Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 5. 2016,
14.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

2

Natisni članek

brezposelnost Moja služba

Petek, 27. 5. 2016, 14.35

6 let, 7 mesecev

Zaposli.me

Država deli subvencije za zaposlitev starejših od 30 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

2

služba brezposelnost | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Država želi s subvencijami pomagati pri zaposlitvi več kot šest tisoč brezposelnim, ki so že dopolnili 30 let ali več. Za zaposlitev vsakega kandidata lahko delodajalec dobi med pet in sedem tisoč evri.

Konec marca je bilo v Sloveniji brez dela 110 tisoč ljudi (stopnja registrirane brezposelnosti znaša 12 odstotkov). Za reševanje te problematike država že izvaja nekatere programe aktivne politike zaposlovanja, tudi program Zaposli.me. V okviru tega programa je bilo danes na spletnih straneh zavoda objavljeno novo javno povabilo.  

Z novim programom do zaposlitve več kot šest tisoč brezposelnih

Program Zaposli.me delodajalcem omogoča subvencijo med pet tisoč in sedem tisoč evri za zaposlitev 6.138 brezposelnih iz vse Slovenije. Namenjen je spodbujanju zaposlovanja in izboljšanju zaposlitvenih možnosti brezposelnih, ki so že dopolnili 30 let in se težje zaposlijo.

Kdo se lahko prijavi na Zaposli.me?

Na javno povabilo Zaposli.me, ki je bilo objavljeno danes, se lahko prijavijo delodajalci, ki so pravne ali fizične osebe in so vsaj 12 mesecev vpisane v Poslovni register Slovenije, imajo vsaj enega zaposlenega ali so samozaposleni ter izpolnjujejo še vse druge pogoje, opredeljene v javnem povabilu.

Brezposelni, za katere lahko delodajalec pridobi subvencijo, morajo izpolnjevati vsaj enega od kriterijev:

  • so dopolnili 30 let ali več in so najmanj 12 mesecev prijavljeni v evidenci brezposelnih,
  • so starejši od 50 let in so najmanj 6 mesecev prijavljeni v evidenci brezposelnih,
  • so dopolnili 30 let ali več, imajo končano največ osnovno šolo in so najmanj 6 mesecev prijavljeni v evidenci brezposelnih.

Delovno razmerje mora trajati neprekinjeno najmanj eno leto za polni delovni čas (40 ur na teden) oziroma za krajši delovni čas (v skladu odločbo o invalidnosti). Za krajši delovni čas se lahko zaposlijo tudi osebe, ki so najmanj 12 mesecev prijavljene med brezposelnimi in se želijo zaposliti za krajši delovni čas. Delodajalci morajo zaposlenim zagotoviti plačo in druge prejemke iz delovnega razmerja v skladu z veljavno zakonodajo, določa razpis.

Brezposelni, ki izpolnjujejo kriterije javnega povabila, se lahko glede možnosti vključitve v program obrnejo na osebnega svetovalca pri uradu za delo, kjer so prijavljeni.  | Foto: Matej Leskovšek Brezposelni, ki izpolnjujejo kriterije javnega povabila, se lahko glede možnosti vključitve v program obrnejo na osebnega svetovalca pri uradu za delo, kjer so prijavljeni. Foto: Matej Leskovšek

Kolikšno subvencijo dobi delodajalec za zaposlenega?

Višina subvencije je odvisna od števila kriterijev, ki jim ustreza brezposelni iz ciljne skupine programa:

  • 5.000 evrov za osebo, ki ustreza enemu kriteriju,
  • 6.000 evrov za osebo, ki ustreza dvema kriterijema,
  • 7.000 evrov za osebo, ki ustreza vsem trem kriterijem.

Kakšen je postopek za delodajalce?

Pred oddajo ponudbe na javno povabilo mora delodajalec na zavodu za zaposlovanje objaviti prosto delovno mesto. Na podlagi razpisa bo zavod iz ciljne skupine (brezposelni nad 30. letom) k njim na razgovor poslal kandidate. Delodajalec nato izbere kandidata za delovno mesto, nato pa se prijavi na javno povabilo. Subvencija se izplača v enkratnem znesku po zaposlitvi brezposelnega.  

Kdaj lahko delodajalci oddajo ponudbo?

Delodajalci lahko ponudbe za subvencionirano zaposlitev brezposelnih oddajo od 3. junija 2016 do porabe sredstev, najdlje pa do 31. julija 2017, in sicer osebno, po pošti ali pa v elektronski obliki.

Koliko denarja je na voljo za subvencije?

Za subvencionirane zaposlitve je na voljo skoraj 34 milijonov evrov. Dvajset odstotkov sredstev za program je namenila država, osemdeset odstotkov sredstev pa EU iz Evropskega socialnega sklada. Šestdeset odstotkov vseh sredstev je namenjenih za brezposelne s stalnim prebivališčem v vzhodni Sloveniji, štirideset odstotkov pa za tiste brezposelne, ki imajo stalno prebivališče v zahodni Sloveniji.

Program Zaposli.me zavod za zaposlovanje izvaja že od leta 2009. Od takrat je bilo v subvencionirano zaposlitev vključenih več kot 18.500 brezposelnih pri več kot 12.700 delodajalcih. Po podatkih zavoda mesec dni po izteku subvencije ostane zaposlenih 62 odstotkov udeležencev programa, leto dni po izteku subvencije pa 49 odstotkov udeležencev.

Ne spreglejte