Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 3. 2017,
8.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Vsebino omogoča OpenIT

Natisni članek

Četrtek, 2. 3. 2017, 8.00

6 let, 7 mesecev

Digitalni marketing: povpraševanje po strokovnih kadrih bo vedno večje

Tempo v digitalnem marketingu bo vse hitrejši, in to je šele začetek

Vsebino omogoča OpenIT
Marko Penko

Profil strokovnjaka za digitalni marketing je že zdaj, v prihodnje pa bo še bolj, eden od najbolj iskanih profilov pri slovenskih zaposlovalcih. Kako se seznaniti z digitalnim marketingom in ga obrniti sebi v prid?

Klasični marketing se spreminja, obenem pa njegovo mesto zaradi številnih prednosti vedno bolj prevzema digitalni marketing. Podjetja, ki sledijo sodobnim trendom, ustanavljajo digitalne oddelke, a se pri tem srečujejo z večjimi in manjšimi porodnimi težavami.

Na vprašanja, katere spremembe se dogajajo na tem področju in kako napredujejo slovenska podjetja, nam je odgovarjal uveljavljeni slovenski strokovnjak s področja digitalnega marketinga in eden od dveh Google Certificiranih Trenerjev v Sloveniji Marko Penko.

Marko Penko ima bogate izkušnje s področja spletnega marketinga, ki jih je okronal s certifikatom Google Certified Trainer, ki ga v Sloveniji imata samo dva strokovnjaka. Po temeljni izobrazbi je univerzitetni diplomirani  ekonomist, več kot devet let pa je nabiral izkušnje iz direktnega marketinga in prodaje v 21 državah srednje in vzhodne Evrope.

Marko je tudi stalni predavatelj na Google AdWords Akademiji, certificirani trener usposabljanja za Diplomo iz digitalnega marketinga, predavatelj na strokovnih seminarjih ter delavnicah in lastnik certifikata, ki ga izdaja priznana organizacija za direktni marketing Direct Marketing Association v ZDA.

Kako gledate na svetlobno hitrost sprememb v digitalnem marketingu?

Marko Penko: Tudi v prihodnje pričakujem, da povpraševanje po tovrstnih specialistih ne bo pojenjalo, vendar bodo pričakovanja večja. Poleg specialističnega znanja bodo ti strokovnjaki potrebovali tudi širino. Potrebno bo dobro poznavanje celotne dinamike digitalnega marketinga. | Foto: Marko Penko: Tudi v prihodnje pričakujem, da povpraševanje po tovrstnih specialistih ne bo pojenjalo, vendar bodo pričakovanja večja. Poleg specialističnega znanja bodo ti strokovnjaki potrebovali tudi širino. Potrebno bo dobro poznavanje celotne dinamike digitalnega marketinga. Pred desetletjem, ko sem začenjal delati v digitalnem marketinškem oddelku, je bilo vse bolj preprosto. Na voljo je bilo le nekaj orodij, s čimer smo se ukvarjali kot npr. e-mail marketing, blogi, oglaševanje s spletnimi pasicami, optimizacija za spletnih strani (SEO).  S tem smo se lahko "igrali".

Zdaj je seveda drugače. Vsako leto novosti spreminjajo digitalno sfero. Forume so zamenjali družbeni mediji, mobilne aplikacije nadomeščajo spletna mesta, v porastu je videooglaševanje in mobilni marketing, prihaja virtualna resničnost (VR). Prišlo je do proliferacije digitalnih kanalov, in to je šele začetek. Tempo v digitalu bo vse hitrejši.

Kako ocenjujete, da se bo oblikoval trg dela na tem področju?

Trg dela je do neke mere že oblikovan, kar se odraža tudi v vse večjem povpraševanju podjetij po digitalnih specialistih za točno določena področja (SEO, SEM, skrbniki družbenih omrežij (social media managerji), copywriting, email marketing itd.).

Podjetja potrebujejo in vse bolj iščejo dobre digitalne specialiste, da lahko uspešno upravljajo svoj spletni nastop in ustvarjajo merljive rezultate.

Kateri profili strokovnjakov bodo v prihodnje najbolj iskani?

Tudi v prihodnje pričakujem, da povpraševanje po tovrstnih specialistih ne bo pojenjalo, vendar bodo pričakovanja večja. Poleg specialističnega znanja bodo ti strokovnjaki potrebovali tudi širino. Potrebno bo dobro poznavanje celotne dinamike digitalnega marketinga. V odločitvenem procesu (Consumer Decision Journey) kupci že sedaj uporabljajo več digitalnih kanalov za raziskovanje ponudbe, se informirajo glede različnih opcij in se nato odločijo za nakup. Zato je pomembno poznavanje, kako različni digitalni kanali vplivajo na nakupne odločitve.

Preverite svoje znanje iz digitalnega marketinga

Rešite 15-minutni test, s katerim boste preverili raven vašega znanja. Po opravljenem testu boste prejeli osebno prilagojeno poročilo, ki vam bo pokazalo vaša močna in šibka področja.

Kakšen je profil strokovnjaka za digitalni marketing?

To so ljudje, ki so željni znanja, ki radi vsak dan delajo nove stvari, so pogumni, preizkušajo novosti in se jih ne bojijo, so odprti za inovacije, zelo fleksibilni, prilagodljivi, ustvarjalni in jim je tehnologija zelo blizu.

"Ko slovenska podjetja ustvarjajo oddelke za digitalni marketing, največ težav nastane, ker vodilni v podjetju in v marketingu ne razumejo dinamike in virov, ki so potrebni za razvoj digitalnega marketinga," opozorja certificirani predavatelj digitalnega marketinga Marko Penko. | Foto: Thinkstock "Ko slovenska podjetja ustvarjajo oddelke za digitalni marketing, največ težav nastane, ker vodilni v podjetju in v marketingu ne razumejo dinamike in virov, ki so potrebni za razvoj digitalnega marketinga," opozorja certificirani predavatelj digitalnega marketinga Marko Penko. Foto: Thinkstock

Kako je videti povprečni delovni dan strokovnjaka za digitalni marketing? Kaj so njegove glavne naloge in cilji?

Takoj zjutraj je potrebno pogledati rezultate prejšnjega dne in na tej osnovi narediti načrt za dan, ki prihaja. Brez dobrega načrta se lahko pri tem delu hitro izgubiš v podrobnostih, vidiš le drevesa in ne več gozda. Naloge so različne in odvisne od dela, ki ga opravljaš; od priprave objav na Facebooku in ostalih družbenih omrežij, do priprave sporočil za množično pošiljanje (e-mailing), kreiranja oglasov, pregledovanja rezultatov in njihove optimizacije. Skrbno je treba slediti komentarjem na družbenih medijih in, če je potrebno, na njih hitro reagirati. Fokus je zelo pomemben, saj je informacij in možnosti tako veliko, da hitro zaideš in potem na koncu dneva nimaš veliko za pokazati.

Kako se oblikujejo digitalni oddelki v slovenskih podjetjih in s kakšnimi porodnimi težavami se srečujejo?

Digitalni oddelki v slovenskih podjetjih nastajajo v okviru oddelka marketinga, velikokrat pa tudi kot popolnoma samostojni oddelki. Največ težav v podjetjih nastane, ker vodilni v podjetju in v marketingu ne razumejo dinamike in virov, ki so potrebni za razvoj digitalnega marketinga. Nova paradigma marketinga se pogosto gradi na skeletu starega, klasičnega marketinga, ki deluje na vzorcih potisnega (push) marketinga, brez interakcije z uporabnikom.

Ko smo že pri napakah, prav gotovo spremljate, kaj se dogaja v Sloveniji na področju digitalnega marketinga. Katere so največji izzivi, s katerimi se srečujejo "digitalci" v slovenskih podjetjih?

Še enkrat bi izpostavil pomanjkanje specialističnega znanja na področju digitala. Opozoril bi tudi na hitro odzivnost digitalnega marketinga, ki omogoča nenehno spreminjanje oglasov, celotnih kampanj in proračuna (budgeta). Večina podjetij tega potenciala še ne zna dobro izkoristiti, ker še vedno delujejo na osnovi budget marketinga, ki ne dopušča hipnih sprememb. Veliko je izzivov tudi na področju analitike in spremljanja rezultatov, ki nam omogoča dostop do vseh ključnih kazalcev za optimizacijo spletnega nastopa in povečanja prodaje. Tu bi se dalo še veliko postoriti.

"Brez dobrega načrta se lahko pri delu v digitalnem marketingu hitro izgubiš v podrobnostih, vidiš le drevesa in ne več gozda," je povedal naš sogovornik. | Foto: Thinkstock "Brez dobrega načrta se lahko pri delu v digitalnem marketingu hitro izgubiš v podrobnostih, vidiš le drevesa in ne več gozda," je povedal naš sogovornik. Foto: Thinkstock

Zaradi bliskovitih trendov in nenehnih sprememb “digitalci” nenehno lovijo razdrobljene informacije po spletu, berejo bloge, spremljajo novosti spletnih velikanov in še drugače neformalno nabirajo znanja. Kako lahko iz teh informacij postavimo nekakšno uporabno informacijsko strukturo, ki bi jo lahko uspešno uporabili pri svojem delu?

Prav gotovo je sledenje novostim in trendom obvezno za vse, ki delamo v digitalnem marketingu. Zelo dobro tudi razumem to lakoto po strukturi ob vsej obilici informacij, ki so dnevno na voljo. Vsekakor priporočam obisk konferenc, izobraževanj in formalnih in neformalnih druženj s področja digitalnega marketinga, kjer dobite ključne informacije in spoznate dobre prakse. Priporočam tudi uporabo videoplatform, ki omogočajo izobraževanje na klik. Na tak način lažje prebavite informacije, ki jih dnevno vsrkate na spletu.

Vabljeni k vpisu usposabljanja: Diploma iz digitalnega marketinga – 15 % popust do 10. marca

Spomladanski termin 5 dni (od 9.00 – 18.00) bo potekal v terminih 30. 3. do 8. 4. 2017. Izkoristite 15 % popust pri šolnini do 10. marca. Več informacij

Program usposabljanja sledi predpisanemu učnemu načrtu Digital Marketing Instituta iz Dublina, ki ima podružnice v več kot 80 državah sveta. Vsako četrtletje strokovni svet inštituta, ki ga sestavljajo strokovnjaki iz spletnih velikanov (Twitter, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, IBM, Vodafone in druge), osvežuje učni načrt z najnovejšimi vsebinami, metodami in tehnikami.

Program usposabljanja sledi predpisanemu učnemu načrtu Digital Marketing Instituta iz Dublina, ki ima podružnice v več kot 80 državah sveta.  | Foto: Program usposabljanja sledi predpisanemu učnemu načrtu Digital Marketing Instituta iz Dublina, ki ima podružnice v več kot 80 državah sveta.

Ne spreglejte