Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
26. 11. 2015,
12.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

razgovor

Četrtek, 26. 11. 2015, 12.37

7 let, 2 meseca

Kako odgovoriti na vprašanje, kje se vidite čez pet let

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Kje se vidite čez pet let?" je eno najbolj znanih vprašanj kandidatu na zaposlitvenem razgovoru in na katerega je marsikomu dokaj težko odgovoriti.

Vprašanje, kje vidite svojo karierno pot čez pet let, je eno tistih vprašanj, na katero bi marsikdo najraje odgovoril z "ne vem". V resnici ga kadrovniki radi zastavijo, ker po pisanju The Guardian iz odgovora lahko marsikaj razberejo, na primer:

- ali imate izdelan kakšen karierni načrt, - ali veste, kaj si želite delati, - ali razumete položaj, na katerega se prijavljate in - ali znate definirati uspeh.

Kako torej odgovoriti, da boste dali pravo sporočilo?

Bodite ambiciozni, a realistični Dejstvo je, da imajo delodajalci raje kot apatične ambiciozne delavce. Da ste vedno željni novih izzivov, morate zato pokazati že na razgovoru. Sporočite, da si želite napredovanja, a vseeno naj vaša pričakovanja ne bodo previsoka.

Z odgovorom, da se čez tri leta vidite kot vodja oddelka, medtem ko zaposleni v tem podjetju to običajno dosežejo v roku treh let, lahko namreč tvegate, da boste izpadli arogantno.

Zato se na to vprašanje vnaprej pripravite ter prek različnih virov (spletnih strani, socialnih omrežij, zaposlenih) pridobite informacije, kako hitro se običajno v tem podjetju napreduje.

Osredotočite se na dosežke in odgovornosti Druga pogosta napaka, ki jo lahko naredite, je, da odgovorite, kakšno povišico ali dodatne ugodnosti pričakujete v naslednjih letih. Delodajalcu boste s tem dali sporočilo, da si želite le osebnih koristi.

Boljši vtis boste naredili, če boste ostali osredotočeni na profesionalni razvoj. Povejte, kakšna znanja in spretnosti želite pridobiti in nadgraditi, kakšne nove zadolžitve in odgovornosti pričakujete ter kakšne dosežke pričakujete.

Bodite natančni, a hkrati prilagodljivi Če se resnično vidite na višjem položaju, kot je ta, za katerega kandidirate, to tudi omenite. Vseeno pa ne bodite preveč neposredni.

Ne recite, v roku teh let pričakujem napredovanje na določen položaj, sicer bom razočaran. Namesto tega raje omenite, da si želite v naslednjih od treh do petih let novih zadolžitev in odgovornosti, še posebej bi bili veseli, če bi lahko zasedali takšen položaj.

Omejite se na poslovne ambicije Razen če vas izrecno ne vprašajo po osebnih ambicijah, se v odgovoru vzdržite tega področja in ostanite osredotočeni na karierno napredovanje.

Vprašanja, kot so ali ste samski, poročeni ali živite v partnerski zvezi, se nameravate poročiti, ste noseči, ali načrtujete družino, koliko otrok imate, so po slovenski zakonodaji tako ali tako nezakonita in jih delodajalci kandidatom ne bi smeli zastavljati.

Poudarite vrednost, ki jo lahko prinesete podjetju Zaposlovalcu boste popihali na dušo tudi, če mu boste omenili, da si želite s svojim delom, znanjem in idejami prispevati tudi k uspehu podjetja. Zato odgovor o svojih ambicijah in pričakovanjih sklenite s tem, da bi predvsem radi dodali pečat k ugledu in uspehu podjetja.

Ne spreglejte