Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
18. 5. 2015,
15.50

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

delo od doma nasveti Matic Tomšič

Ponedeljek, 18. 5. 2015, 15.50

7 let, 2 meseca

Deset nasvetov za učinkovito delo od doma

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tehnologija vedno več zaposlenim omogoča, da delo opravljajo od doma. Prednosti, ki jih ima delo od doma, je veliko, ima pa tudi izzive, s katerimi se je za večjo storilnost treba spopasti takoj.

Delo od doma odpravlja vsakodnevno vožnjo v službo, nošenje srajc, kravat in čevljev ter zaposlenemu, ne glede na to, ali dela za veliko podjetje ali začenja svoj posel, ponuja več avtonomije. Delo si lahko v določenih primerih odreja, kakor želi sam, uporablja lastno opremo (računalnik, pisarniški stol) in bolj fleksibilno upravlja osebno življenje. Za nameček ga s kašljanjem ne ogrožajo sodelavci, ki v službo pridejo prehlajeni.

A kot novopečenega študenta, ki se ob prihodu v akademsko prestolnico prvič zares izvije iz primeža staršev in izkusi do takrat neznano raven svobode, lahko tudi delo od doma in samostojnost, ki jo to ponuja, marsikoga zaslepita in povzročita zmanjšanje storilnosti. Zato smo pripravili nekaj nasvetov za čim bolj učinkovito delo od doma.

Sestavite si (fleksibilen) urnik dela Ko začnete delati od doma, naj bo vaša prioriteta sestava dnevnega urnika, katerega fleksibilnost je seveda odvisna od vrste dela, ki ga opravljate. Če delate za podjetje, manevrskega prostora najbrž ne bo na pretek, če ste samozaposleni, si lahko čas verjetno razporejate sami. Poskrbite, da se boste urnika držali, saj v nasprotnem primeru zadolžitev ne boste opravili pravočasno oziroma bodo narejene površno.

Družini in prijateljem razložite, da delo od doma ni enako "vedno imam čas" Družinski člani in prijatelji tistih, ki delajo od doma, pogosto menijo, da imajo zaradi te svoboščine vedno čas zanje in za njihove potrebe, zahteve, želje. Takoj, ko začnete delati od doma, jim pojasnite, da so vaše delovne naloge kljub spremembi okolja enake kot prej, in jim predstavite svoj dnevni urnik. Prosite jih tudi, da naj vas med delovnim časom ne obiskujejo nenapovedano in pokličejo le takrat, ko ne želijo polurne razprave.

Osebni opravki – pred delom ali po njem Enako velja za tistega, ki dela od doma. Z osebnimi opravki, pomenki s prijatelji in obiski trgovin opravite pred delom ali pa jih prihranite za takrat, ko ga končate. Skok na banko ali v bližnji diskont med delovnim časom se lahko iz "saj me ne bo samo 20 minut" hitro izrodi v "je ura že 12?". V primeru pomembnejših opravkov (finančne, zdravstvene zadeve) je bolje, da jih načrtujete že nekaj tednov vnaprej.

Čeprav vam ni treba, se izogibajte delu v spodnjicah ali pižami Pri delu od doma vam ni treba nositi srajce in kravate, je pa priporočljivo, da se izogibate tudi drugi skrajnosti. Več raziskav dejavnikov, ki vplivajo na delovno vnemo, je namreč že pokazalo, da so med najpomembnejšimi tudi oblačila. Sproščeno, torej, a ne preveč.

Stalen delovni kotiček je (skoraj) nuja Stalno seljenje domače pisarne med kuhinjo, dnevno sobo, spalnico in balkonom požre preveč časa, vsak prostor pa ima tudi svoje moteče dejavnike, ki lahko vplivajo na storilnost. Udoben in, še pomembneje, stalen delovni kotiček je za nekoga, ki bo od doma delal daljše obdobje, zato nujen. Zastavite ga tako, da bo vseboval vse za delo potrebne pripomočke. S tem boste manjkrat vstajali in se izognili preusmerjanju pozornosti.

>Kaj ne spada v (ali na) delovni kotiček Omenjeni delovni kotiček naj ostane delovni kotiček. Če imate možnost, (se) tam ne:

– obedujte,

– strizite nohtov,

– telovadite (priporočljivo pa je redno raztezanje po dolgotrajnem sedenju),

– igrajte z mačko,

– puščajte smeti.

V skladu z zadnjo alinejo poskrbite tudi, da bo delovni kotiček čist in čim manj nakopičen s stvarmi, ki jih ne potrebujete.

Če imate možnost, občasno "zamenjajte" pisarno Vsakodnevno ždenje med istimi štirimi stenami lahko v kombinaciji z intenzivnim ali zahtevnim delom povzroči zmanjšanje kreativnosti, pomanjkanje motivacije. Samotarsko okolje je zato občasno dobro zamenjati z bolj živahnim, kot sta pisarna v matičnem podjetju in javno mesto. Raziskava univerze v Oxfordu je celo pokazala, da na kreativnost najbolje vpliva srednje intenziven (70 decibelov) hrup okolice, kar je primerljivo z vrvežem v bolj obljudenem parku ali kavarni.

Kako obvladovati osamljenost Z zgornjim odstavkom je povezana še ena težava, s katero se srečajo mnogi, ki delajo od doma – osamljenost, ki jo povzroča preveč druženja z računalnikom in premalo z resničnimi osebami. Poskrbite, da boste vsak dan (ali pa vsaj večino dni) našli čas za družinske člane, prijatelje, soigralce v športni ekipi.

Za tiste, ki čas radi zapravljajo na Facebooku, YouTubu in forumih Uvodoma smo omenili, da lahko svoboda dela od doma marsikoga zaslepi, saj v stanovanju ali hiši ni nikogar, ki bi gledal čez ramo. To pomeni, da lahko na Facebook ali YouTube kliknemo, kadar želimo. A pozor, obe spletni strani sta kot past za medvede, ki žrtev – v tem primeru nekoga, ki bi moral delati – zgrabita in ne izpustita, dokler ne zazvoni telefon. Šef. S*anje.

Rešitev je drug uporabniški profil, v katerega se boste prijavili samo takrat, ko delate. V brskalniku blokirajte URL-naslove spletnih strani, ki vas ponavadi premamijo (s programom, kot je Employee Monitor, ali vtičnikom, kot je StayFocusd).

Ne bojte se sodobne tehnologije Nekomu, ki večino dela opravi od doma, a mora redno obiskovati tudi sedež podjetja, lahko neizmerno koristi uporaba oblaka, kot so Google Drive, Dropbox ali Microsoft OneDrive. Za prenašanje podatkov med delovnima mestoma tako ni več potreben ključ USB. Če ima podjetje lasten oblak, toliko bolje.

Ne spreglejte