Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
29. 10. 2015,
15.39

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 29. 10. 2015, 15.39

7 let, 2 meseca

Ko pišete delodajalcu, ne dolgovezite

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bistvena dokumenta, s katerima iskalec zaposlitve želi prepričati delodajalca, sta motivacijsko pismo in življenjepis, ki sta najbolj učinkovita, če sta kratka in jedrnata.

Delodajalci opozarjajo, da kandidati, ki se javljajo na prosta delovna mesta, izražajo premalo želje in strasti do dela. Pravijo, da se to opazi že v poslani prijavi na odprto delovno mesto.

Ne bojte se zapisati "želim si" Pokazati svojo motiviranost za delo na listu papirja je dokaj težko, se strinja kadrovska svetovalka iz podjetja Kariera Radmila Dimitrijević.

"Zelo pomembno je, da iskalec sam ve, kam spada in kaj si želi. In to naj tudi napiše. Poslana prošnja brez enega samega 'želim si' ni dobra, ker potem moramo kadroviki ugotavljati, kam bi ga umestili in kaj bi mu ustrezalo. To je treba dati v ospredje," pravi.

Bolj kot izobrazba zaposlovalca prepričajo izkušnje Pri svojem delu oz. prebiranju gore življenjepisov opaža, da iskalci zaposlitve v tem po njenem mnenju najpomembnejšem dokumentu pogosto pozabijo na ključne informacije, to je, kaj si delal in kaj si želiš delati.

"Prva stran je pogosto polna nepotrebnih podrobnih podatkov o izobrazbi, šolanju. Seveda je to področje pomembno, a bolj kot to zaposlovalce zanimajo izkušnje," opozarja Dimitrijevićeva.

Na izkušnje je kadrovika oz. zaposlovalca treba opozoriti čim prej, torej že na prvi strani življenjepisa. Koristni so vsi podatki o izkušnjah, tudi izkušnje, pridobljene prek študentskega dela ali pri praktičnem pouku v šoli.

Pri tem velja upoštevati, da je izkušnje treba prilagoditi svojim željam in razpisanemu delovnemu mestu. "Če iskalca zanima delo v bančništvu in se prijavlja na razpis v banki, naj poudari, da je v času študija dva meseca med počitnicami delal v banki. Tudi če je delal nekaj drugega, pomembno je, da je ista panoga," poudarja svetovalka.

Zakaj in kako pisati motivacijsko pismo Čeprav je življenjepis po mnenju Dimitrijevićeve najpomembnejši dokument, ki ga iskalec zaposlitve pošlje delodajalcu, pa tega nikar ne pošiljajte brez spremnega oz. tako imenovanega motivacijskega pisma.

Motivacijsko pismo, ki naj bi se bralo pred življenjepisom, je nagovor delodajalca, s katerim se iskalec zaposlitve želi približati delodajalcu. Tu lahko iskalec zaposlitve še posebej izrazi svojo željo in motivacijo do dela, ki je v šablonsko oblikovanem življenjepisu včasih ni mogoče izraziti.

Pogosta napaka iskalcev dela je predolgo motivacijsko pismo, celo daljše od življenjepisa in s podatki, ki spadajo v življenjepis. Skratka, ta dokument naj bo kratek in jedrnat.

"Če bi se sama prijavljala na prosto delovno mesto, bi z motivacijskim pismom skušala delodajalcu povedati, na kakšen način lahko to, kar znam in česa sem sposobna, sovpade s tem, kar delodajalec potrebuje. Če ne bi imela ustreznih izkušenj, bi mu želela povedati, katere so moje izkušnje, ki lahko pripomorejo k uspešnosti podjetja," svetuje Radmila Dimitrijević.

Ne spreglejte