Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
7. 5. 2015,
16.58

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 7. 5. 2015, 16.58

7 let, 2 meseca

Kako biti uspešen na razpisu za delo brez delovnih izkušenj?

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Med že tako skromnim številom razpisov za prosta delovna mesta je malo ali skoraj nič takih, ki bi ustrezali mladim kandidatom brez delovnih izkušenj. A naj vas to ne ustavi.

Pol leta, leto, dve ali celo tri leta delovnih izkušenj je ena najpogostejših zahtev delodajalcev, ki iščejo nove sodelavce. Na prvi pogled so to razpisi, ki samodejno izključujejo vedno bolj ranljivo skupino iskalcev zaposlitve – mlade.

A kadrovski svetovalci pravijo, naj mladih to ne ustavi pri tem, da se prijavijo na razpis, a le če si to delo resnično želijo opravljati in bi ga opravljali z veseljem in strastjo. A naj tega ne pozabijo omeniti v prijavi. In kako lahko taki kandidati vseeno prepričajo delodajalca, ki dobi goro prijav?

Razbijanje mitov in delanje napak Najprej je treba razbiti številne mite, ki jih ima velik del ljudi, predvsem pa mladih, opominja Maja Radišek, direktorica projektov zaposlitvenega portala MojeDelo.com.

Eden največjih mitov je, da sta izobraževanje in kariera kronološko zaporedna procesa. A to še zdaleč ne drži. Procesa sta zelo prepletena, kar pomeni, da se morajo že študenti ali celo dijaki preizkušati, iskati zanimanja, delati napake in ugotoviti, kaj želijo v življenju početi.

Pomembno je, da veste, kaj želite delati prihodnjih 30 let. Pri iskanju odgovora na to boste delali napake, ki pa si jih ne smete očitati, temveč vam morajo pomagati, da boste v prihodnje delali bolje, pravi Radiškova. Mladim zato svetuje, naj preizkusijo čim več stvari, da spoznajo, kaj želijo in v čem so dobri. Za kariero pa si je treba začeti prizadevati zdaj.

Ne pozabite na neformalne izkušnje Danes še zdaleč ne veljajo le formalne delovne izkušnje, temveč so kadroviki pozorni na vse vrste izkušenj – od aktivnosti v raznih društvih, prostovoljnega dela do dela pri projektih in študentskega dela. Šteje vse, opozarja Viviana Žorž iz podjetja za kadrovsko svetovanje Adecco H. R..

Pomembno je le, kako jih predstavite. Razmislite: – kakšne so bile vaše naloge, – katere odgovornosti ste prevzeli in – kakšne veščine ste pridobili.

Življenjepis oz. CV je treba vedno prilagoditi delovnemu mestu, za katerega kandidirate. Skladno s tem izpostavite izkušnje in veščine, ki jih boste potrebovali na položaju, na katerega se prijavljate, svetuje Žorževa.

Kako vključiti prostočasne dejavnosti Če želite svoje prednosti izraziti tudi s prostočasnimi dejavnostmi oziroma hobiji, teh ne navedite zgolj s "tek, kolesarjenje, vodenje tabornikov ipd.", temveč jih smiselno umestite v kontekst.

Žorževa predlaga, da začnete razmišljati v drugačni smeri in življenjepis dopolnite z bolj splošnimi, prenosljivimi spretnostmi, kot sta na primer "reševanje težav" in "dobro delovanje v stresnih okoliščinah". A ne pozabite dodati, kako in kje ste jih pridobili. "Tu navedite svoje prostovoljne aktivnosti in hobije."

Tudi neizkušeni lahko prekosijo izkušene Dolgoletne delovne izkušnje so prednost starejših kandidatov, kjer jih mlajši ne morejo prekositi. A svoje prednosti imajo tudi iskalci prve zaposlitve: - prinašajo svež veter in razmišljanje zunaj ustaljenih procesov podjetja; - imajo veliko energije, pozitivno usmerjenost do dela ter pripravljenost, da s svojim znanjem in odzivnostjo opravijo naloge; - pripravljeni so se učiti in so željni novih izzivov; - so prilagodljivi in se znajo vključiti v kolektiv; - so v koraku s časom in novimi tehnologijami, ki starejšim nemalokrat povzročajo preglavice; - ekonomsko gledano so cenejša delovna sila – nižje začetne plače in različne subvencije države ob (prvi) zaposlitvi.

Pod zadnjo točko Radiškova poudarja, da vidik nižje plače vsekakor ne sme biti dolgoročna rešitev, saj bo "še tako marljiv zaposleni, ki prejema prenizko plačo v sorazmerju z delom, ki ga opravlja, zelo hitro izgubil voljo in veselje do dela", kar se ne bo obrestovalo niti podjetju.

Prepričajte delodajalca, da ste rešitev njegove težave Iskalec prve ali nove zaposlitve se mora predstaviti kot reševalec težav, svetuje Radiškova. Prosto delovno mesto je za delodajalca težava, zato mora kandidat znati predstaviti, kako bo z njim delo najbolje opravljeno in kako bo podjetju pomagal doseči zastavljene poslovne cilje.

"Če smo tržnik, rešitev predlagamo v obliki višje prodaje, če smo asistent v administraciji, rešitev prinašamo v urejeni dokumentaciji in delovnem okolju," razlaga kadrovska svetovalka.

Dodaja, da je to mantra, ki jo morate osvojiti, da se boste tako tudi predstavili – v svojih prepričanjih, pripravi, življenjepisu, razgovoru, zahvalnem pismu, telefonski komunikaciji. Pomembno je, da ste o tem prepričani.

Ne spreglejte