tip človeka ste, lahko pokažete s tem, kako preživljate prosti čas.

Sestavni deli življenjepisa oz. CV so: (1) osebni podatki, (2) izobrazba, (3) delovne izkušnje, (4) veščine, kompetence in druga znanja, (5) reference ter (6) interesi in hobiji.

Na podlagi prvih petih točk delodajalec oz. kadrovik naredi grobo selekcijo več deset ali celo več sto prispelih prijav na razpisano prosto delovno mesto. V ožji izbor pridejo kandidati, ki delovnemu mestu ustrezajo glede na izobrazbo, izkušnje in sposobnosti.

Temu sledi zahtevnejši del selekcije, koga povabiti na razgovor. V času velike konkurence ponudbe na trgu dela so zaposlovalci postali pozorni tudi na osebnost kandidatov. Sliko tipa osebe, ki se skriva za življenjepisom, si najlažje zgradi na podlagi zadnje točke, torej interesov in hobijev, kadrovski strokovnjak britanske zaposlitvene agencije MyJobMatcher.com Chris Smith.

Stopite iz množice s svojimi interesi Podatki o interesih in hobijih vam lahko pomagajo stopiti iz množice, saj boste s tem delodajalcu sporočili ne le, kako preživljate prosti čas, temveč tudi: - kakšne interese imate, - kakšni so vaši talenti, - kako svoje talente izkoriščate in razvijate, - kako se znajdete pri skupinskem delu, - kako družabni ste ipd.

Kot primer, če ste član športne ekipe, boste pokazali, da ste družabna oseba, ki rada sodeluje z ljudmi in da znate delati v ekipi. Kot prostovoljec boste pokazali na svojo sočutno plat, kot vodja delavnic za otroke boste opozorili na svojo kreativnost.

Katere hobije omeniti in katerih ne Vendar bodite pozorni, da ne boste naštevali vse povprek, kar delate ali ste morda v preteklosti delali v prostem času. Tudi tu je treba življenjepis prilagoditi točno določenemu delovnemu mestu, na katerega se prijavljate. Izpostavite le tiste interesne dejavnosti, ki ustrezajo tipu osebe, ki jo delodajalec išče.

Pri tem bodite pozorni tudi, da morda ne omenjate nenavadnih, neobičajnih in ne najbolj poznanih hobijev, ki bi vas utegnili predstaviti v negativni luči.

Pri naštevanju interesov in hobijev na kratko omenite tudi, kako vas je ta izpopolnil, kaj ste se naučili, katere talente in lastnosti s tem razvijate.

Ne spreglejte