Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Torek,
5. 5. 2015,
14.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Evropska komisija

Torek, 5. 5. 2015, 14.07

7 let, 12 mesecev

Evropa okreva: v kateri državi bo največ novih delovnih mest?

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Glede na spomladansko gospodarsko napoved se bo brezposelnost še naprej umirjala v 24 članicah Evropske unije, zaposlenost pa naj bi se zviševala v 26 članicah.

Spomladanska napoved Evropske komisije je ena najbolj optimističnih v zadnjih letih. Ugodni vetrovi bodo zapihali tudi na področje trga dela, saj se v skupini 28 članic predvideva lanski trend padanja brezposelnosti.

Kako se bo umirjala brezposelnost v EU Stopnja brezposelnosti je namreč v EU z 10,9 odstotka leta 2013 lani padla na 10,2. Trend padanja naj bi se nadaljeval tudi letos in prihodnje leto, ko naj bi se stopnja brezposelnosti spustila na 9,6 oziroma 9,2 odstotka.

Enako velja za območje evra, z lanskih 11,6 odstotka naj bi letos padla na 11 oziroma na 10,5 odstotka v prihodnjem letu.

Brezposelnost se v Evropi umirja precej počasneje kot v ZDA, kjer je bilo marca letos brez dela 5,5 odstotka delovno aktivnega prebivalstva, še lani pa je ta odstotek znašal 6,6.

V katerih državah bodo najbolj občutili okrevanje Okrevanje na področju trga dela bodo najbolj občutili državljani tistih članic, ki so uspešno implementirale reforme trga dela, navaja poročilo. V številkah to pomeni, da naj bi se brezposelnost znižala ali stagnirala v vseh članicah Unije z izjemo dveh.

Najbolj neugodna napoved s tega stališča je za Finsko in Ciper, ki jima komisija napoveduje dvig brezposelnosti, prvi za 0,4 odstotne točke na 9,1 odstotka, drugi za 0,1 odstotne točke na 16,2 odstotka.

Najvišji padec stopnje brezposelnosti bosta po predvidevanjih komisije medtem občutili državi, ki se spopadata z najvišjo brezposelnostjo, Španija in Grčija. V Španiji naj bi se brezposelnost spustila za 2,1 odstotne točke na 22,4 odstotka, v Grčiji pa za 3,9 odsotne točke na 22,6 odstotka.

Stagnacijo brezposelnosti medtem komisija napoveduje le Malti (5,9 odstotka) in Franciji (10,3 odstotka).

Sloveniji komisija za letos napoveduje 0,3 odsotne točke nižjo brezposelnost kot lani oziroma 9,4-odstotno.

Največjo rast novih delovnih mest pričakujejo v … Okrevanje trga dela ne pomeni le zmanjševanja brezposelnosti, temveč tudi rast zaposlenosti. Pozitivno gospodarsko ozračje v Evropski uniji bodo po napovedih najbolje izkoristili Španci, Luksemburžani, Maltežani in Madžari.

V Španiji naj bi se letos zaposlovanje okrepilo za 2,7 odstotka, v Luksemburgu za 2,5 odstotka, na Malti za 2,4 in Madžarskem za 1,9 odstotka. Edina država, kjer bo zaposlenost stagnirala, je Hrvaška, zmanjšala pa se bo na Cipru (–0,4 odstotka)

V povprečju 28 držav članic Unije naj bi se zaposlovanje okrepilo za 0,9 odstotka. Slovenska rast zaposlenosti bo medtem nižja od povprečja in naj bi znašala le pol odstotka, kaže spomladanska gospodarska napoved Evropske komisije.

Ne spreglejte