Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Torek,
17. 2. 2015,
13.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zaposlovanje aplikacija

Torek, 17. 2. 2015, 13.28

6 let, 6 mesecev

Iskanje službe na kavi, vlaku, stranišču ali v postelji

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Iskalci zaposlitve večino informacij danes iščejo na spletu, vedno več le še prek mobilnega telefona. So se zaposlitveni portali temu že prilagodili?

Iskanje službe je nekoč pomenilo listanje po gorah časopisnih strani in še bolj stanje v dolgih vrstah pred oglasno desko zavoda za zaposlovanje. Zdaj je že lep čas to nekoliko bolj udobna dejavnost, ki jo je mogoče opravljati za domačo pisalno mizo. Vendar tudi to počasi postaja preteklost.

Iskanje dela na vsakem koraku Na internetu je po podatkih Eurobarometra vsak dan slaba tretjina Slovencev. Do njega večina dostopa prek osebnih računalnikov, dobra polovica tudi na mobilnem telefonu, dobra četrtina pa prek tablic.

Prihodnost so torej mobilne naprave, prek katerih je na internet mogoče dostopati na vsakem koraku. Temu trendu morajo slediti tudi zaposlitvene agencije in zaposlitveni portali.

Raziskava med Avstrijci je pokazala, da tri četrtine iskalcev zaposlitev išče na internetu, od tega že skoraj ena četrtina prek svojega pametnega telefona in petina prek tablice.

Prihodnost so mobilno prilagojeni portali oziroma mobilne aplikacije. Med iskalci zaposlitve je namreč vedno več mladih, ki, sodeč po avstrijski raziskavi, na splet najpogosteje vstopajo prek telefona. Zato pričakujejo, da so spletne strani prilagojene manjšim zaslonom ter da mobilni portali omogočajo pregledno in preprosto iskanje prostih delovnih mest ter drugih aktualnih informacij o zaposlovanju.

Koliko so slovenski zaposlitvenih portali v koraku s časom Po podatkih zavoda za zaposlovanje je slovenskim iskalcem zaposlitve na razpolago vsaj 21 različnih portalov oziroma spletnih strani s ponudbo delovnih mest in storitev v slovenščini.

Dobra polovica oziroma 13 jih je svoj portal že prilagodilo mobilnim zaslonom, to so: Agencija M servis, Atama, careerjet.si, Dela.si, Hill International, Iščem-delo.com, Kadis, Moje delo.com, MojaZaposlitev.si, najZaposlitev.si, Trummer, Zaposlitev.info, Zaposlitev.net, Zaposlitev.wz.

Mobilne aplikacije so medtem le štiri, in sicer: - Idejnik.si, delo in zaposlitev, - CareerJet, Delo, zaposlitve, služba, - Agencija M Servis, - Adecco Jobs in Slovenia.

Večina mobilnih portalov in aplikacij uporabnikom ponuja: - brskanje po prostih delovnih mestih z možnostjo neposredne prijave ali posredovanja, - prijavo v njihov sistem, v katere imajo vpogled tudi delodajalci, ki lahko potencialne kandidate neposredno kontaktirajo.

Z mobilnim portalom tudi zavod za zaposlovanje Mobilni portal so avgusta lani aktivirali tudi na zavodu za zaposlovanje. Na mobilnem telefonu je uporabnik avtomatsko preusmerjen na vstopno stran mobilnega portala, kjer so med drugim na voljo: - iskalnik po prostih delovnih mestih, - pregled aktualnih programov za iskalce zaposlitve, - iskalnih po ukrepih za mlade iskalce zaposlitve, - pregled aktualnih razpisov in povabil za delodajalce.

Brezplačna mobilna aplikacija EURES ponudbe za delo je z nekaj dotiki zaslona mobilnega telefona mogoče celo brskati po evropskem zaposlitvenem portalu oziroma prostih delovnih mestih v vseh 28 članicah EU.

Ne spreglejte