Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sreda,
28. 9. 2016,
3.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93

Natisni članek

infografika industrija avtomatizacija spretnost sposobnost služba prihodnost roboti tehnologija

Sreda, 28. 9. 2016, 3.38

6 let, 6 mesecev

Prihodnost dela

Kateri bodo najbolj iskani poklici in sposobnosti leta 2020?

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93

Foto: Reuters

V času med izbiro ustrezne šole in koncem šolanja se lahko potrebe po nekem delovnem mestu oziroma sposobnosti povsem spremenijo. Med letoma 2015 in 2020 se bo spremenilo 35 odstotkov osnovnih, za delo potrebnih sposobnosti. Katere delovne sposobnosti in delovna mesta bodo v bližnji prihodnosti tista, po katerih bo največ povpraševanja?

Svetovni gospodarski forum (WEF) je z anketnim vprašalnikom, ki ga je poslal vodjem kadrovskih služb nekaterih največjih delodajalcev na svetu, opravil raziskavo glede prihodnost delovnih mest (The Future of Jobs). S to skuša razvozlati trenutne in prihodnje delovne spretnosti, ki so oziroma bodo potrebne v različnih industrijah. Anketa zajema 350 podjetij, 150 od teh jih je na lestvici najbogatejših 500. Raziskava pokriva 13 milijonov zaposlenih v devetih različnih industrijah ter 15 državah z razvitimi in razvijajočimi se gospodarstvi.

Spremembe se zgodijo hitro, zato je napovedovanje prihodnosti težko

Tehnologija in predvsem razvoj hitro spreminjata naravo in spretnosti, ki so potrebne na delovnem mestu. Ko so starši današnjih upravljavcev družbenih omrežij svojim otrokom pomagali pri izbiri šole, niso mogli predvideti obstoja služb, ki jih imajo danes njihovi otroci. Oglaševanje na Googlu smo včasih lahko upravljali sami, danes zaradi kompleksnosti na milijone svetovalcev živi od urejanja oglaševanja. Kdo bi lahko napovedal, da boste zaradi igre Pokemon denar lahko služili s sprehajanjem z mobilnimi telefoni?

Preberite še:

Avtomatizacija ne nadomešča vseh delovnih mest, ampak sili v njihovo preoblikovanje

Težko je napovedati, katere službe bodo izpodrinili roboti. Poročilo predvideva izgubo petih milijonov delovnih mest na račun robotov, nanotehnologije, umetne inteligence in preostalih družbenoekonomskih razlogov.

Iste tehnološke izboljšave naj bi hkrati ustvarile 2,1 milijona novih delovnih mest. Trendi kažejo, da se s prodornostjo avtomatov veča tudi prodornost zaposlenih, ki jih upravljajo. Tako na primer avtopiloti v letalski industriji niso izbrisali službe pilota, ampak v sodelovanju s piloti pomagajo opravljati zahtevne naloge.

Z razvojem robotov se razvijajo tudi njihovi upravljavci. Avtomatizacija je tako priložnost za razvoj unikatnih delovnih sposobnosti, ki jim roboti ne morejo slediti oziroma jih posnemati. Tako je avtomobilski proizvajalec Toyota iz svoje tovarne odstranil robote, saj ti v nasprotju z zaposlenimi ne morejo predlagati idej za izboljšanje delovnega procesa in nadaljnjega razvoja.

Poleg nezmožnosti inovacij imajo roboti težave tudi pri nekaterih drugih unikatnih sposobnostih. Še nekaj časa robot v službi ne bo mogel zamenjati iznajdljivega natakarja v zelo priljubljeni restavraciji sredi Pariza. Robotom manjka kar nekaj danes najbolj iskanih spretnosti na delovnem mestu. Te so empatija, kreativnost, vodstvene sposobnosti, intuicija in socialna inteligenca.

 

Kaj bo najbolj vplivalo na spremembo delovnih mest

Na spreminjanje oblik našega delovnega mesta danes najbolj vpliva spreminjajoče se delovne okolje. Telekonference, deljenje delovnega mesta in delo od doma bodo podjetjem omogočili manjše število redno zaposlenih za določene funkcije. Podjetja se bodo lahko zanesla na najemnike in zunanje sodelavce za točno določene naloge in projekte po potrebi.

Velik vpliv kaže naraščajoči srednji razred v državah z razvijajočim se gospodarstvom (azijske države), kamor se počasi premika gospodarsko središče moči. V Aziji bo do leta 2030 66 odstotkov svetovnega srednjega razreda, ki bo poskrbel za 59 odstotkov porabe celotnega srednjega razreda na svetu.

Omejeni naravni viri in podnebne spremembe silijo podjetja v nove načine prilagajanja oziroma iskanja načinov bolj zelene proizvodnje in transporta. Geopolitična nestabilnost sili turistično, naftno in letalsko industrijo v še hitrejše prilagajanje spremembam.

Ekonomska stabilnost le še z delom po upokojitvi

Etika bo čedalje bolj pomembna pri oblikovanju delovnih mest. Pri nakupih porabnikov se kaže stalno naraščajoč vpliv ogljikovega odtisa, to je vplivov na okolje, pomembni so tudi varnost hrane, standardi zaposlenih, uporaba živali in stališča podjetij do etičnosti. Ljudi pri uporabi svetovnega spleta vedno bolj mučita varnost in zasebnost.

Zaradi daljše življenjske dobe in neprilagojenih pokojninskih sistemov si bomo lahko ekonomsko stabilnost v pokoju zagotovili le z delom tudi po 65. letu starosti. Takim iskalcem zaposlitve se bodo prilagodila tudi delovna mesta. Vedno večje število upokojencev bo priložnost za nove kategorije izdelkov, storitev in poslovnih modelov.

Države v razvoju izboljšujejo dostop mladih do visoke izobrazbe, s čimer poskrbijo za opazno globalno spremembo v strukturi izobraženosti prebivalstva in globalno razporeditev talentov. Ženske so z večjo vlogo na trgu dela in izobraženostjo močno povečale svojo vlogo v gospodarstvu. V njem imajo zato vedno večjo vlogo kot zaposlene in tudi kot porabnice. Nove izzive in priložnosti prinaša tudi hitra rast števila prebivalcev v urbanih naseljih.

Tehnološki razlogi za spreminjanje delovnih mest se predvidoma skrivajo v veliki količini podatkov. Z vpeljavo nanosenzorjev bo količina podatkov rasla z nepredvidljivo hitrostjo. Te podatke bo treba obdelati in predvidevati, kako si z njimi lahko lajšamo vsakdanje življenje. Velik tehnološki vpliv na delovna mesta bodo imeli tudi napredni načini proizvodnje in transportov (3D-tiskalniki, roboti, samovozeča vozila) ter napredni materiali.

Avtomatizacija naj bi v bližnji prihodnosti zelo vplivala na obliko delovnega mesta zdravnika. Diagnoze bodo večinoma postavljali avtomati, zdravnik pa bo predvsem nekdo, ki pacientom rezultate interpretira. | Foto: Reuters Avtomatizacija naj bi v bližnji prihodnosti zelo vplivala na obliko delovnega mesta zdravnika. Diagnoze bodo večinoma postavljali avtomati, zdravnik pa bo predvsem nekdo, ki pacientom rezultate interpretira. Foto: Reuters

Izstopa potreba po dveh delovnih mestih

Največ novih služb bo nastalo na specializiranih področjih, kot so računalništvo, matematika, arhitektura in inženiring. Glede na to, kolikokrat sta bili omenjeni med anketiranci – ne glede na industrijo ali geografsko lego podjetja –, izstopata dve delovni mesti. Podatkovni analitik bo skrbel za oblikovanje in razumevanje gore novih podatkov. Specializirani prodajni predstavniki pa so tisti, ki bodo morali znati komercialno in tehnično razumljivo predstaviti nove tehnologije svojim strankam.

Med pogosto omenjenimi specializacijami najdemo tudi nove specialiste za upravljanje kadrov in razvoj organizacije, specialne inženirje (za materiale, biokemijo, nanotehnologijo in robotiko) ter strokovnjake za komercialno in industrijsko oblikovanje.  

Največje zmanjšanje potreb pri podpori strankam in administraciji

V večini industrijskih sektorjev se napoveduje manjšanje potrebe po pisarniških in administrativnih funkcijah. V želji po vzdrževanju dobrih odnosov s svojimi strankami bodo podjetja prek mobilnih omrežij vzpostavljala stalen nadzor nad kakovostjo delovanja ponujene storitve, kar bo zelo vplivalo na obliko delovnega mesta podpore strankam.

Katere bodo najbolj iskane sposobnosti

Rezultati ankete kažejo, da bomo na več kot tretjini delovnih mest v letu 2020 potrebovali sposobnost reševanja kompleksnih težav. Zelo zaželeni kadri na trgu dela bodo morali uspešno združevati matematične sposobnosti s sposobnostmi sodelovanja in pogajanja. 

Samo eno od dvajsetih delovnih mest bo kot glavno sposobnost potrebovalo fizično moč ali gibljivost.

Ne spreglejte