Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
12. 11. 2015,
16.00

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 12. 11. 2015, 16.00

7 let, 2 meseca

Se bolj obrestuje pošiljanje prošenj na sto podjetij ali zgolj izbranim?

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Marsikateri iskalec zaposlitve v želji, da bi čim prej našel delo, prošnje z življenjepisom pošilja na vsa mogoča podjetja, a kadrovska svetovalka pravi, da je tak pristop napačen.

"Sama prošnje nikoli ne bi poslala na sto naslovov. Ker vem, da tudi če dobim deset zaposlitev, jih pet zagotovo ne bom sprejela, ker niso zame. Razen če je res nujno, da sprejmeš delo, ki te ne zanima. A take zaposlitve nikoli ni dobro sprejeti, ker si lahko narediš le packo v življenjepisu, ki je ne znaš upravičiti," meni kadrovska svetovalka iz podjetja Kariera Radmila Dimitrijevič.

Deset dobrih prošenj se bolj obrestuje kot sto povprečnih Vsak iskalec zaposlitve bi moral, preden se loti pošiljanja prijav na prosta delovna mesta, sam pri sebi temeljito razmisliti, česa si res želi in kje to lahko dobi. To je velik del priprave na aktivno iskanje zaposlitve, pravi svetovalka.

Kot poudarja, je bolje napisati in poslati deset odličnih prošenj in življenjepisov kot sto takih, ki jih spravimo skupaj samo zato, da jih pošljemo.

"Če iskalca zanima programiranje, naj poišče in se javi tistim podjetjem, ki iščejo programerje in ki njega zanimajo. V življenjepisu naj svojo željo po tem delu izrecno poudari in omeni izkušnje, tudi če se je s tem ukvarjal le na fakulteti, naj to poudari."

Prošnjo lahko pošljete tudi, ko podjetje nima odprtih prostih delovnih mest Ob tem iskalcem zaposlitve svetuje, da če jih delo v nekem podjetju ali branži resnično zanima, naj ponudbe za delo z življenjepisom pošljejo tudi, če podjetje nima razpisanega prostega delovnega mesta.

Kot pravi, podjetja namreč kadrujejo in iščejo tudi takrat, ko nimajo objavljenih prostih delovnih mest in mogoče celo takrat, ko sami niti ne vedo.

"Lahko, da se je ali se bo ravno v tistem času sprostilo delovno mesto in nujno potrebujejo novega sodelavca. S tem, ko se sami ponudimo, kadrovski službi pravzaprav naredimo uslugo, ker jim ni treba čez proces iskanja, seveda, če ste ustrezni," pravi kadrovnica in dodaja, da iskalec s tem samo pokaže veliko angažiranost in samoiniciativnost.

Če imate službo in ste zadovoljni, ni dobro biti aktiven iskalec Na drugi strani poudarja, da za tiste, ki so zaposleni in so s svojim delom razmeroma zadovoljni, ni primerno, da bi bili aktivni iskalci zaposlitve in pošiljali prošnje na naslove drugih podjetij, še manj konkurenčnih.

Težava je v tem, da je Slovenija majhna in se vse hitro izve. Zato je za iskalce novih kariernih priložnosti, ki so zaposleni, bolj primerno, da se prijavijo na različnih portalih, kot sta LinkedIn in Moje delo, kjer ima dostop veliko delodajalcev.

"Vsak naj se trži, ker samo tako lahko pride do nove poslovne priložnosti," dodaja kadrovska svetovalka.

Ne spreglejte