Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 10. 2016,
14.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

NetPRO

Četrtek, 20. 10. 2016, 14.07

6 let, 6 mesecev

Kaj je značilno za dobrega vodjo? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Nikica Gabrić NetPRO | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Kakšen je dober vodja in katere lastnosti ga opredeljujejo? Kaj se zgodi, ko vodja popusti pritisku? Kaj nam sogovornik sporoča, če se med pogovorom dotika nosu?

V vsakem podjetju so, podobno kot v panju, tri kategorije zaposlenih: matica oziroma vodja, delavci, ki jih je v vsakem podjetju okoli 60 odstotkov in jih je treba obravnavati kot prijatelje, nato pa je tukaj še 20 odstotkov tistih, ki so ravno tako pomembni, je na poslovni networking konferenci NetPRO povedal Nikica Gabrić, specialist oftalmolog in direktor klinike Svjetlost. 

Ljudem je treba pokazati, da so pomembni

Gabrić je dejal, da je ljudem treba pokazati, da so pomembni, ne da se do njih obnašamo, kot da samo ustvarjajo denar. Na vprašanje, katere lastnosti opredeljujejo dobrega vodjo, pa je odgovoril, da imajo vodje znanje in strokovnost, zaradi katerih jih ljudje spoštujejo, da so očarljivi, duhovni … V tranziciji imamo po njegovih besedah ogromno "paravodij", ki nimajo te vsebine, zato jim svojega življenja ne moremo prepustiti. Po njegovih besedah se da tako menedžerstva kot očarljivosti naučiti.

Kaj je razlika med menedžerjem in vodjo?

Kakšen je dober vodja in kakšen ne sme biti?

Kakšne pa so težave, s katerimi se lahko srečajo vodje? Denis Hilčer, trener in poslovni svetovalec zlasti na področju vodenja, je izpostavil, da se težava pojavi, ko se vodja ne zna obnašati v odnosih z ljudmi, ko na njih ne zna vplivati. To se dobro pokaže na letnih razgovorih, ko je treba z zaposlenim nekaj časa sedeti, da se dogovorita o neki aktivnosti. Dober vodja zna vstopati v odnose, v katerih lahko vpliva, in jih vzdrževati. 

Dober vodja razume svojo vlogo, jo sprejema in jo nepretrgoma izvaja, je povedal Denis Hilčer, trener in poslovni svetovalec na področju vodenja. | Foto: Matej Leskovšek Dober vodja razume svojo vlogo, jo sprejema in jo nepretrgoma izvaja, je povedal Denis Hilčer, trener in poslovni svetovalec na področju vodenja. Foto: Matej Leskovšek

Vodja, ki ne zmore voditi ljudi, z njimi komunicirati, jih kontrolirati, pogosto zapusti vodstveni položaj in se neha ukvarjati z ljudmi. Raje začne izvajati operativne zadeve, ne samo tistih, za katere je sam odgovoren, ampak tudi tiste, ki bi jih morali opravljati drugi. Dober vodja razume svojo vlogo, jo sprejema in jo nepretrgoma izvaja.

Kako postati karizmatični vodja

Vodja ima tisto nekaj, kar ljudi pritegne za njihove ideje do te mere, da dosegajo neverjeten uspeh, je dejala Zvezdana Lubej, ustanoviteljica Kadrovske asistence in direktorica Profiles International Slovenia. Po njenih besedah raziskave kažejo, da je ključ do uspešnega podjetja v zavzetosti zaposlenih. Nezavzet vodja ne more imeti zavzetih sodelavcev, če pa je vodja zavzet, bodo takšni tudi sodelavci. 

Karizme se lahko nauči vsak od nas, meni Zvezdana Lubej, ustanoviteljica Kadrovske asistence in direktorica Profiles International Slovenia. | Foto: Matej Leskovšek Karizme se lahko nauči vsak od nas, meni Zvezdana Lubej, ustanoviteljica Kadrovske asistence in direktorica Profiles International Slovenia. Foto: Matej Leskovšek

Karizme se lahko nauči vsak od nas, meni Lubejeva, ki pri tem predlaga štiri korake:

  • sprejmite odločitev, da boste postali karizmatični vodja,
  • povečujte svojo samozavest: če nismo samozavestni, nam ne more uspeti,
  • izpilite svojo fizično karizmo,
  • vedite se kot karizmatični vodja. 

Ko v poslovnem svetu spregovori telo

Ena od nujnih stvari pri govorici telesa je, da se moramo naučiti obnašati in opazovati, je povedal Edvard Kadič, strokovnjak za komunikacijo in osebnostni razvoj. V poslu je po njegovih besedah treba obvladati tudi samozavest. Preberite si, kako vemo, ali nam sogovornik na sestanku zaupa in kaj nam sporoča govorica telesa.  

Kaj nam sporoča dotikanje nosu?

Utrinki s konference:

Organizatorja poslovne networking konference NetPRO, katere rdeča nit je mreženje, sta poslovni imenik bizi.si in Business Intelligence Center (BIC). 
Ne spreglejte