Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
2. 10. 2015,
10.57

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pogodba o zaposlitvi

Petek, 2. 10. 2015, 10.57

3 mesece, 3 tedne

Ste pred podpisom pogodbe o zaposlitvi? Preverite, kaj mora vsebovati.

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Preden začnete delati, morate z delodajalcem skleniti pogodbo o zaposlitvi. Pred podpisom preverite, ali vsebuje vse z zakonom določene elemente.

Ko dobite v roke pogodbo o zaposlitvi, ki jo pripravi delodajalec, obvezno preverite, ali vsebuje vse potrebne podatke, ki jih določa Zakon o delovnih razmerjih (35. člen).

Obvezni sestavni deli so:

Na konkurenčno klavzulo je koristno biti pozoren. Gre namreč za določilo, ki delavcu določen čas po prenehanju delovnega razmerja prepoveduje opravljanje del ali sklepanje poslov, ki za delodajalca predstavljajo konkurenco. To lahko traja največ dve leti po prenehanju delovnega razmerja. Če spoštovanje klavzule delavcu ne prinese zaslužka, primerljivega njegovi prejšnji plači, mu mora delodajalec za čas prepovedi mesečno izplačevati denarno nadomestilo. Brez nadomestila delavec ni dolžan spoštovati konkurenčne klavzule, ki velja le, če je zapisana v pogodbi.

Ko boste pogodbo o zaposlitvi podpisali, bo obveljalo, kar je zapisano. Zato jo temeljito preberite, lahko si jo tudi vzamete domov, se morda celo posvetujete s pravnikom. Časa za podpis imate namreč tri dni.

S podpisom pogodbe se kot delavec obvežete, da boste opravljali delo, upoštevali navodila delodajalca ter spoštovali predpise varnosti in zdravja pri delu. Obenem so vaše dolžnosti tudi:

- obveščati delodajalca o vseh spremembah podatkov, ki vplivajo na izpolnjevanje pravic iz delovnega razmerja (npr. sprememba kraja bivališča), ter o nevarnostih za življenje ali zdravje ali za nastanek materialne škode, - varovati poslovne skrivnosti, - upoštevati prepoved konkurence, - predložiti dokazilo o izpolnjevanju pogojev za opravljanje dela, - prepoved škodljivega ravnanja.

Kot delavec imate pravico do pripravništva, poskusnega dela, delovnega časa, odmora, letnega dopusta, regresa za letni dopust, plače in izobraževanja.

Obveznosti delodajalca Delodajalec vam mora na drugi strani zagotavljati delo in plačilo ter varne delovne razmere (pogoje za varnost in zdravje). Prav tako mora varovati vašo osebnost in osebne podatke.

Po sklenitvi pogodbe o zaposlitvi vas je delodajalec dolžan prijaviti v obvezna socialna zavarovanja: - zdravstveno, - pokojninsko in invalidsko zavarovanje, - starševsko varstvo in - zavarovanje za primer brezposelnosti.

Ne spreglejte